Yarım yağlı tereyağı olur mu?

Sosyal Medya
Yarım yağlı tereyağı olur mu?

Sosyal medyada son günlerde 'yarım yağlı tereyağı' olarak satılan bazı ürünlerin fotoğrafları yer alıyor. Tüketiciler 'Nasıl oluyor da yarım yağlı tereyağı olabiliyor, böyle bir şey mümkün mü?" sorusunun yanıtını arıyor. Yanıt haberimizde...

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tebliğ edilen Türk Gıda Kodeksi'ne göre yarım yağlı terayağı olur.

Resmi Gazete'de yayınlanan tereyağı, diğer süt yağı esaslı sürülebilir ürünler ve sadeyağ tebliğinde yer alan bilgilere göre tereyağı içindeki süt yağına göre derecelendiriliyor.
2005/19 nolu tebliğin 4. maddesine göre 5 çeşit tereyağı var.

MEĞERSE TEREYAĞI...

Bunlardan birincisi 'tereyağı': Ağırlıkça en az yüzde 80, en fazla yüzde 90 oranında süt yağı, en fazla yüzde 2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 oranında su içeriğine sahip ürünler 'tereyağı' olarak adlandırılıyor.

İkincisi Dörtte üç yağlı tereyağı: Ağırlıkça en az yüzde 60, en fazla yüzde 62 oranında süt yağı içeriğine sahip ürünler 'dörtte üç yağlı tereyağı' olaraka isimlendiriliyor.

Üçüncüsü ise haberimize konu olan yarım yağlı tereyağı: Ağırlıkça en az yüzde 39, en fazla yüzde 41 oranında süt yağı içeriğine sahip ürünlere yarım yağlı tereyağı deniliyor.

Bu üçünün dışında bir de oranına göre süt yağı esaslı sürülebilir ürün yer alıyor. Bunlar kendi içinde 3'e ayrılıyor.

- Süt yağı içeriği ağırlıkça yüzde 10'dan fazla yüzde 39 dan az

- Süt yağı içeriği ağırlıkça yüzde 41'den fazla yüzde 60'tan az

- Süt yağı içeriği ağırlıkça yüzde 62'den fazla yüzde 80'den az sürülebilir ürünler.

Beşincisi yayık tereyağı: Üretiminde hammadde olarak yoğurt kullanılmasıyla elde edilen tereyağına yayık tereyağı deniyor.

Altıncısı çeşnili tereyağı: Tereyağına çeşitli baharat, meyve ve sebzeler, bal ve/veya diğer gıda maddeleri katılarak çeşnilendirilmesi ile elde edilen, tat ve koku dışındaki diğer özellikleri tereyağı için verilen özellikleri taşıyan ve son üründe süt yağı oranı ağırlıkça en az yüzde 75 olan ürünlere çeşnili tereyağı adı veriliyor.

Yedincisi ise Çeşnili tereyağı karışımı: Tereyağına çeşitli baharat, meyve ve sebzeler, bal ve/veya diğer gıda maddeleri katılarak çeşnilendirilmesi ile elde edilen, tat ve koku dışındaki diğer özellikleri tereyağı için verilen özellikleri taşıyan ve son üründe süt yağı oranı ağırlıkça en az yüzde 62, en fazla yüzde 75 olan ürünlere ise çeşnili tereyağı karışımı deniyor.