Türkmenler endişeli, seçimler kaosa dönüşecek mi?

Kuzey Irak Türkiye ÖZEL HABERLER Irak Gündem haberleri Hakan Fidan Dışişleri Bakanlığı Yaşam Haberleri Dünya haberleri TSK PKK PKK/YPG
Türkmenler endişeli, seçimler kaosa dönüşecek mi?

Irak'taki seçim krizi büyüyor. Kuzey Irak'taki etnik gruplar, Irak Federal Mahkemesinin kota kararına itiraz ederken, Türkmenler ise Kerkük'te adeta yaşam mücadelesi veriyor. Bağdat ile ipler kopma noktasına gelirken, gerilimin çatışmaya dönüşmesinden endişe ediliyor.

Irak'ta 10 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi tansiyon yükselirken; Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşanan 'kota' krizi de devam ediyor. Krizin fitilini ateşleyen kararlar Bağdat'ta alınmış, Irak Federal Mahkemesi bölgedeki Türkmen ve Hıristiyanlar için ayrılan kotayı kaldırmış, 10 Türkmen Partisi ile Süryani ve Keldani partileri ise seçimleri boykot etme kararı almıştı. Barzani yönetimindeki Kürdistan Demokrat Partisi bu gelişmelerin ardından seçimlere girmeyeceğini açıklarken, krizin kaosa dönüşmemesi için Batılı ülkeler devreye girmiş durumda.

"YUMUŞAYIN MESAJI"

Bölgeden gelen son haberler ise krizin derinleşebileceği yönünde. Yaşanan gelişmelerin ardından ABD yönetimi, IKBY'ye yumuşama mesajı verirken, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen ise Bağdat, Kerkük, Süleymaniye, Erbil hattında yoğun temaslarını sürdürüyor. Irak Türkmen Cephesi'nden Kerküklü siyasetçi Ahmet Muratlı süreçle ilgili sorularımızı yanıtlarken, Türkmenlerin merkezi anayasa ile sorunlar yaşadığını belirterek, demografik yapının değiştirme çabalarına da dikkat çekti.  

İşte Muratlı'nın açıklamaları...

Türkmenler endişeli, seçimler kaosa dönüşecek mi? - Resim : 1
Irak'ın kuzeyi, Bağdat'taki merkezi yönetimle yaşadığı krizin gölgesinde seçimlere hazırlanıyor. 

"HUZURU BOZMADIK"

 "Türkmenler geçen seçime tek liste halinde girdi. Bazı haklarımız yendi ancak kimseyi protesto etmedik. Ağırbaşlı davranıp, huzuru bozmadık. Ancak demografik yapı devlet imkanlarına sahip iki grup tarafından değiştirildi ve Kerkük'teki yapı Türkmenlerin aleyhine bozuldu. Türkmenler seçimlerle ilgili şimdilik herhangi bir karar almadı ancak biz seçimlere hazırlanmaya devam ediyoruz."

"İNGİLİZLER DE DEVREDE"

"Geçen gün, Bölge Başkanı Mesud Barzani, Hitchen’i kabul etti. Barzani, Bağdat'ı eleştirerek, 'Seçimlerin dış müdahaleden ve Federal Mahkemenin KDP’yi parçalamaya yönelik kasıtlı siyasi kararlarından uzak bir şekilde gerçekleşmesini istiyoruz' dedi. Kriz derinleşiyor."

"KÜRTLER'E KUCAK AÇTIK"

"Bizlere, 'Sünni Araplar, Şii Araplar ve Kürtler içinde eriyin' deniyor. Irak içinde erimek istemiyoruz. Türkmenler, Kerkük'ün asli unsurudur. Önceki anayasalarda Türkmenler asli unsur olarak yer alıyordu. Kerkük'te kilit nokta mahalli idarelerdir. Kerkük 'Türkmen' vilayetidir. Bölgedeki zenginlik nedeniyle  herkes gözünü buraya dikmiş durumda. Biz yıllar boyunca herkesle yaşadık. Türk milletinin özelliği budur. Kuzeydeki Kürt kardeşlerimize biz kucak açtık."

Türkmenler endişeli, seçimler kaosa dönüşecek mi? - Resim : 2
Kuzey Irak'taki siyasi gruplar Bağdat'la yaşanan anayasal sorunların çözülmesini istiyor. 

MAAŞLAR BİLE ÖDENEMEDİ

Türkmenler, Irak'ta anayasal bir kaos içine girerken şimdi bütün tarafların dikkati seçim krizinin çözümü için atılacak adımlarda. IKBY, Irak Federal Mahkemesi'nin anayasal işleyişe müdahale ettiğini, kararın geri alınması gerektiğini vurguluyor. Seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılmasının Bağdat'ın atacağı adımlara bağlı olduğu belirtiliyor. Öte yandan yaşanan kriz IKBY'de maaş krizine de yol açtı. Erbil'de bir iftar öncesi açıklamalarda bulunan Başbakan Mesut Barzani, maaşların ödenmemesi nedeniyle yaşanan olumsuzluk karşısında vatandaşların gösterdikleri direnç ve sabırdan dolayı teşekkür ederek merkezi yönetimle yaşanan sorunun boyutlarını gözler önüne sermiş oldu.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel