ABD başkanlık seçimi son durum: ABD Başkanı Trump mı, Biden mı olacak?

donald trump Haber Global abd seçimleri
ABD başkanlık seçimi son durum: ABD Başkanı Trump mı, Biden mı olacak?

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı, ülkenin son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen başkanlık seçimi için tüm gözler ABD'de! 46'ncı başkan kim olacak? Trump mı, Biden mı? Haber Global'de...

ABD'de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor.

Bazı bölgelerde ise oy sayımına ara verildi. Oy sayımının Türkiye saati ile, akşam saatlerinde devam edeceği belirtildi. Nevada eyaletinde ise oy sayma işlemine 5 Kasım'a kadar ara verildi. Kalan oylar arasında posta yoluyla alınan oylar da var. Öte yandan, seçimde posta yoluyla kullanılan oyların da dengeyi her an değiştirebileceği belirtiliyor. 

KRİTİK EYALET EL DEĞİŞTİREREK BIDEN'A GEÇTİ

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde kritik önemdeki Michigan eyaletini, Demokrat aday Joe Biden kazandı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre Biden, Michigan eyaletinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bıraktı.

Bu sonuçla Biden, Michigan'dan 16 delegeyi hanesine yazdırmış oldu. ABD'de şu ana kadar açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Biden'ın 264, Trump'ın 213 delegesi oldu.

TRUMP: SEÇİMİN KENDİSİNE ÇOKTAN ZARAR VERİLDİ

Kritik eyalet Michigan'ın Biden'a geçmesinin ardından Trump yine Twitter'dan açıklamada bulunarak, avukatlarının oyların yeniden sayılması isteğine göndermede bulundu ve "Avukatlarımız 'anlamlı bir erişim' istedi, ancak bunun ne faydası var? Sistemimizin bütünlüğüne ve Başkanlık seçiminin kendisine çoktan zarar verildi. Tartışılması gereken bu!" ifadelerini kullandı. 

TRUMP 'MICHIGAN'DA ÖNDE OLDUKLARINI İDDİA ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, seçimler için kritik eyaletlerden olan Michigan'da önde oldukları açıklamasında bulunmuş, Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Pennsylvania, Georgia ve Kuzey Carolina'da büyük fark atarak önde olduklarını belirterek, Michigan'da da önde olduklarını savunmuştu.

Öte yandan Twitter, Trump'ın bu açıklamasına hem "Bu tweet paylaşıldığında resmi kaynaklar sonuçlar onaylamadı." hem de "Bu Tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir." şeklinde uyarı etiketleri ekledi. 

TRUMP'IN SEÇİM EKİBİ PENSİLVANYA'DA ZAFER İLAN ETTİ

Gazetecilere yaptığı açıklama yapan Stepien, Trump’ın Pensilvanya eyaletinde 2016’dan daha büyük bir performans gösterdiğini ve oylarının halen yükseldiğini söyledi.

Stepien, "Galibiyet aralığımızı daha büyük sayılarla koruma konusunda yüksek bir güvenimiz var, aslında Pensilvanya’da zaferimizi ilan ediyoruz. Bu sadece his ve içimizdekilere değil matematiğe dayanıyor." yorumunu yaptı.

Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de Pensilvanya'da zafer ilan edecekleri konusunda olumlu bir hislerinin olduğunu yineleyen Stepien, "Elimizde verilere dayanarak aradaki oy farkının 100 binin üzerinde kalma ihtimali yüzde 70, 150 bin üzerine kalma ihtimali ise yüzde 50’dir." ifadesini kullandı.

PENSİLVANYA'DA DA OY SAYIM İŞLEMLERİNİN DURDURULMASI İÇİN DAVA

Trump'ın Kampanya Danışman Yardımcısı Justin Clark, seçim yarışında kazananın belirlenmesinde önemli rol oynayacak Pensilvanya eyaletinde devam eden oy sayma işlemlerine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Bu seçimlerin ülke tarihi açısından "en önemli" seçimler olduğunu belirten Clark, "Bu seçimlerin güvenliği, milletimizin yararınadır. Pensilvanya'da kötü şeyler duruyor. Demokratlar, Cumhuriyetçilere oylarını kullandırtmamaya ve çoğunluğunu azaltmaya çalışıyor." iddialarında bulundu.

