Toza boğulduk! Kirlilik endişe veriyor

Türkiye İstanbul Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Sağlık Haberleri Çevre kirliliği Hatay Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER
Toza boğulduk! Kirlilik endişe veriyor

Türkiye'deki hava değerleri son birkaç gündür, Sahra çölünden taşınan tozlar nedeniyle kirlenmiş durumda. İstanbul'da havası en kirli semtler Göztepe, Sancaktepe, Kağıthane ve Sultangazi olurken, uzmanlar yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanların maske takması gerektiğini söylüyor.

Türkiye, son birkaç gündür Kuzey Afrika'dan taşınan çöl tozunun etkisi altına girerken, İstanbul'daki hava kirliliği değerleri ise endişe veriyor. Sahra Çölü üzerinden gelen tozlar zaman zaman bölgeler bazında çamurlu yağışlara neden olurken, toprak ve tarım arazileri için yararlı olduğu belirtilen toz yoğunluğu ise insan sağlığı açısından risk teşkil ediyor. Yapılan son ölçümlerde ise İstanbul'da havası en kirli semtler Göztepe, Sancaktepe, Kağıthane, Sultangazi oldu. 50 birimi aşmaması gereken kirlilik değerleri, Göztepe'de 161 birim olarak 'kırmızı' yani sağlıksız olarak kayda alındı. Göztepe'de Cuma sabahı itibarıyla kirlilik değeri 131 birim olarak dikkat çekti. Hava kirliliği Sancaktepe'de 95, Kağıthane'de ise 101 birim olarak ölçüldü.

Toza boğulduk! Kirlilik endişe veriyor - Resim : 1
İstanbul'da dünden bu yana puslu ancak sıcak bir hava etkisini sürdürüyor.

ZARAR VERİR 

Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozları iler PM 2.5 olarak adlandırılan partikül maddenin solunum sistemine ulaşabildiğini ve kimyasalları da taşıyabileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Soluduğumuz havada çöl tozları gibi doğal minerallerin taneciklerinin yanı sıra sanayi ve tarım etkinlikleri ile oluşan kimyasal tanecikler de bulunabilir. Havada olmaması gereken bu partiküler maddeler, bağışıklık sistemi yanı sıra kalp-dolaşım ve solunum sistemine zarar verir."

MASKE TAKILMALI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Bayram da çöl tozlarında doğal minerallerin yanı sıra sanayi ve tarım kimyasallarının da bulunabileceğine dikkat çekerken, "Bu şiddetli fırtınalar ile ulaşan çöl tozlarının solunması sonucunda solunum ve kalp, damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Kronik hastalıkları olanlar başta olmak üzere kapalı ortamda kalın. Dışarı çıkıldığında ise ağız ve burnu maske ya da ıslak bezle kapatın" dedi.

Toza boğulduk! Kirlilik endişe veriyor - Resim : 2
Göztepe kirlilik değerlerinin en yük olduğu semt oldu. 

4 MİLYON TON TOZ

Öte yandan Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu da Sahra çöllerindeki fırtınadan kalkan tozların en çok İspanya'yı etkilediğine dikkat çeken bir açıklama yayınlarken, Türkiye için riskleri de sıraladı. "Sahra Çölünden kalkan tozların yüzde 12'sinin Avrupa'ya, yüzde 28'inin Amerika'nın batısına kadar ulaşabilmektedir" denilen açıklamada, "Sahra çölünden havalanan 4 milyon ton toz da Akdeniz bölgesine taşınır ve havadaki partikül maddeyi yüzde 35 oranında arttırır. Havada çöl tozlarının bulunduğu günlerde solunum, kalp ve damar hastalıkları ile hastane başvuruları artabilir" bilgisi paylaşıldı.

EN KİRLİSİ İSKENDERUN 

Geçtiğimiz günlerde Greenpeace Akdeniz tarafından duyurulan hava kirliliği değerleri de endişe yaratırken, analiz sonuçlarında da, hava kirliliğinin en yoğun olduğu 20 bölge arasında, ilk sırayı Hatay’ın İskenderun ilçesinin aldığı duyurulmuştu. İlçede 235 gün boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı ve kirli hava solunduğu saptanırken, İskenderun'un yanı sıra İstanbul Göztepe, Iğdır, Osmaniye ve Kahramanmaraş'ın da PM10 kirliliği yüksek yerleşim yerleri olarak dikkat çekmişti.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel