Bakü'nün kurtuluşunun 106. yıl dönümü

Azerbaycan Bakü Dünya haberleri

15 Eylül 1918'de, Osmanlı ve Azerbaycan askerleri, Bakü'yü Ermeni ve Bolşevik çetelerinden kurtarmak için omuz omuza mücadele vermişti. Bakü'nün kurtuluşunun 106. yıl dönümü dolayısıyla Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Bundan tam 106 yıl önce, "iki devlet, bir millet" anlayışının en gurur dolu örneklerinden biri yaşandı. Osmanlı ordusu, kardeşlerinin yardımına koştu. Bakü'nün kurtarılışının 106. yıl dönümünde, Bakü Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi. Törene Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Azerbaycanlı gaziler ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunduğu törende Büyükelçi Bağcı, şehitlik anıtına çelenk sundu. Bağcı ve beraberindekiler, 20 Ocak şehitlerinin defnedildiği Şehitler Hıyabanı'nı da ziyaret etti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bağımsızlık uğruna can veren tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaşımında ise, "106 yıl önce olduğu gibi bugün de Azerbaycan Türkü kardeşlerimizle tek yürek, tek yumruk olmaya devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı. 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, ilk anlaşmasını Osmanlı Devleti ile imzalamıştı.

Azerbaycan, bu anlaşmanın 4. maddesi uyarınca, İngiliz güçleri ile Ermeni ve Bolşevik çetelerin işgaline karşı Osmanlı hükümetinden yardım istedi. Bunun üzerine Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa'yı bir ordu kurarak Azerbaycan'ın yardımına gitmesi için görevlendirdi. Nuri Paşa, Filistin Cephesi'nden getirilen 106. ve 107. Piyade ile 56. Topçu alaylarının da katılımıyla Kafkas İslam Ordusu'nu kurarak Azerbaycan'a hareket etti.

Asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan 1000 kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de 30 saat süren şiddetli çatışmalardan sonra Bakü'yü kurtardı. Mücadelede Kafkas İslam Ordusu 1130 şehit verdi.