Trump'ın adayları Türkiye lehine olacak

donald trump ABD Recep Tayyip Erdoğan Dünya haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Trump'ın adayları Türkiye lehine olacak

ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken anketlerde Joe Biden'in önünde çıkan eski Başkan Donald Trump, başkan yardımcılığı için üç aday belirledi. Öne çıkan iki ismin ise Türkiye aleyhine demeçleri bulunmuyor.

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan Başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı. 15 Ocak 2024 tarihinde başlayacak olan Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışına henüz zaman var ancak anketlere göre parti içinde yüzde 60'lık bir orana sahip olan Trump'a rakip olabilecek bir isim yok. Birleşik Devletler'de son 4 aydır düzenlenen anketlerde de Trump, ABD Başkanı Joe Biden'in önünde gözükmekte ve seçim takvimi yaklaştıkça Trump'ın kamuoyundaki oranı da giderek yükselmekte. Amerikan medyasında ise Trump'ın büyük ihtimalle yeniden ABD Başkanı seçileceği yorumları şimdiden yapılmaya başlandı.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK 

F-16 satışından askıya alınan F-35 anlaşmasına, Suriye'deki gerginliklerden Doğu Akdeniz'deki enerji mücadelesine kadar ABD Başkanlık seçimlerinin Türkiye'yi de doğrudan etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor. ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump döneminde ABD-Türkiye ilişkileri yaşanan sorunlara rağmen olumlu seyretmişti. Yapılan yorumlarda Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kişisel dostluğunun da bu ilişkinin seyrine yansıdığı sıklıkla vurgulanmıştı. ABD Kongresi'ne yakınlığıyla bilinen The Hill yayın organı Kongre'deki kulisleri derleyerek, Başkan Yardımcısı pozisyonu için Donald Trump'ın kimi düşündüğünü isim isim ortaya koydu. Tüm isimler içinde 3 kritik politikacı ön plana çıkıyor.

FAVORİSİ VALİ NOEM

Trump'ın yeni dönemde Başkan Yardımcısı pozisyonu için en çok istediği isim Güney Dakota Eyaleti Valisi Kristi Noem. Trump daha önce Noem'in ismini Başkan Yardımcılığı pozisyonu için üç kez dile getirmişti. Vali Noem de bu pozisyona talip olduğunu açıkladı. Noem valiliği döneminde eyalette kürtajı kısıtlayan yasalar, cinsiyet değiştiren insanların okul takımlarına alınmaması gibi kararlar almasıyla gündeme gelmişti.

SENATÖR GÖREVİ İSTEMİYOR

İkinci favori isim olarak Güney Carolina Eyaleti'nden Cumhuriyetçi Senatör Tim Scott'in ismi geçiyor. Siyahi politikacı, Trump'ın ülkedeki siyahilerin oylarını almak için Başkan Yardımcısı yapmayı düşündüğü isimler arasında öncelikli durumda.  The Hill'in iddiasına göre Scott'i yanına almak isteyen Trump böylece partisine oy verebilecek siyahi ABD vatandaşlarını da uzaklaştırmamayı planlıyor. Yayın organı Trump'ın siyahi Senatörü ikna etmek için görüşmeler yapacağını da iddia etmekte.

TRUMP'A EN SADIK İSİM

Trump'ın üçüncü seçeneği ise New York Eyaleti'nden ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyesi Elise Stefanik. 39 yaşındaki genç isim partisinin yükselen kadın yıldızı kabul ediliyor ve Trump'a en sadık isimlerin başında geliyor. Trump hakkında açılan tüm davalarda savunma ekibinde yer alan Stefanik, Donald Trump'a dava açan New York yargıcına, karşı dava açmasıyla da ayrıca gündeme gelmişti. Ancak Cumhuriyetçiler Stefanik'in eyaleti dışında büyük bir oy potansiyeli olduğuna inanmıyorlar.

TÜRKİYE'YE BAKIŞI DEĞİŞTİ

Üçüncü politikacı Elise Stefanik ise Türkiye karşısındaki bazı kararlarda imzası bulunan bir isim durumunda. Stefanik 2019 yılında sözde Ermeni soykırımı tasarısına 'Evet' oyu kullanan bir isim. Stefanik ayrıca 2019 yılında Türkiye'nin YPG terör örgütünü vurması karşısında ambargo kararı alınması yönündeki yasa tasarısına imza atmasıyla da biliniyor. Ancak Elise Stefanik'in Türkiye'yi ziyaretinden sonra düşüncelerinin değiştiği ise ABD medyasında yer alan kulis bilgilerden.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel