4 yılda dünyaya damgasını vurdu! ABD Başkanı Donald Trump kimdir?

ABD donald trump Haber Global abd seçimleri

"Kendini beğenmiş, hatta narsist, kaybetmeye tahammülsüz, kavgacı ve sıradışı." Bunlar Donald Trump için en çok kullanılan sıfatlardan birkaçı... Tarihe Amerika'nın 45. başkanı olarak geçen Donald Trump kimdir?

Trump,  Haziran 1946'da New York'ta doğdu. Emlakçı bir babanın oğlu olarak varlıklı bir ailede büyüdü. Babası Fred Trump, hayatındaki en belirleyici figür oldu.

Trump meksika sınırına duvar ördürecek kadar göçmen karşıtı olsa da, kökenlerinde göçmenlik var. Annesi Mary Anne Macleod, İskoçyalıydı. 1930 yılında Amerika'ya göç etmişti. Trump'ın saç rengini de İskoç genlerinden aldığı sanılıyor. 

Donald Trump liseyi bitiremedi, askeri akademiye gitti, ardından işletme eğitimi aldı. Üniversite yıllarında babasının emlak ve inşaat firmasında çalıştı.

4 yılda dünyaya damgasını vurdu! ABD Başkanı Donald Trump kimdir? - Resim : 1

DÜNYANIN EN ZENGİN İŞ İNSANLARI ARASINA GİRDİ

Gençlik yıllarında bile gösterişli ve pahalı bir hayat yaşıyordu. Tüm giderlerini babası karşılıyordu. Trump ticarete atılıp başarısını kanıtlayarak oteller zinciri kurdu, iş merkezleri, kumarhaneler, golf tesisleri ve lüks rezidanslar inşa etti ve dünyanın en zengin iş insanları arasına girdi. 

Ama Trump iş hayatındaki başarısında ailesinin rolünü hep örtmeye çalıştı. Bunun yerine "Amerikan rüyası" imajına sarılarak sıfırdan başlayan bir başarı hikayesi efsanesi yarattı. İş hayatına girmeden önce babasından 'sadece' 1 milyon dolar borç aldığını ileri sürdü.

EKRAN YILDIZI OLARAK DA BAŞARI SAĞLADI

Eğlence sektöründe de iddialıydı. Yıllarca kainat güzellik yarışması ve 'Miss Amerika' yarışmalarının organizasyonunu yaptı.

2003'te ekran yıldızlığına soyundu ve Trump'ın şirketinde yönetici pozisyonunu kapmak isteyenlerin yarıştığı 'Çırak' programında ekrana çıktı. Kendisiyle özdeşleşen "kovuldun" sözü bu programdan miras kaldı.

5 ÇOCUĞU, 10 TORUNU VAR

Donald Trump üç kez evlendi. 5 çocuğu, 10 torunu var. İlk evliliğini 1977'de çekoslavakya doğumlu ünlü manken ve atlet, kızı Ivanka'nın da annesi olan Ivana Zelnickova ile yaptı. 1993'te Amerikalı televizyoncu Marla Maples ile evlendi. Üçüncü ve son evliliğini 2005 yılında Slovenyalı ünlü model Melania Knaus'la yaptı. 

"AMERİKA'YI YENİDEN HARİKA YAP"

Trump bir iş insanı olarak farklı dönemlerde farklı partilere destek verdi. 1980 yılındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi partinin adayı Ronald Reagan’ı destekledi. 

2000 yılında reform partisinden ilk kez başkan adayı oldu, sonra adaylığını çekti. Parti üyeliğinden ayrıldı. 2008 yılına kadar Demokratik partiyi destekledi. Sonra Cumhuriyetçilerle de işbirliğine gitti ve 2016 seçimlerinde Cumhuriyetçi partiden başkan adayı olarak, ünlü sözü "Amerika'yı yeniden harika yap" sloganıyla yarıştı. 

ŞANS VERİLMEDİ, ANCAK CLINTON'U GEÇEREK BAŞKAN OLDU

"ABD başkanlığı için resmen adaylığımı koyuyorum, ülkemizi yeniden harika yapacağız" diyen Trump, anketlerde şans verilmese de demokrat partili Hillary Clinton'ı yendi. Üstelik Clinton ülke genelinde Trump'tan 3 milyon oy daha fazla aldığı halde, eyalet bazında kazanan Trump oldu ve Amerika'nın 45. başkanı seçildi. 

Trump'ın 4 yıllık başkanlık dönemi çalkantılı geçti. Seçim kampanyasında Rusya ile gizli işbirliği yaptığı iddiasıyla hakkında azil soruşturması açıldı ama aklandı. Koronavirüs salgınını yönetme tarzı çok eleştirildi. 2020 seçimleri için 2. kez daha büyük bir iddiayla aday oldu.

 

Kaynak: Web Özel

Donald Trump