Havada 400 denklemi, neden Eurofighter alıyoruz?

Eurofighter Typhoon f-35 Türk Silahlı Kuvvetleri Kaan
Havada 400 denklemi, neden Eurofighter alıyoruz?

Hava Kuvvetlerinin ihtiyacı doğrultusunda Eurofighter savaş uçağı alımında kritik eşik aşılırken, Türkiye'nin ilk aşamada 24 adet savaş uçağına kavuşması bekleniyor. Eurofighter ile ilgili merak edilenleri 'haberglobal.com.tr'ye anlatan uzmanlar ise tecrübeli jet pilotlarının 7 ayda, yeni uçuşa başlayan subayların ise 10 aylık sürede Eurofihgter kullanacak duruma geleceğini belirtiyorlar.

Türk Hava Kuvvetlerine 40 adet Eurofighter savaş uçağı alımında kritik eşik aşılırken, gözler bu uçakların "gerekli ve yeterli" olup olmayacağına çevrildi. Uzun süredir Eurofighter satışını engelleyen Almanya, teknik görüşmelerin başlamasına onay verirken, Eurofighter konsorsiyumunu oluşturan İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya'dan uzmanların Türkiye'ye gelerek görüşmelere başladığı iddialar arasında. Öte yandan kulislerden yansıyan bilgilere göre karşılıklı görüşmeler ve anlaşmanın ardından Almanya'nın da satışa onay vermesi ile Türkiye, ilk aşamada 24 adet Eurofighter savaş uçağına kavuşacak. Bu sayı birkaç yıl içinde 40'a tamamlanacak. Eurofighter savaş uçaklarının tedarik edilmesiyle Türk Hava Kuvvetleri envanterine ilk kez Aktif Faz Dizinli Radar'a (AESA) sahip uçaklar da girmiş olacak. Bu radar sistemi ise savaş uçağının düşman radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Havada 400 denklemi, neden Eurofighter alıyoruz? - Resim : 1
Dr. Hüseyin Fazla: "Tecrübeli jet pilotları 7 ayda, yeni uçuşa başlayan subaylar ise 10 aylık sürede Eurofihgter kullanacak duruma gelirler."

ASIL AKTÖR İNGİLİZLER 

Eurofighter, alımına ilişkin merak edilenleri 'Haberglobal.com.tr'ye anlatan Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Dr. Hüseyin Fazla ise perde gerisindeki aktörün Almanya değil, İngiltere olduğunu belirtirken, "İngilizler, Ortadoğu'da daha etkin bir küresel güç olmak için Türkiye'ye ilişkilerini yakın ve diri tutmak istiyor. Savunma sanayi aynı zamanda ülkeler arası ilişkilerin ve politikalarda araçtır. Eurofighter konusunda İngiltere'nin ısrarcı olmasının nedeni, Türkiye ile ilişkileri geliştirip, 'seni yalnız bırakmayız mesajı üzerinden küresel hakimiyetini güçlendirmek" dedi. 

400 UÇAK İHTİYACI 

Hava Kuvvetlerinin, Eurofighter'a ihtiyacı olduğunu dile getiren Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Dr. Fazla, stratejik güvenlik için envanterde toplam 400 modern savaş uçağı gerektiğine dikkat çekerken şu saptamalarda bulundu: "Türkiye'nin elinde yaklaşık 240 adet F-16 mevcut. Hava Kuvvetleri planına göre 2019'da itibaren ilk etapta 30 adet F-35, sonraki 11 yıllık süreçte toplam 100 adet uçak alımı planlanıyordu ancak ABD engel çıkardı. Milli Muharip uçağın envantere girmesi 5 yılı bulağından, Eurofighter alımı 2030'a kadar sürecek ara dönem için doğru tercih."

'F-16 VİPER' MUAMMA

"Türkiye'nin tedarik etmeyi hedeflediği Eurofighter, en güncel konfigürasyon olan Tranche 4'ün bir alt modeli olan Eurofihgter 3 modeli. Bu noktada TUSAŞ'ın alacağı rol önemli. Satış anlaşmasında, yerli ve milli bazı sistemlerin Eurofihgter'a entegre edilmesi, yazım ve mühimmat kullanımının serbestliği de sağlanmalı. İlk etapta öğretmen pilotlar uçuş eğitimi alacak ve ardından, pilotlarımızı eğitecekler." 

"RUS UÇAĞI ALAMAYIZ"

"Türkiye'nin Rusya ve Çin'den uçak alması mümkün değil.Bu ülkelerden alınacak uçaklar için tüm askeri havalimanı ve sistemlerin yenilenmesi gerekir. Eurofihgter batı standartlarında kullanılan, NATO konseptine uygun bir uçak. Personel ve elimizdeki sistemlere uygun bir uçak alıyoruz. F-35'e 'kötü' diyenler, aynı şeyi; Eurofighter için de söylüyor. Eurofighter'ın gövde, motor ve ana uçuş sistemlerinde sorun olmaz. Avriyonik sistemler için parça stoklanırsa, uçuş harekat planlamaları aksamaz. Bir uçağın maliyeti 120 milyon dolar olarak telaffuz ediliyor. Ne yazık ki üretici ülkeler, İsrail'e çok daha ucuza uçak satışı yaparken, bize gelince durum değişiyor."

Havada 400 denklemi, neden Eurofighter alıyoruz? - Resim : 2
Güvenlik ve strateji uzmanları yerli uçak Kaan'ın en kısa zamanda envantere girmesi gerektiğinde hemfikir.  

NEDEN ÇEKİNCELİLER?

Coşkun Başbuğ (Emekli İstihbarat Albay)

"Şayet satın alacağımız uçaklar, Eurofighter Typhoon'un en güncel konfigürasyonu olan Tranche 4 ise bu olumlu. Satın alacağımız uçakların hemen gönderilmesi gerekir. Gecikmeli teslimat veya bir alt model alınacaksa 'Kaan'ın envantere girmesini beklemeliyiz. Vakit kaybetmeksizin milli uçağımıza yoğunlaşmamız gerekiyor. "dedi.

"ABD seçimini beklemek gerek"

Hava Kuvvetlerinden emekli bir kurmay subay ise önceliğin eldeki F-16'ların modernizasyonu ve milli uçak Kaan olması gerektiğini belirtirken, "Eurofighter'ın faaliyet oranlarına iyi bakılmalı. Pilot sayımız ve eğitim süresi de göz önünde bulundurulmalı. Ciddi bir maliyet söz konusu. Yunanistan'ın askeri gücümüzü kıyaslamayı haksızlık sayarım. Yunanistan dördüncü segment bizim gerimizde bir ülke. ABD seçimlerini beklemek, daha doğru bir strateji" dedi. 

[email protected]  

Kaynak: Web Özel