Türk-Rus Bankası! Dolar'ın tahtını yıkacak mı?

Bankalar ABD Merkez Bankası Rusya Ekonomi haberleri Gündem haberleri Borsa İstanbul Borsa abd doları dolar Türk lirası Enflasyon Zam Kripto para Merkez Bankası Türkiye Bankalar Birliği Altın ONS altın Gram altın
Türk-Rus Bankası! Dolar'ın tahtını yıkacak mı?

Rusya'nın, “Türk-Rus Bankası” önerisi iki ülkenin bankacılık sisteminde merak konusu oldu. Yerel paralarla ödemeye imkan sağlayan finansal sistemin dolar hegemonyasını kıracağı belirtilirken, Türk-Rus Bankası'nın ABD'nin hedefi olmadan nasıl kurulacağı tartışılıyor.

Ukrayna savaşı nedeniyle Rus bankalarına uygulanan yaptırımlar, Türkiye ve Rusya'nın ödemeler sisteminde olumsuzluklara neden oluyor. Dahası iki ülke arasındaki bankacılık ilişkileri Batı'nın sürekli olarak hedefinde. Rusya ile enerji ve gıda gibi hayati konularda ticari ilişkileri olan Türkiye'ye Kremlin yönetiminden, "Türk-Rus Bankası” kurulması önerisi ise merak konusu olmuş durumda. Ortak banka, Türkiye'de kurulacak enerji ve gaz merkezi ile birlikte Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı önemli teklifler arasında yer alıyor. Türk-Rus Bankası önerisini Haber Global Web Özel'e değerlendiren ekonomist Uğur Civelek, bu projenin zamanlamasının önemine dikkat çekiyor.

ORTAK PARAYLA TİCARET

Rusya'ya yönelik ambargolar büyüdükçe finansal sistemde yaşanan sorunların da büyüdüğünü belirten Civelek şunları söyledi: “Uzun süredir devam eden bir konu var; iki ülkenin Ruble ve Türk Lirası üzerinden ticaret yapması. Bu da iki tarafın ortak bankacılık ilişkilerini geliştirmesini gerektiriyor. Türkiye enerji konusunda ithalata bağlı olan ve aynı zamanda bu alanda kredi kullanan bir ülke. Bu krediyi Rusya'dan kullanabilir mi? Bu iki ülkenin mali sisteminin kesişimini gerektiren bir konu. Burada kısa, orta ve uzun vadede perspektifler olabilir. Rusya'nın kredili enerji ihracına,  Türkiye'nin ise Rusya'ya daha fazla mal ve hizmet satmaya ihtiyacı var.”

Türk-Rus Bankası! Dolar'ın tahtını yıkacak mı? - Resim : 1
Rusya'nın bankacılık sistemi Ukrayna savaşı nedeniyle Batı'nın ambargosu altında. 

ABD ENGEL ÇIKARIR

Yerli paralarla ticaretin Rusya'dan kredi imkanlarını artıracağını belirten Civelek, çekincelerini sıralarken, “Batı'dan krediye konjonktür nedeniyle erişemediğiniz zamanlarda pozitif olur. Pozitif bir gelişme ancak ABD, Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesini engellemek için her yolu zorlayacaktır. Özellikle de Türkiye'yi tehdit edecektir. Rusya'yı tehditleri işe yaramadı. Türkiye üzerinde tehditler ne kadar işe yarar bunu zaman gösterir” dedi.

ARTIK KAÇINILMAZ OLDU

“Dünyadaki ödemeler sisteminde yönetim genellikle Amerika'nın kontrolünde olduğunu sözlerine ekleyen Civelek, şu bilgileri paylaştı:

"Bu durum ABD tarafından kendi lehine acımasızca kullanılıyor. Ancak bu, yeni dünya düzeninde ortadan kalkması istenen bir şey. Rus, Çin, ABD rekabetinde öncelikli konulardan biri de budur. Artık dananın kuyruğu kopma aşamasında. ABD'de Donald Trump işbaşına gelirse bu kopma daha da hızlanacak. Bu geçiş sürecini yönetmek çok hassas bir konu.

“Dünyanın tek kutuplu olmayacağı kesinleşti. Çok kutuplu yeni bir dünyaya yol alıyoruz ve bu çok sancılı olacak. Türkiye bu çok kutuplu dünya düzeninde tek taraflı devam edemez. ABD engellemek için elinde geleni yapacaktır. Türkiye de kararlı olduğunun mesajını vermeli. S-400 neyse bu konu da onun bir parçası. Bunun zamanlamasını iyi ayarlamak lazım. Öyle bir zamanda kurarsınız ki ABD engelleyemez.”

Türk-Rus Bankası! Dolar'ın tahtını yıkacak mı? - Resim : 2
Çok kutuplu dünyada ülkelerin finansal ilişkilerinin de çok taraflı olması gerektiği belirtiliyor. 

ALTIN TAKASI OLABİLİR

Ekonomist Esfender Korkmaz ise ABD’nin yaptırım kararı ve Rusya’nın Swift sisteminden çıkarılmasının her iki ülke arasındaki dış ticaret ödemelerinde aksama yarattığına değinerek, "Bazı Türk bankalar Rus müşterilerine hesap açmıyor. Tek yol barter yani takas sistemidir. Ancak tamamının takasla olması mümkün değil. Bir kısmı altın takası yoluyla yapılabilir. Ortak banka çözüm olmayacak. Çünkü bu banka da mevzuata tabi olacaktır. Kaldı ki, ABD, Rus sermayesi için de ambargo uygulayabilir” diye konuştu.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel