ABD Ermenistan'a hibe yardımını artırdı: Yardım 120 milyon dolardan 250 milyon dolara yükseltildi

ABD Ermenistan Azerbaycan Dünya haberleri

ABD, Uluslararası Kalkınma Ajansı üzerinden Ermenistan'a yaptığı hibe yardımını 2 kattan fazla artırdı. gelişme, Ermenistan ile AB arasında vize serbestisi görüşmelerinin başladığı döneme denk geldi. Son dönemde dış politikasında ciddi bir eksen kayması yaşayan Ermenistan'ın, Batı'nın jeopolitik emellerine oyuncak olduğu, ve bunun karşılığında ödüllendirildiği yorumu yapılıyor.

ABD, Ermenistan'a yardım yağdırmaya devam ediyor. Son olarak, Uluslararası Kalkınma Ajansı üzerinden Ermenistan'a yapılan hibe yardımı, 120 milyon dolardan 250 milyon dolara yükseltildi. Söz konusu yardım, siber güvenlik, gıda ve enerji güvenliği, bölgesel işbirliği ve ticaret gibi temel alanları kapsıyor.

Rusya'dan uzaklaşıp Batı'nın jeopolitik emellerine alet olmayı kabul eden Paşinyan yönetimi bir yandan da Avrupa Birliği ile vize serbestisi için görüşmelere başladı. Ermenistan ayrıca başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelerden yeni silahlar alıyor, Azerbaycan sınırında ABD ile askeri tatbikatlar yapıyor. Öte yandan Rusya'yla ilişkilerini asgari düzeye indirmeye çalışıyor. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne üye ülkeler ortak tatbikat başlatırken, üyeliğini dondurma kararı alan Ermenistan tatbikata katılım göstermedi.

Çünkü Erivan, 2. Karabağ Savaşı'nda örgütten savunma desteği almadığını iddia etmişti, Putin ise savaşın Ermenistan'da değil, Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarında yaşandığına dikkat çekerek, Paşinyan'ın kurmak istediği oyuna dahil olmamıştı.

AZERBAYCAN'DAN ERMENİSTAN'A TEPKİ

Bakü, Erivan'ın Batıyla gelişen ilişkilerinin olası bölgesel etkilerinden rahatsız. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, son dönemde Ermenistan'a her türlü desteği sağlayan Batılı ülkelere tepki gösterip, bunun barışı geciktirdiğini söylemişti. Aliyev "Ermenistan barış anlaşmasıyla ve bölgeye kalıcı barış gelmesiyle ilgilenmiyor" demişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'sa Aliyev'i haklı çıkaran yeni açıklamalar yaptı. Bakü'ye yeni bir barış anlaşması teklifi sunduklarını söyleyen Paşinyan, üzerinde mutabık kalınmayan noktaların daha sonra müzakereler yoluyla çözülmesini önerdi. Bakü'den tepki gecikmedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, "Ermenistan'ın, mutabık kalınmayan maddeler çıkartılarak barış anlaşması imzalanması' çağrısı kabul edilemez" diye konuştu. Azerbaycan'a yönelik devam eden toprak iddialarının derhal sona erdirilmesi ve bunun anayasaya da yansıması gerektiğini söyledi.