ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile 'İsrail-Filistin' meselesini görüştü

Dünya haberleri Joe Biden ABD İsrail Filistin Hamas
ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile 'İsrail-Filistin' meselesini görüştü

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar 19'uncu gününde de devam ediyor. Gazze Şeridi'nde durum gitgide kötüleşirken ABD ve AB'den ateşkes için bir adım atılmıyor. Bölgedeki insani felaket sürerken Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İsrail-Filistin meselesini görüştü.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun hava saldırısı 7 Ekim tarihinden bu yana sürüyor. Bölgedeki insani durum her geçen dakika daha da kötüleşiyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı bölgedeki sağlık sisteminin tamamen çöktüğü açıkladı. Öte yandan, Filistinli yetkililer enerji verilmediği takdirde birçok kişinin hayatını kaybedeceğini açıklarken, İsrail, gaz tedarikini engellemeye devam edeceğini açıkladı.

Can kayıplarının sürekli arttığı ve insani durumun kötüleştiği Gazze için ABD ve AB'den herhangi bir ateşkes hamlesi gelmedi. Birçok dünya ülkesi vatandaşları Gazze için acil ateşkes çağrısında bulunurken Amerika ve AB ülkelerindeki hükümetler bu konuda tek taraflı şekilde İsrail'i desteklemeye ve sivil can kayıplarını göz ardı etmeye devam ediyor.  

Her geçen dakika insani durum kötüleşirken, Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların ele alındığını aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, liderlerin Orta Doğu bölgesindeki durumu ele aldıkları belirtilerek, “Başkan, ABD'nin, ister devlet ister devlet dışı aktörlerden olsun, terör tehditleriyle karşı karşıya kalan ABD ortaklarının savunmasını tam olarak desteklediğini doğruladı” denildi.

“İki lider, bölge genelinde istikrarı korumak ve çatışmanın yayılmasını önlemek için daha geniş diplomatik çabaların sürdürülmesi konusunda mutabakata vardı” denilen açıklamada liderlerin, Mısır'dan Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasından memnun oldukları aktarılarak, “Sivillerin sürekli gıda, su ve tıbbi yardıma erişebilmesi için çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu kabul ettiler” ifadeleri kullanıldı.

Liderlerin Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için devam eden çabaları memnuniyetle karşıladıkları belirtilen açıklamada, her iki liderin de rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunduğu ifade edildi.

Liderlerin İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların sona ermesinin ardından İsrailliler ve Filistinliler arasında sürdürülebilir bir barış için çalışmanın önemine vurgu yaptığı aktarılan açıklamada, liderlerin yakın koordinasyon içinde kalma konusunda anlaştıkları ifade edildi.

 

Kaynak: İHA

İsrail Hamas ABD Dünya haberleri Selman Suudi Arabistan