ABD seçimlerine yapay zeka müdahalesi: Sohbet robotu Alexa Harris'e oy istedi

Haber Merkezi
ABD donald trump Kamala Harris Dünya haberleri

ABD'deki başkanlık seçimlerine bir kez daha yapay zekanın müdahale ettiği konuşuluyor. Amazon şirketinin sesli yanıt asistanı, seçmenleri Kamala Harris'e oy vermeye teşvik etti. Şirket gelen tepkiler üzerine "Hataydı, hemen düzelttik" dedi.

ABD'de başkanlık yarışına müdahale iddialarında, bu kez en çok Rusya'nın değil, yapay zeka teknolojisinin adı geçiyor. Milyarder Jeff Bezos'a ait Amazon şirketinin sesli yanıt asistanı Alexa, tepkilerin odağında. Alexa "Trump'a veya Harris'e neden oy vermeliyim" diye soranlara farklı yanıtlar verdi. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Trump hakkında hiçbir görüş belirtmedi.

Durumu fark eden Cumhuriyetçi seçmenler, sosyal medyada paylaşım fırtınasına başladı. Amazon'un yapay zeka destekli sohbet robotu, seçmenleri Harris'e oy vermeye teşvik etmekle suçlandı. Jeff Bezos'un seçimlere müdahale ettiği belirtildi. Tepkiler üzerine Amazon durumun hatadan kaynaklandığını açıkladı. Şirketin açıklamasında "Bu bir hataydı, hemen düzelttik, tekrar etmemesi için ekip kurduk" denildi.

MUSK'A DA BENZER SUÇLAMA

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk da benzer suçlamayla karşı karşıya. Elon Musk kısa süre önce Kamala Harris'in yapay zekayla üretilmiş görselini paylaşmış, o görselde demokrat adayı komünist kılığına bürümüştü. Ayrıca X'in yapay zeka destekli sohbet robotu Grok, seçimler hakkında yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Öte yandan Trump'a açık destek vermeye devam eden Elon Musk, eski başkanın Beyaz Saray'a dönmesi halinde hükümette rol üstlenmeye hazırlanıyor. Washington Post Gazetesi Trump'ın seçimleri kazanması halinde Elon Musk'ın a hükümeti denetleme komisyonuna üye yapılacağını iddia etti. Elon Musk bu haberi paylaşıp "Sabırsızlanıyorum" diye yazdı.