Yüksek Mahkemenin, bu eyalette 6 Kasım'a kadar oy merkezlerine postayla ulaşan oyların kabul edilmesine yönelik kararını da eleştiren Clark, "Yüksek Mahkemenin, yasalara aykırı biçimde postayla oyların kabul edilmesi süresini uzatması kararına karşı da dava açacağız." ifadesini kullandı.

Bu eyaletteki süreçle ilgili 2 karar daha aldıklarının altını çizen Clark, "Demokrat seçim yetkililerine karşı, oy sayımını Cumhuriyetçi yetkililerden sakladılar. Şu anda tüm ülkenin gözü Pensilvanya'da ancak Pensilvanya yönetimi, postayla gelen oyların sayımını durdurmalı. Bu konuda da dava açtık." bilgisini paylaştı.

Clark, Pensilvanya Demokrat Parti teşkilatına da seçim kanunlarını ihlal ettikleri için dava açtıklarını duyurdu.

TRUMP: BU ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK KÖTÜ

En kritik eyaletlerden Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da Biden için kullanılan oyların ortaya çıktığını savunan Trump, "Bu, ülkemiz için çok kötü." ifadesini kullandı. Trump, "Onlar (Demokratlar),Pennsylvania'da 500 bin oy avantajımızı ortadan kaldırmak için çalışıyor. Michigan ve diğer eyaletlerde de bunu yapmaya çalışıyorlar." görüşünü paylaştı. Pennsylvania'da postayla kullanılan oyların çoğunluğunun hala sayılmamış olmasına da tepki gösteren Trump, "Pennsylvania'da büyük bir zafer kazanıyoruz. Ancak Pennsylvania Eyalet Sekreteri az önce milyonlarca sayılmamış oy olduğunu duyurdu." ifadesini kullandı.

OYLARIN YENİDEN SAYILMASI TALEP EDİLDİ

Donald Trump'ın kampanya ekibi, seçim sonuçları henüz belli olmamasına karşın kritik eyaletlerden biri olan, Trump'ın öndeyken Biden'ın öne geçtiği Wisconsin'de flaş bir kararla oyların yeniden sayılmasını talep etti.

TRUMP: OYLAR SİHİRLİ ŞEKİLDE KAYBOLMAYA BAŞLADI

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Dün gece Demokratlar'ın yönetiminde olan ve kontrol ettiği çoğu önemli eyalette, çoğunlukla sağlam bir şekilde öndeydim. Sonra oy pusulaları sayıldıkça sihirli bir şekilde ortadan kaybolmaya başladılar. ÇOK GARİP, sandık görevlileri bunu tamamen ve tarihsel olarak yanlış anladı. Nasıl olur da posta yoluyla oy pusulalarını her saydıklarında yüzdeler bu kadar yıkıcı oluyor?" ifadelerini kullandı. 

BİR AÇIKLAMA DA BIDEN'DAN

Trump'ın ardından bir açıklamada seçim yarışını önde götüren Joe Biden'dan geldi. Biden, "Her oy sayılana kadar dinlenmeyeceğiz, rahat etmeyeceğiz." derken, Biden'ın kampanya yöneticisi ise "Biden bugün 270 delegeye sahip olmuş olacak" açıklamasında bulundu.

KRİTİK EYALETTE BIDEN ÖNE GEÇTİ

Öte yandan, seçimin kaderine etki edecek iki eyaletten biri olan Michigan'da ABD Başkanı Trump önde gözüküyordu. Ancak Biden saat 17.00 itibariyle 0.1 puan öne geçti. Eyaletin 16 delegesi bulunuyor.

ABD'de yapılan tüm anketlerin ortalaması Joe Biden'ı gösterse de, 2016'da tüm anket şirketleri dönemin Demokrat adayı Hillary Clinton'ın zaferine kesin gözüyle bakarken, Donald Trump'ın kazanacağını söyleyen ve tahmini tutan Trafalgar Grubu 2020 seçimleri için yeni bir anket yayımladı. Ankette, yapılan genel anketlerin aksine Trump'ın özellikle kritik eyaletlerde önde olduğu vurgulanarak, seçimlerden zaferle çıkma şansının olduğu belirtildi.

1964 yılından bu yana Florida’yı kazanan aday Başkanlık seçimini de kazandı. Trump'ın seçimi kazandığı açıklamaları yapılsa da, seçim sonuçlarının tamamının bugün açıklanamayacağı bilgisi aktarılıyor. 

TRUMP BEYAZ SARAY'DA KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ: SEÇİMİ KAZANDIK

"Bugün milyonlarca seçmen bizim için oy kullandı, maalesef bu kalabalık gruba küçük bir grup müdahale etmeye çalıştı. Öncelikle First Lady ve Mike Pence'e teşekkür etmek istiyorum.

Tam kazanıyorduk, bir anda durdu her şey, harika bir şeyi kutlamak için hazırlanıyorduk. Bu ülkenin vatandaşları rekor sayıda oy kullandı, daha önce böyle bir şey görülmemişti. Hiç beklemediğimiz yerleri kazandık, Mesela Florida, Ohio, Teksas'ı kazandık. Georgia'yı açık bir şekilde kazandığımız ortada. Yüzde 2.5 farkla öndeyiz, bizi yakalamalarına imkan yok. Bizi yakalaması imkansız görünüyor. Arizona'yla ilgili açık ara önde olsak iyi olurdu ama hala bir olasılık var. En önemlisi belki Pensilvanya'yı çok büyük bir farkla kazanıyoruz şu anda. Büyük ihtimalle başkanınız ben olacağım. Sayım bitmek üzere, ama kazandığımız açık. Harika bir akşam oldu bizim için. Kazandığımız eyaletlere ve ne kadar farkla kazandığımıza bakın. Bu seçim bitti. Kazanamayacaklarını biliyorlardı, ben en başından beri söylemiştim. 'Kazanamazlarsa bizi mahkemeye verecekler' demiştim. 

Biz bu seçimi kazandık.

Şimdi tek yapılması gereken, bu ulusun iyiliği için dürüst davranılması, yasaların uygun kullanılmasını istiyoruz. Tüm oy kullanımlarının durdurulmasını isteyeceğiz. Oy pusulalarının bir yerde bulunmasını istemiyoruz."

PENCE: İLHAM OLDUNUZ

Mike Pence de açıklama da bulunarak, "Oy sayımı devam ediyor, dikkatli olmaya devam edeceğiz. Oy kullanma hakkı demokrasimimizin temelindedir. Kazandığınız eyaletlerde insanlara ilham oldunuz, yeniden büyük Amerika'yı göreceğiz." dedi. 

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER

Resmi olmayan sonuçlara göre Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Wyoming'de 3, Nebraska'da 4, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6, Kansas'ta 6, Missouri'de 10, Utah'da 6, Texas'ta 38, Iowa'da 6, Idaho'da 4, Florida'dan 29, Montana'dan 3 ve Ohio'dan 18 delegeyi hanesine yazdırdı.

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER

Öte yandan Demokrat aday Biden, Washington DC'de 3, Vermont'ta 3, Illinois'te 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington'da 12, New Hampshire ve Rhode Island'da 4'er, New Mexico'da 5, Oregon'da 7, California'da 55, Arizona'da 11, Maine'den 3, Hawaii'den 4, Minnesota'dan 10 ve Nebraska'dan 1 delegeyi aldı. Wisconsin,10 delege, Michigan 16 delege. 

Böylece Trump, halen oy sayımı devam eden seçimlerde şu ana dek toplam 214 delegeye ulaşırken, rakibi Biden ise 264 delege kazandı.

TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA: SEÇİMİ ÇALMAYA ÇALIŞIYORLAR

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da konuşma yapması beklenirken, Biden açıklama yaparken Twitter'dan "Biz giderek 'ARTIYORUZ', ama oylarımızı 'ÇALMAYA' çalışıyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece bir açıklama yapacağım. Büyük zafer" ifadelerini kullandı. 

Twitter, Trump'ın 'seçimi çalmaya çalışıyorlar' ifadesine kısıtlama getirdi. 

BIDEN: HARİKA HİSSEDİYORUZ

Demokratlar'ın adayı Joe Biden, Delaware'de kürsüye çıkarak seçmenlerine seslendi. 

Biden, "Bugün buradayım, bu seçimi kazanmak için doğru yoldayız. Daha önce hiç kullanılmamış sayıda posta yoluyla oy kullanıldı. Her bir oy kullanımı sayılana kadar bekleyeceğiz. Arizona'yı kazandığımızla ilgili bilgi geldi. Minnesota ve Georgia'da da kazandığımıza dair bilgi geliyor.

Tabii ki oyların sayılması zaman alacak ama Pensilvanya'da da sayım bittiğinde kazanmış olacağız. Yarın sabaha kadar sonuçları öğrenmiş oluruz, belki biraz daha sürer. 

Donald Trump kendini seçimi ilan etmiş gibi gösterebilir diye söylemiştik, halkın seçimi önemli olan. İnancınızı kaybetmeyin, bu yarışı kazanacağız." açıklamasında bulundu. 

SANDIKTAN 'UYUŞTURUCU' ÇIKTI

Biden'ın kazandığı Oregon'da vatandaş ayrıca sandıkta 'uyuşturucu' için de oy kullandı ve sandıktan 'kişisel kullanım için' tüm uyuşturucu çeşitlerinin bulundurulmasının serbest olması yönünde oy çıktı. 

SENATODA DEMOKRATLAR, TEMSİLCİLER MECLİSİNDE CUMHURİYETÇİLER

Şu ana kadar Senato'da Demokratlar sandalye sayısını 45'e, Cumhuriyetçiler 44'e yükseltti.

Temsilciler Meclisinde ise Cumhuriyetçiler 145 sandalye ile üstünlük sağlarken Demokratların sandalye sayısı 119 oldu.

ABD'de başkanlık seçimiyle aynı zamanda yapılan Temsilciler Meclisinin tamamının ve 100 sandalyeli Senatodaki 35 sandalyenin değişeceği Kongre seçimleri de önemli yer tutuyor.

BIDEN: SANDIKLARI TERK ETMEYİN

Demokratlar'ın adayı Joe Biden, ABD Başkanı Trump'ın ikinci kez Başkanlığını ilan edeceğinin konuşulmaya başlamasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada halka sandıkları terk etmeme çağrısı yaptı. Biden, "Seçim sonuçları kesinleşene kadar, sandıkları terk etmeyin" ifadesini kullandı. 

OY KULLANAN SAYISINDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Amerikan halkı, ABD'nin yeni başkanının yanı sıra Kongrenin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 üyeli Senatodaki 35 sandalye için de oy veriyor.

Yakın tarihteki seçimlere bakıldığında, sandığa gitme oranının yüzde 60'ı bulmadığı ABD'de, bu yıl sandık başında ya da posta yoluyla kullanılan erken oyların sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Ülkede 100 milyona yakın kişinin 64 milyona yakını posta yoluyla, 35 milyondan fazlası da birebir erken seçim merkezlerine giderek oyunu kullandı.

SALINCAK EYALETLERİN ÖNEMİ

ABD Başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. "Delegeler Kurulu" adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor.

Burada toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

Bu sistemde, ABD'de seçimin kaderini Cumhuriyetçi ile Demokratlar arasında gidip geldikleri için "salıncak" olarak adlandırılan eyaletler belirliyor.

Başkanlık için ulaşılması gereken toplam 270 delege sayısının 101'ini teşkil eden 6 salıncak eyalette 2020 seçimlerinde en önemli iki eyalet olarak Pennsylvania ve Florida öne çıkıyor.

TRUMP: ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK KÖTÜ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Trump, "Pensilvanya, Wisconsin, Michigan'da her yerde Biden'ın oylarını buluyorlar. Ülkemiz için çok kötü! Pensilvanya'da 500 bin oy avantajını kaldırmaya çalışıyorlar.

WISCONSIN'DA BIDEN KAZANDI

ABD başkanlık seçimlerinde kilit eyaletlerden 10 delegeye sahip Wisconsin'da Demokratların adayı Joe Biden seçimi kazandı. Demokrat aday 10 delege daha kazanarak toplamda 248'e ulaştı.

Kaynak: Haber Global TV

ABD Başkanlık seçimleri Donald Trump Joe Biden Haber Global Cumhuriyetçiler Demokratlar