Büyük taarruza geçiyorlar, asıl kıyamet kuzeyde kopacak

Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin Volodimir Zelenski İsrail
Büyük taarruza geçiyorlar, asıl kıyamet kuzeyde kopacak

Gözler İsrail'in İran yapacağı olası saldırıya odaklanmışken, Moskova ve Kiev arasındaki çatışmaların bu kış "büyük saldırıya" dönüşeceği gündeme getirildi. Haber Global'e konuşan Rusya'nın önde gelen askeri uzmanlarından Mihail Kodareno, her iki ülkenin de önümüzdeki kış aylarında savaşın kaderini belirleyecek büyük taarruza geçeceğini söylerken, İsrail'in ise İran ile doğrudan savaşmaktan kaçınacağını iddia etti.

Rusya ve Ukrayna cephelerinden karşılıklı yapılan “büyük saldırıya hazırlanıyoruz” açıklamaları endişe yaratırken, Kremlin'in savaş harcamalarını son 4 yılda iki katına çıkarması mercek altında. Rusya'nın sadece bu yıl savunmaya 112 milyar dolar ayırması; NATO'da “Moskova Avrupa ile savaşa mı hazırlanıyor?” sorularına neden olurken; yaşanan son gelişmeleri 'haberglobal.com.tr'ye değerlendiren, Rusya Hava Kuvvetleri eski Planlama Daire Başkanı Yardımcısı emekli Albay Mihail Kodarenok ise "Ukrayna gibi Rusya da yaklaşan kış mevsiminde büyük bir saldırıya hazırlanıyor" dedi. Kodarenok'a göre ülkenin Orta Doğu'daki çıkarları ise Suriye ve İran temelinde şekilleniyor. “ABD baskısı altındaki Avrupa, Rusya'ya savaş açmak istiyor” iddiasında da bulunan ünlü uzman; Başta NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz olmak üzere çok sayıda Batılı liderin savaş çığırtkanlığı yaptığını da söyledi. 

Büyük taarruza geçiyorlar, asıl kıyamet kuzeyde kopacak - Resim : 1
Rusya Kara Kuvvetlerinin envanterinde 14 bin 777 tank, 161 bin 382 zırhlı araç, 6 bin 208 kundak motorlu topçu, 8 bin 356 çekili topçu ve 3 bin 65 mobil roketatar bulunuyor. 

İRAN'A DESTEK SÜRÜYOR

İsrail'in Orta Doğu'daki savaşlarına yönelik Rusya'nın sessizliğe gömüldüğü düşünülemez. Kremlin gerek Suriye gerekse de İran söz konusu olduğunda gerekli desteği uluslararası alanda vermeye devam ediyor. İsrail'in güvenliği Rusya'nın değil ABD'nin bölgedeki çıkarıdır ancak unutulmamalı ki bu çatışmalar İsrail için büyük bir yıpratma savaşına dönüşüyor."

İSRAİL GÖZE ALAMAZ

"Mevcut haliyle İsrail'in gerçekten de kısıtlı ve dikkatli bir savaş yürüttüğü çok açık. İsrail'in İran'a saldırması aynı zamanda Çin'in ulusal çıkarlarına ve Rusya'nın müttefik olarak gördüğü bir ülkeye müdahale anlamına gelir. ABD, İsrail'i bu yönde zorlasa bile Binyamin Netanyahu hükümetinin böylesine büyük bir riski göze almayacağını düşünüyorum.”

NATO SINIRA GELDİ 

“Rusya'nın savunma bütçesini rekor bir seviyeye çıkarması, Ukrayna savaşının yanı sıra başka gerekçelere dayanıyor. NATO'nun Rusya'ya karşı savunma ve karşı saldırı planı ortaya çıktı. İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın yanı sıra Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya'nın olası bir Rusya savaşı için sınırlarındaki savunma hazırlıklarını hızlandırıyor. NATO'nun Avrupa'daki tüm tatbikatları artık Rusya'nın sınırlarının yakınlarında gerçekleşiyor. Buna karşın Rusya ile Avrupa arasında yakın zamanda bir çatışma riski görmüyorum. Mevcut durum yalnızca Soğuk Savaş sürecindeki gergin ancak kontrollü denge haline dönüşmüş durumda. "

MECBURİ TEPKİ

"ABD'nin, Avrupa'daki birliklerini Rusya'ya yakın doğu cephesine kaydırıyor. ABD'nin baskısı altındaki Avrupa, Moskova ile savaşa hazırlanıyor. Bu adı konmamış askeri seferberlik haline karşı Rusya'nın mevcut kararları alması bağımsız her ülkenin vereceği türden mecburi bir tepki.”

Büyük taarruza geçiyorlar, asıl kıyamet kuzeyde kopacak - Resim : 2
Kodarenok: "Rus ordusunun uzun zamandır beklenen ve 'Derin saldırı' adını verdiğimiz büyük taarruza, Kiev'in en beklemediği zamanda başlayacağını düşünüyorum. Zelenski, kış mevsiminin yaklaştığını söyleyerek Rusya'ya uyarıda bulunuyor ancak kış mevsimi tarih boyunca savaşlarda en çok Rusların dostu olmuştur.”

KURSK SALDIRISI MANİDAR

“Rusya'nın Ukrayna ile ateşkes noktasına kadar geldiği bir dönemde Kiev'ini Kursk saldırısı başlatmasının ülke siyasi ve askeri geleneğinde tek bir karşılığı var. Ne pahasına olursa olsun savaş hedeflerine ulaşmak ve tüm bu süreçte ateşkes görüşmelerine kapıyı kapatmak Elbette iki ülke arasında esir takası ve enerji konuları başta olmak üzere temaslara devam edilecek ancak Rusya ancak ciddi kazanımlar elde ederse masaya gelir."

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel