Yunan solunda kriz... Syriza darmaduman

yunanistan Aleksis Çipras Dünya haberleri Sosyal Medya Akdeniz
Yunan solunda kriz... Syriza darmaduman

Yunanistan'da seçimleri kaybeden eski başbakan Çipras'ın istifasının ardından Yunan solunun ana muhalefet partisi SYRİZA dağılmanın eşiğine geldi. Amerikancı olmakla suçlanan yeni lider Kasselakis partinin ağır toplarını ihraç ediyor.

Yunanistan'da iki dönem iktidar koltuğunda oturan radikal sol koalisyon SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras'ın seçim yenilgisinin ardından partide genel başkanlığa seçilen Stefanos Kasselakis, kendisine tepki gösteren isimleri tasfiye etmeye başladı. Kasselakis'in ABD'deki siyasi geçmişi solda tartışmalara neden olurken SYRIZA'da başlayan ihraçların partiyi bölünme aşamasına getirdiği belirtiliyor.

Yunan solunda kriz... Syriza darmaduman - Resim : 1
ABD'de eğitim gören ve bir şirketi bulunan Stefanos Kasselakis radikal sol koalisyon SYRIZA'nın yeni lideri oldu. 

14 YAŞINDA ABD'YE GİTTİ

Kasselakis, matematikteki üstün başarısı dolayısıyla tam burslu öğrenci olarak 14 yaşında ABD'ye gitmişti. Finans, ekonomi eğitimi alan ve bir süre Goldman Sachs’ta çalışan Kasselakis ardından deniz taşımacılığı alanında kendi firmasını kurdu. Daha önce siyasi çalışması bulunmayan Kasselakis, SYRIZA ile 2021’de tanıştı. Kasselakis, Çipras’ın davetiyle Mayıs ve Haziran 2023 genel seçimlerinde milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi.

Yunan solunda kriz... Syriza darmaduman - Resim : 2
Yunanistan'da siyasi yorumcular SYRIZA'nın bölünme aşamasına geldiğini belirtiyor. 

GEREKÇE MİÇOTAKİS'E TV PROGRAMI

Stefanos Kasselakis SYRIZA iktidarının eski bakanları Nikos Filis, Panos Skourletis ve Dimitris Vitsas'ı partiden ihraç ettirdi. Kasselakis cephesinden yapılan açıklamada, üç ismin Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in “TV sponsorları” olduğunun ortaya çıkması nedeniyle ihraç edildikleri açıklandı.

KASSELAKİS'E 'LİBERAL' ELEŞTİRİSİ

Ancak Yunan basınına yansıyan bilgilere göre üç isim de ihraç kararından kısa bir süre önce Kasselakis'e yönelik 'liberal' ve 'sağcı' şeklindeki eleştirilerde bulunmuştu. Partinin kongresinde Kasselakis'e rakip olan ancak 10 oy farkla genel başkanlığı kaybeden Efi Aşçıoğlu partinin ağır bir krizle karşı karşıya olduğunu söylüyor. İhraç edilen Skourletis ise Kasselakis'i geçmişteki siyasi görüşlerini saklamakla suçluyor. Skourletis Kontra24'e şunları söyledi: "Kasselakis'in seçilmesi bir rezalet. SYRIZA itibarsızlaştırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu durum devam ederse SYRIZA merkez sağda, cansız bir parti haline gelecektir. Eğer böyle bir şey olursa, biz buna karşı çıkacağız.” 

Yunan solunda kriz... Syriza darmaduman - Resim : 3
Eski eğitim bakanı Nikos Filis, yeni SYRIZA liderinin eski ABD Başkanı Trump'la aynı yolu izlediğini söylüyor. 

'KASSELAKİS TRUMP GİBİ GELDİ'

İhraç edilen isimlerden eski eğitim bakanı Nikos Filis, Kasselakis'i eski ABD Başkanı Donald Trump'a benzetti. Filis, Kontra TV'de yaptığı açıklamada, "Trump iyi bir girişimci olduğunu ve Amerika'nın en iyi başkanı olabileceğini söyledi. Karanlık bir ağın desteğine sahipti. Üçüncüsü ise yeni bir parti kurmak yerine Cumhuriyetçi Parti'yi ele geçirmeyi başardı. Bu unsurların üçü de tanıdık geliyor" diyerek Kasselakis'in Trump'ın yolunu izlediğini öne sürdü.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel