Türkiye'ye tehdit nereden? "ABD-İsrail" Kürt koridoru

PKK PKK/YPG İsrail ABD Devlet Bahçeli
Türkiye'ye tehdit nereden? "ABD-İsrail" Kürt koridoru

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan çağrısı sonrası siyaset arenasındaki tartışmalar sürüyor. Yapılan çağrının nedenine ilişkin farklı senaryolar gündeme getirilirken, iki önemli uzman ise İsrail-İran çatışması, savaşın tüm Ortadoğu'ya yayılma riski ve terör örgütü PKK/PYD'nin eş zamanlı Türkiye'ye karşı cephe açma ihtimalini değerlendirdi. En önemli uyarı ise olası ABD-İsrail istihbarat manipülasyonları.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, PKK elebaşı Öcalan çağrısına ilişkin onlarca farklı senaryo  gündemde. Diplomasi koridorlarındaki olasılıkların başında ise İsrail-ABD koalisyonun Suriye ve İran'ı vurması gösteriliyor. İran'a yönelik saldırı sonrası tüm Ortadoğu'nun yangın yerine döneceği ve ABD güdümündeki terör örgütü PKK/PYD'nin eş zamanlı Türkiye'ye cephe açabileceği de senaryolar arasında gösteriliyor. Herkesin merak ettiği son siyasi açıklamaları, "İsrail, ABD, İran" bağlamında 'haberglobal.com.tr'ye değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni ile Strasam Direktörü, Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Dr. Hüseyin Fazla ise önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'ye tehdit nereden? "ABD-İsrail" Kürt koridoru - Resim : 1
Prof. Dr. Köni: "Terör örgütü PKK'nın çok parçalı bir yapıya büründüğü göz ardı edilmemeli. Kandil'de Karayılan ve Bayık arasında ayrışması var. Suriye'deki terör oluşumu ise ABD-İsrail güdümünde. Terör elebaşı Öcalan'ın silah bırakma çağrısı ABD-İsrail kontrolündeki YPG'de karşılık görür mü, bilmiyoruz.

İRAN DİRSEK TEMASINDA 

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni anlatıyor:

"İran, ülke içindeki Kürt nüfusun ayaklanma riskine karşı Cemil Bayık üzerinden terör örgütü PKK ile müzakere yürütüyor. İsrail-ABD koalisyonu İran'ı vurduğunda, tıpkı Irak ve Suriye'deki gibi bir otonom Kürt bölgesi ortaya çıkabilir. Kaldı ki, faşist Netanyahu, ABD'ye rağmen İran'ın petrol rafinerilerini vurursa, ülke ekonomisi çöker, bölünme kaçınılmaz hale gelir."

MANİPÜLASYON İHTİMALİ

"Meselenin, bir de ABD-İsrail istihbarat manipülasyon kısmı olabilir. İran'a sınırlı bir hava harekatı yapılacak olmasına karşı, tıpkı AB ülkelerine pompalanan 'Rusya korkusu' gibi 'Ortadoğu'da büyük savaş çıkacak, tüm Kürtler ayaklanacak' şeklindeki bir istihbarat dezenformasyonu sahnelenmiş olabilir. ABD-İsrail kaynaklı bu manipülasyon üzerinden Kürt siyasi hareketine alan açılması da düşünülmüş olabilir. Kürt koridorunun asıl varlık nedeni İsrail'in güvenliği. Kürt Koridoru üzerinden sürecek çatışmalar, İsrail'in rahat nefes alması anlamına geliyor. Suriye'deki iç savaşın kışkırtılması ile Türkiye'nin savaşa çekilmek istenmesi de ABD'nin planları dahilinde."

MEŞRULAŞTIRMA ÇABASI

"Terör örgütü PKK'nın Türkiye ve Irak'ta beli kırıldı. Örgüt etkisiz hale getirildi. ABD, İngiltere, İsrail bloğu, PKK'nın yerine YPG'yi meşrulaştırmak istediği biliniyor. ABD'nin, Türkiye, Suriye, Irak, İran üzerinde PKK/YPG ile yürüteceği kargaşa, İsrail'in varlığı ve nefes almasını sağlar. ABD ve İsrail'in, İran'a yönelik olası bir askeri operasyonu olursa Türkiye mutlaka denge politikası yürütmeli ve taraf olmamalı. İran’a askeri müdahaleye destek Türkiye'ye için tamir edilemez hasarlara neden olur."

Türkiye'ye tehdit nereden? "ABD-İsrail" Kürt koridoru - Resim : 2
Dr. Hüseyin Fazla: "Terör elebaşı Öcalan, Suriye denklemini katarak düşündüğümüzde PKK/YPG için sadece sembolik, simge biri" diyor.

İSRAİL İÇİN İSTENİYOR 

Strasam Direktörü, Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Dr. Hüseyin Fazla anlatıyor:

"İsrail, Suriye ve İran'a yönelik nokta hava operasyonları düzenliyor. Bunun dışında Suriye ve Irak'ı işgal edecek bir kara gücüne sahip değil. Ayrıca İran ve Suriye'ye yönelik geniş çaplı operasyon için ABD askeri unsurlarının harekete geçmesi gerekir ancak böylesi bir senaryonun başarıya ulaşma şansı yok. ABD için 'Büyük Kürdistan' demek, hem İsrail'in güvenliği hem enerji kaynaklarının tümüyle kontrolü, hem de Avrasya'yı çevreleme ve kontrol anlamına geliyor. ABD, İngiltere, İsrail bloğunun hedefi, Suriye'de Rojova denilen bölge ile Kuzey Irak'taki yapının birleşmesi."

TEK YAPI YOK 

"Ancak şu aşamada, İsrail'in İran'a yönelik saldırısı sonrası bu ülkenin bölünüp, Kürtlerin ayaklanacağını ve çatışmaların tüm bölgeye yayılacağını söylemek pek mümkün değil. Büyük resme baktığımda, ABD ve İsrail'in mevcut konjektürde İran harekatı üzerinden tüm bölgede savaş ve Kürt ayaklanması çıkartmak istediğini de düşünmüyorum. Ortadoğu'da çok karışık denklem ve Kürt grupları var. PKK içinde farklı ülkelerin kullandığı yapılar söz konusu. Ne elebaşı Öcalan'ın ne de Demirtaş'ın tek sözü ile hareket edecek yapıdan söz edemeyiz."

DİĞER OLASILIKLAR 

"PKK'nın kendini lağvetmesi karşılığında, Türkiye'nin; Suriye, Irak ve İran'daki Kürt otonom yapıya kendi kontrolünde 'evet' diyeceği şeklindeki iddialara da ihtimal vermiyorum. Böyle bir dayatma, olsa bile; İran, Irak ve Suriye ile aynı masaya oturup uzlaşılması gerekir."

[email protected] 

 

Kaynak: Web Özel