Türk öğrencilere mobbing... Yunanistan Lozan'ı deliyor

yunanistan Trakya Türkiye Dünya haberleri
Türk öğrencilere mobbing... Yunanistan Lozan'ı deliyor

İskeçe'deki Türk azınlık okuluna yönelik 'sabahçı-öğlenci' dayatmasına Batı Trakya'da büyük tepki var. Azınlık okullarındaki Türk öğrencilerin vardiyalı eğitim dayatmasıyla sosyal ve kültürel haklarından mahrum bırakıldığı belirtiliyor.

Yunanistan yönetiminin Batı Trakya'da, “okul binalarında yetersizlik ve tadilat” gerekçesiyle “sabah-öğle-akşam” olarak düzenlediği vardiyalı eğitim dayatmasına tepkiler büyüyor. 650 öğrencinin eğitim gördüğü İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nde öğrenciler uzun bir süredir vardiyalı eğitime tabi tutuluyor. Azınlık temsilcilerinin itirazlarına rağmen bina sorunu çözülemezken ülkede yalnızca azınlık okulunun bina sorunu yaşaması dikkat çekiyor. Azınlık temsilcileri Başbakan Kriyakos Miçotakis'e sorunun acil bir şekilde çözülmesi için çağrıda bulunuyor.

Türk öğrencilere mobbing... Yunanistan Lozan'ı deliyor - Resim : 1
Yunanistan'da muhalefet partilerinden temsilciler İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nin önüne giderek öğrencilere destek veriyor. 

KURSLARA VE SPORA GİDEMİYORLAR

Yaşanan sorun nedeniyle ortaokul birinci sınıf öğrencilerinin tamamı öğleden sonra okula gitmek zorunda kalıyor. Geçen yıl ise öğleden sonra eğitime devam eden 5 sınıfta 102 öğrenci yine öğleden sonra ders yaptı. Yeni başlayan eğitim-öğretim yılında birinci sınıfa 75 öğrenci kayıt yaptırdı. İskeçe'deki azınlık temsilcileri vardiyalı eğitim nedeniyle öğrenci sayısının azaldığını, özellikle köylerden gelen öğrencilerin öğleden sonra derse yetişmekte sorunlar yaşadığını belirtiyor. Öğleden sonraki eğitimler nedeniyle öğrenciler kurslar, sportif aktiviteler ve sosyal faaliyetlerden geri kalıyor.

YENİ OKULLAR YAPILMASI GEREKİYOR

İskeçe'deki vardiyalı eğitim tartışmasıyla ilgili haberglobal.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan muhalefetteki PASOK'un Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Batı Trakya'daki azınlığın eğitim faaliyetleriyle ilgili Lozan Anlaşması'nı hatırlattı. “Azınlığın eğitim hakkı Lozan Anlaşması'nda ifade edildiği üzere ‘özel ve özerktir’. Buna göre Türk azınlık kendi okulunu kurma, yönetme hakkına sahiptir” diyen İlhan Ahmet şunları söyledi: “Azınlığın mevcut okullarının eski olması ve öğrenci sayısının fazla olması sebebi ile bina sorunu yaşanmaktadır. Bu sebeple mevcut binaların genişlemesi, tamiri veya yeni azınlık okulları yapılması gerekmektedir.”

Türk öğrencilere mobbing... Yunanistan Lozan'ı deliyor - Resim : 2
Öğrenci velileri İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'ndeki vardiyalı eğitim uygulamasını protesto ediyor.  

ÜLKEMİZ YUNANİSTAN'IN SORUMLULUĞU

İlhan Ahmet şu değerlendirmeleri yaptı: “Her ne kadar azınlığın kendi okulunu kendisinin yapması hukuksal yetkisinde olsa da devletin bu eğitim hakkının korunmasına yardımcı olması ve icrasını kolaylaştırması gerekiyor. Bu bir sorumluluktur. İskeçe’de azınlık okulunda bina sıkıntısı vardır. Bu sıkıntıyı Yunanistan’ın gidermesi ve sorunun aşılaması için gereken desteği vermesi hukuki olduğu kadar siyasi olarak da ülkemiz Yunanistan'ın bir sorumluluğudur. Buna benzer sorunlar eski Başbakan Yorgo Papandreou döneminde Gümülcine Celal Bayar Lisesi'nde iyi niyetle aşılmıştır. Bu sebeple soruna tarafların iyi niyetle yaklaşmaya, iktidarı da bir an önce hukuki ve siyasi sorumluğunu yerine getirmeye davet ediyorum. Olayın daha fazla siyasileşmesi hiç kimsenin ve en başta ders saatlerini kaybeden öğrencilerimizin menfaatine değildir.”

MUHALEFET PARTİLERİNDEN DESTEK VAR

İskeçe'deki okul sorunu Türk azınlıkla birlikte muhalefet partilerinin de gündeminde. Okul önündeki velilere ve öğrencilere destek veren muhalefetteki SYRİZA'nın temsilcisi Stergios İliopulos “Eğitim, herkes için eşit ve kaliteli olmalıdır. Vardiyalı eğitim bu ilkeye aykırıdır ve bu konuda öğrenci ve velilerin yanındayım” dedi. Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Başkan Adayı ve Bölgesel Sentez Listesi Başkanı Hristodulos Topsidis, seçimi kazanmaları halinde, İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’ndeki vardiyalı eğitim sorunuyla ilgileneceğini söyledi. 

Türk öğrencilere mobbing... Yunanistan Lozan'ı deliyor - Resim : 3
İskeçe'de basın açıklaması yapan veliler 'Okulumuzda vardiyalı eğitime hayır' yazılı Türkçe ve Yunanca pankartlar taşıdılar. 

PREFABRİK OKUL YAPMA SÖZÜ

Topsidis basın açıklamasında, “Azınlık öğrencileri, tüm Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’ndeki diğer öğrencilerle eşittir. Aynı haklara sahiptir. Buradaki öğrencilerin huzurunda söz vermek istiyoruz. Görevi devralacağımız 1 Ocak’tan itibaren hayata geçirilecek ilk işlerden biri daha önce size söz verilerek yerine getirilmemiş olan prefabrik sınıflar konusu olacaktır” dedi. Öte yandan SYRİZA'dan Rodop milletvekili seçilen Özgür Ferhat da okulun önünde yapılan basın açıklamasına katılarak destek verdi.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

Batı Trakya İskeçe