'Türkiye ile aramızı bozuyor!' Yunanistan'da Pontus rahatsızlığı

Trabzon Sümela Manastırı yunanistan Türkiye Gündem haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Karadeniz
'Türkiye ile aramızı bozuyor!' Yunanistan'da Pontus rahatsızlığı

Türkiye'ye 'soykırım' iftirasında bulunan Yunanistan'daki sözde 'Pontus' lobisinin Yunan kamuoyunu da rahatsız ettiği ortaya çıktı. 1922'de Karadeniz'den Yunanistan'a göç eden Rumlar, sosyal medya forumlarında Türkiye'nin tepkisinin haklı olduğu söylüyor.

Sözde "Pontus soykırımı" iddialarıyla Türkiye'ye iftira atmaya çalışan Karadeniz kökenli bir grup Yunan vatandaşının faaliyetleri Yunanistan'da huzursuzluğa neden oluyor. 1922 yılından itibaren Karadeniz bölgesinden Yunanistan'a yerleşen Rumların, söz konusu lobi nedeniyle Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasından endişe ettikleri belirtiliyor. Batı Trakya'daki Birlik Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni olan gazeteci İlhan Tahsin konuyla ilgili rahatsızlıklarını belirten Karadeniz kökenli Yunan vatandaşlarının yorumlarına yer verdi. Yorumlarda Karadeniz kökenli bir Yunan vatandaşı her yıl 15 Ağustos'ta yapılan Sümela Manastırı'ndaki Ortodoks ayininin Pontus lobisinin Türkiye karşıtı faaliyetleri nedeniyle iptal edildiğini belirtirken Türkiye'nin de tepkisinde haklı olduğunu ifade ediyor. 

'Türkiye ile aramızı bozuyor!' Yunanistan'da Pontus rahatsızlığı - Resim : 1
Yunanistan'daki bazı online forumlarda Karadeniz kökenli Yunan vatandaşları sözde Pontus iddialarına tepki gösteriyor. 

PONTUS LOBİSİNE SUÇLAMA

İlhan Tahsin'in aktardığı Yunanistan’da yayın yapan bir haber-yorum sitesinde 18 Ağustos 2024 tarihinde kaleme alınan yazıda şu ifadeler yer aldı: "Önceki yüzyılda Yunan milliyetçiliği yüzünden başımıza felaketler gelmemiş miydi? Pontus lobisi nihayet tam olarak ne istiyor? Peki sonuçta kimin lobisi? Çünkü doğruyu söylemek gerekirse bu sadece Pontuslulara zarar veriyor. Bundan sonra Pontus lobisinin gündemi, ne onu oluşturan şahsiyetler, ne de onların takipçileri de dahil olmak üzere, artık beni ilgilendirmediği bir noktaya ulaştım. Çünkü Pontus lobisinin uyguladığı bu gündemi, Yunan milliyetçiliğinin ve Yunan hükümetinin çıkarlarının sünger bezi haline gelmiştir."

KIŞKIRTICI MEKTUP

Pontus lobisi bir süredir Yunan makamlarına yönelik girişimleriyle de ülkede huzursuzluk çıkarıyor. Bu girişimlerden biri de Trabzon'da konsolosluk açılmasıydı. İlhan Tahsin "Dünya Pontuslular Helenizm Konseyi" adlı kuruluşun Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'e yazdığı mektubu gündeme getirmişti. 19 Mayıs'ı sözde "Pontus soykırımı" anma günü kabul eden lobi, Sümela Manastırı ile ilgili "Onlarca kutsal emanet hala Manastır'dan uzakta Türk depolarında korunmaktadır. Türk Milliyet gazetesinin 23.8.2019 tarihli bir makalesinde, Turizm Bakanlığı, Meryem Ana Sümela Manastırı'nın mülkü üzerinde hak iddia ediyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde muhafaza edilen tarihi Panagia Sümela Manastırı’nın kutsal emanetlerinin yenilenen manastırda sergilenmesini Türkiye’den talep ediniz" şeklinde taleplerde bulunmuşlardı.

'Türkiye ile aramızı bozuyor!' Yunanistan'da Pontus rahatsızlığı - Resim : 2
Türkiye'ye yönelik iftira kampanyaları düzenleyen sözde Pontus lobisinin faaliyetleri iki ülke arasındaki ilişkilere zarar veriyor. 

İLİŞKİLERİ ZEHİRLİYOR

Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Meriç, Samsun'da bu konuda uluslararası konferanslar düzenlediklerini belirterek "Konunun yakın takipçisiyiz" dedi. Meriç Pontus lobisinin faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Yunanistan'da ve dünya üzerine yayılmış Pontus dernek, vakıf ve federasyonları Türk-Yunan ilişkilerini ciddi manada zehirlemektedir. Megali İdea ülküsünde yer alan Karadeniz bölgesinin 'Yunanlaştırılması' başka bir ifadeyle sözde Pontus kimliği ve kültürünün inşası hedeftir. Bu amaçla 678 kitap basılmış, 1 radyo istasyonu ve sayısız internet sitesi kurulmuştur."

AMAÇLARI NE?

Salih Meriç Pontus lobisinin amaçlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "Yunanistan'da kurulan 176 adet Pontus derneği mevcuttur. 51 dernek ve vakıf da Türkiye'den toprak talebinde bulunmaktadır. Bunların yanında, Yunanistan, 14 dergi çıkararak Sinop ve Gürcistan arasında kalan bölgenin 'Pontus' toprakları olduğunu iddia eden yayımlar yapmıştır. Sözde Pontus Soykırımı iddialarında maalesef diaspora dünyada çok iyi çalışıyor. ABD, Kanada, Avustralya ve Avrupa Birliği ülkelerinde akademik toplantılar, belgeseller, filmler, kültürel yayınlar, sergiler ile dünyada 353 bin kişinin Karadeniz Bölgesi’ndeki ayaklanmalarda katledildiğini iddia ediyorlar."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel