Tüm yollar İsrail'e çıkıyor! Rusya neden "U" dönüşü yaptı?

Suriye Rusya Türkiye ABD İsrail PKK/YPG PKK
Tüm yollar İsrail'e çıkıyor! Rusya neden "U" dönüşü yaptı?

Beşar Esad'ın devrilmesine giden 12 günlük süreçte en çok merak edilen başlıklardan biri de Rusya'nın "U" dönüşü. Putin'in, Esad'ı yüz üstü bıraktığına dair ortak kanaat giderek güçlenirken, Moskova-Tel Aviv arasındaki derin ilişkiler de soru işaretleriyle dolu. Tüm merak edilenleri Haberglobal.com.tr'ye anlatan 3 önemli isim, Rusların, 'Suriye'deki macerasına ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundular.

Suriye'de Beşar Esad döneminin sona ermesine giden süreçte Rusya'nın rolü halen tartışılan başlıklar arasında. 'Suriye Ordusu'nun neden savaşmadığı', 'Rusya'nın Esad güçlerine neden yeterli desteği vermediği' ve 'Moskova ile Washington arasında gizli bir anlaşmaya varılıp varılmadığı yanıt bekleyen soruları oluşturuyor. Rusya'nın Esad'ı yüz üstü bıraktığına dair ortak kanaat giderek güçlenirken, Ruslar'ın 'Suriye' denklemindeki "U" dönüşünü değerlendiren 3 önemli isimden çarpıcı açıklamalar geldi.

Tüm yollar İsrail'e çıkıyor! Rusya neden "U" dönüşü yaptı? - Resim : 1
İsrail Ordusu, Hermon Dağı'nın Suriye tarafını işgal ederken, Rusya, İran ve Arap dünyası sürece seyirci kalmaya devam ediyor. 

YAHUDİ LOBİSİ ETKİN

Doç. Dr. İkbal Dürre (Uluslararası İlişkiler Uzmanı)

"İsrail, Rusya'nın dost ülkeler listesinde yer alıyor. Rusya'da kalabalık bir Yahudi nüfus ve lobisi var. İsrail jetleri, Esad döneminde Suriye'yi bombalarken, Rusya, hava savunma sistemlerini harekete geçirmedi. Rusya'nın Ukrayna denkleminde, ABD'deki İsrail ve Yahudi lobisine ihtiyacı var. Ruslar; Ukrayna'ya 'Demir Kubbe' sisteminin verilmemesi için İsrail ise Orta Doğu planlarında Rusya'yı karşısında görmek istemiyor."

Afrika için lojistik üs 

"Orta Doğu'da en büyük kaybeden İran olsa da; Rusya'da kaybedenler arasında. Rusya'yı çevreleyen ABD askeri üslerinin varlığına baktığımızda, Suriye'deki 2 limanda Rus askerinin konuşlanması anlam ifade etmiyor. Ancak Suriye limanlarından çekilmek; Rusya'nın Afrika'daki planlarına darbe vurur. Suriye'deki limanlar, Rusların lojistik merkezi durumunda. Ancak Rusların limanlardan çekilmeleri sürpriz olmaz."

SORU İŞARETİ YARATTI

Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe (Güvenlik ve Strateji Uzmanı)

"Mart 2022'de eski NATO Genel Sekreteri Stoltenberg; Rusya-Ukrayna savaşının esas amacının Rusya'yı tarih sahnesinden silmek ya da toprak almak değil, Rusya'yı zayıflatmak olduğunu belirtmişti. Amaç, ABD'nin küresel ölçekte uygulayacağı politikalarda Rusya'nın pozisyon almasını önlemekti. Ukrayna savaşının özellikle sonuç odaklı olmadığını oyalama ve yıpratma savaşı olduğunu görüyoruz. Bu politikanın ilk meyvesi Suriye sahasında alındı.
Rusya, Suriye'ye sadece hava kuvvetleri açısından destek verebilirdi. HTŞ'nin hızlı ilerleyişinin karşısında Suriye ordusunun çözülmesi Rusya'nın kafasında soru işaretleri bıraktı."

Limanları kurtarmış olacak

"Dikkat ederseniz; Rusya muhaliflerin ilerleme istikametlerine etkili taarruzlar yapmadı. HTŞ durdurulsa bile, taarruz yapacak Suriye kara gücü olmadığı anlaşılınca bu işin Esad ile olmayacağını gördüler. Rusya'nın esas amacı Doğu Akdeniz'de kalmak. Bu politikasını bugüne kadar Suriye ve Esad merkezli yürüttü. Esad'ın olmadığı bir formül üzerinde görüş birliği sağlandı. Bunun karşılığında muhtemelen askeri üsleri Lazkiye-Tartus'u kurtarmış olacak."

Kıbrıs vurgusu

"Aleksandr Dugin'in mesajını Kıbrıs üzerinden okumamız gerek. Özellikle Kıbrıs'a hava savunma üsleri kurulması, tankların getirilmesi, askeri işbirliği anlaşmalarının yapılması ve  PKK elebaşlarından Duran Kalkan'ın; Kıbrıs vurgusundan sonra muhtemel bir çatışmada ABD ile baş başa kalabiliriz."

Tüm yollar İsrail'e çıkıyor! Rusya neden "U" dönüşü yaptı? - Resim : 2
Yaycı: "Sadece ABD değil, Rusya'da; Siyonizm'e karşı değil. Rus ve ABD'li askerlerin Suriye sahasında bir kez bile gerginlik yaşamamaları soru işareti. Büyük Orta Doğu projesi devam ediyor. ABD, HTŞ'yi terör örgütleri listesinden çıkartıyor. Tüm gelişmeler büyük oyunun parçaları."

ABD'NİN ÇIKAR ORTAĞI

Cihat Yaycı (Müstafi Tümamiral)

"Rusya, sözüm ona Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Esad'ı korumak için sahaya inmişti. Ancak Ruslar, Suriye'ye geldikleri günden itibaren bırakın ülkenin toprak bütünlüğünü sağlamayı, sürekli olarak parçalanmasına neden olacak hamlelere giriştiler. Moskova yönetimi, PKK/PYD'nin Suriye'deki işgaline direnç göstermedi. İsrail uçakları Şam'ı vururken izlemekle yetindiler. Rusya ile ABD düşman gibi görünse de, çıkar ortaklığı yapıyor. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri arasında çatışma yaşanmayacağını bir kez daha gördük."

İran da şaibeli

"Rusya hem Suriye'yi yüz üstü bıraktı, hem de parçalanmasında rol oynadı. Meselenin İran boyutu da şaibeli. İran şimdiye kadar hangi ulusal güvenlik gerekçesiyle Suriye'de bulunuyordu. İran rolünü tamamlamıştır ve ülkede rejim değişikliğine gidilecektir."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel