Ünlü ABD'li uzman yorumladı, "İsrail'in sistemi çöktü!"

İsrail Filistin ABD İran Dünya haberleri suriye Üçüncü Dünya Savaşı Mısır Doğu Kudüs
Ünlü ABD'li uzman yorumladı, "İsrail'in sistemi çöktü!"

İsrail Hamas ile savaşında Gazze'yi ablukaya aldı. Orta Doğu genelinde yayılma riski olan savaşı ABD'li ünlü akademisyen Prof. William Engdahl haberglobal.com.tr'ye yorumladı. Engdahl'a göre Hamas'ın eylemlerinin arkasında İran bulunmakta ve ABD bu yüzden savaşın yayılmasından endişe ediyor.

Gazze'de topraklarına sızan Hamas militanlarıyla savaşmaya devam eden İsrail, bir yandan Gazze şeridini bombalıyor diğer yandan da sınırlarına ateş açıldığı iddiasıyla Lübnan'da ağır silahlarla saldırı başlatmış durumda. Tüm Orta Doğu'yu sarsma riski taşıyan savaşı ABD'nin önde gelen uluslararası ilişkiler uzmanı, tarihçi Profesör William Engdahl haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi. İran'ın desteği olmadan Hamas'ın böylesine bir saldırı gerçekleştiremeyeceğini dile getiren Prof. Engdahl şu önemli açıklamalarda bulundu:

Ünlü ABD'li uzman yorumladı, "İsrail'in sistemi çöktü!" - Resim : 1
Prof. Engdahl'a göre "Hamas'ın saldırıları, normalleşme sürecinde olan İsrail ile Filistin arasındaki ilişkileri bitirmeye yönelik."

AMAÇ YAKINLAŞMAYI BİTİRMEK

Hamas'ın saldırılarıi, yakınlaşma ve hatta normalleşme sürecinde olan İsrail ile Filistin arasındaki ilişkileri bitirmeye yönelik. Hamas bu şekilde İsrail-Suudi Arabistan normalleşme sürecini de sonlandırmayı amaçlıyor çünkü böylesine bir yakınlaşmada İran bölgede yalnız bırakılmış olur.”

TAM İŞGALE GİDEBİLİR

“İsrail yakın zamanda böylesine saldırılarla dört kez karşılaştı dolayısıyla Gazze Şeridi ve gerekirse Batı Şeria'da hava bombardımanı ile ilk tepki verilecektir. Ancak Hamas durmazsa Gazze'nin bütünüyle işgale uğraması söz konusu olabilir ki bu büyük sivil kayıplar anlamına geliyor. Bu durum da İsrail'i zorlayacak bir süreci yaratır nitekim uluslararası baskı hızla işgalin sonlanmasını isterken İsrail de ne zaman çekileceğini planlamak zorunda kalacaktır. İsrail bu durumu tam olarak 2005 yılındaki işgalde de yaşamıştı.”

ÇÖKÜŞ GÖRÜNTÜSÜ VERİLMEK İSTENİYOR

“Daha önce Hamas'ın havadan-denizden ve karadan böylesine büyük ve sürekli bir saldırı gerçekleştirmediğini düşünürsek amacın İsrail'in güvenlik, istihbarat ve diplomatik sisteminin çöktüğü görüntüsü vermek olduğu anlaşılır. Haklılık payı da var çünkü İsrail, Filistin'in neyi ne zaman yapacağını bildiğine emindi. Gazze'de oldukça masraflı bir duvar ördü, kentlerine Demir Kubbe füze koruma sistemini yerleştirdi ancak yine de bu saldırıya hazırlıksız yakalandı.

Ünlü ABD'li uzman yorumladı, "İsrail'in sistemi çöktü!" - Resim : 2
William Engdahl'a göre savaşın tüm bölgeyi ateşe verme riski bulunuyor.

ABD SAVAŞIN YAYILMASINDAN ÇEKİNİYOR

“İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dikkatli hamleleriyle bilinen bir isim. Tam işgal öncelikli seçenekleri arasında yoktur. Ben Netanyahu'nun ABD, Mısır ve Katar'ı da kullanarak Hamas'a baskı kurulmasını sağlamak yönünde hareket edeceğini düşünüyorum. Yine de statükoya geri dönüş bile Hamas'ın zaferi anlamına geliyor. ABD'nin bölgeye uçak gemisi ve savaş gemileri göndermesi de tüm bölgeyi ateşe verecek bir savaş durumu olasılığının her saat yükselmesinden kaynaklı. Bu risk göz ardı edilemez.”

İRAN DESTEĞİ OLMADAN YAPAMAZDI

“Yaşananların arka planında İran'ın varlığı da kendisini belli ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü komutanlarının yakın zamanda Hamas liderleri ve Hizbullah ile görüştüğü biliniyor. İran'ın planlaması ve desteği olmadan Hamas böylesine büyük bir adım atamazdı. İsrail'in karşılığı dolayısıyla Filistin'de sivil kayıplar artmaya başlarsa elinde 150 binden fazla roket olan Hizbullah'da bu savaşın içine girmek zorunda kalabilir. Bu durum ise Knesset'deki (İsrail Meclisi) aşırı sağcı partilerin savaşta söz sahibi olmasına yol açar. Mevcut durum politik olarak İsrail içinde de büyük riskler taşıyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

İsrail filistin savaş Abluka ABD Orta Doğu Gazze Şeridi Batı Şeria