Vize kapısı Kayseri'de aralandı! Ürün gidiyor, müdür gidemiyor

Ekonomi haberleri Kayseri Avrupa Birliği ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Pasaport Schengen vizesi Abd vizesi Yaşam Haberleri Dünya haberleri Kripto para Gram altın ONS altın göçmen göçmen krizi
Vize kapısı Kayseri'de aralandı! Ürün gidiyor, müdür gidemiyor

AB üyesi 17 ülkenin büyükelçileri Türk iş insanlarıyla Kayseri'de buluştu. Kayseri Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda gündem devam eden vize kriziydi. Avrupa'da fuarlara ürünlerini gönderen firma yetkililerinin bile vize alamadığı belirtilirken çözüm için adım atılması istendi.

Kayseri Ticaret Odası öncülüğünde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen iş forumunda AB üyesi ülkelerin temsilcileriyle vizeler konusunda yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, 17 AB ülkesinin büyükelçileri ve AB misyon şeflerinin katılımı ile gerçekleştirilen zirvede Türk vatandaşlarına vize engeli ile Gümrük Birliği konusunda önemli sonuçları olacak görüşmeler yapıldı. Zirveyi organize eden Kayseri Ticaret Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, izlenimlerini ve vize sorununun çözümüyle ilgili öngörülerini Haber Global Web Özel'le paylaştı. Vize sorununun Gümrük Birliği ile birlikte ele alındığını belirten Gülsoy, bu konuda karşılıklı bir irade oluştuğunu söyledi.

Vize kapısı Kayseri'de aralandı! Ürün gidiyor, müdür gidemiyor - Resim : 1
Kayseri Ticaret Odası'nın öncülüğünde düzenlenen zirveye 17 AB üyesi ülkenin büyükelçileri katıldı. 

YÜZDE 60 RET CEVABI 

17 AB üyesi ülkenin temsilcileriyle AB yetkililerini Kayseri'de geniş kapsamlı bir zirvede bir araya getirdiklerini vurgulayan Gülsoy, toplantının ağırlıklı gündemini oluşturan vize sorunuyla ilgili tabloyu şu sözlerle ortaya koydu: "Şu an maalesef Shengen bölgesine girmek için aylarca süren vize süreçleri var. Vize başvurularının yüzde 60 oranında ret edildiğini, bu konuda iş dünyasının büyük sorunlar yaşadığını görüyoruz. İş dünyasına kolaylıklar getirilmesi gerektiğini ifade ettik."

UYUMSUZLUK VAR

Toplantıda Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun da vize sorunuyla birlikte ele alındığını belirten Gülsoy şunları söyledi: "Biliyorsunuz Gümrük Birliği artık miadını doldurmuş bir anlaşma. Çünkü AB üyesi ülkelerin serbest ticaret uygulamalarıyla uyumsuzluk oluyor. Vize konusunun özelikle altını çizdik çünkü örneğin fuarlara katılımcı firmaların ürünleri gidiyor ama firmanın yetkilileri vize alamıyor. O giderse müdürü gidemiyor, orada çalışacak arkadaşı gönderemiyoruz, şoförlerimize vize verilmiyor. Bu konuda yaşadığımız sıkıntıları kendilerine anlattık."

Vize kapısı Kayseri'de aralandı! Ürün gidiyor, müdür gidemiyor - Resim : 2
Ürünlerini AB fuarlarına gönderen Türk firmaların çalışanları dahi vize engeliyle karşılaşabiliyor. 

İZLENİMLER OLUMLU

AB yetkililerinden edindikleri izlenimin olumlu olduğunu belirten Gülsoy, "AB Delegasyonu bu sorunu anladığını gösterdi, ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ifade ettiler. Bu konuda karşılıklı bir mutabakat olması gerektiğini belirttik. Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda onlar da hemfikir. Kendilerine sadece Türkiye'deki değil AB'deki iş insanlarının da vizeler konusunda yaşanan sorunların çözümünden yana olduklarını ilettik. Bu konuda bir irade oluştuğunu düşünüyoruz."

TURİZM VE YEŞİL ENERJİ

Gümrük Birliği’nin güncellenme sürecinin başlatılmasının Türkiye-AB arasında yaşanan sorunların çözümü için ön açıcı olacağını kaydeden Gülsoy artan işbirliğinin enerji, ekonomi,  vize süreçlerinin kolaylaştırılmasında hızlı sonuçları olacağını vurguladı. Toplantıda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla bir panel de düzenlendiğini belirten Gülsoy, Gümrük Birliği ve vizeler dışında AB ve Türkiye ilişkileri, yeşil dönüşüm konularında da görüşmeler yapıldığını söyledi. 

Öte yandan zirvede bir de yapay zeka sürprizi vardı. Kayserili yazılımcılar tarafından yapay zekâ desteği ile hazırlanan Atatürk çalışması beğeni topladı. Atatürk’ün sözleriyle, AB büyükelçilerine hitaben uyarlanan konuşma dev ekrandan katılımcılara izletildi.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel