Soydaşlar yönetiyor, Bulgaristan'da 5 Türk vali

Bulgaristan Türkiye ÖZEL HABERLER Dünya haberleri Yaşam Haberleri Gündem haberleri Dışişleri Bakanlığı
Soydaşlar yönetiyor, Bulgaristan'da 5 Türk vali

Bulgaristan'da Türklerin ağırlıkta olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) genel seçimde ikinci parti olurken, ülkede 5 büyük kentin valiliğini de Türkler üslendi. HÖH adayları geçen yerel seçimde de pek çok yerde ipi göğüslemişti.

Bulgaristan geçici hükümeti beş vilayete Türk vali atadı. Nüfusun yüzde 66'dan fazlasının Türk olduğu Kırcaali'nin yeni valisi Resmi Murat oldu. Yine Türklerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerden Eskicuma'ya Gürsel Hasanov; Haskovo'da Mehmed Ataman vali olarak atandı. Razgrad'ın yeni valisi ise Sevcan Sıdkıev oldu. Böylece Deliorman bölgesinin kültür başkenti Razgrad, Bulgaristan'da valisi ve milletvekillerinin tamamının Türk olduğu ilk ve tek Bulgaristan şehri oldu. Şumnu'da ise valilik görevi Beynur Ahmet'e verildi.

23 YIL ÖNCE BAŞLADI

Bulgaristan'da 23 yıl önce ilk kez Çar Simeon hükümeti ile başlayan bürokraside Türklere alan açma politikası kapsamında Türk bakanlar atandı. Kuzey Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinin Razgrad Valisi Behçet Süleyman ve Targovişte (Eski Cuma) Valisi Behçet Kerim ise 'Bulgaristan'ın ilk Türk valileri' olarak tarihe geçti.

Soydaşlar yönetiyor, Bulgaristan'da 5 Türk vali - Resim : 1
Kırcaali Valisi Resmi Murat (solda), Haskovo Valisi Mehmed Ataman (ortada) ve Tirovişte (Eski Cuma) Valisi Gürsel Hasanov (sağda) görevlerine başladı.  

JİVKOV MAĞDURLARI

Razgrad Valisi olarak atanan Behçet Süleyman 23 yıl önce verdiği bir demeçte Samsun'da bir zamanlar işçilik yaptığını, o zamanlar vali olmayı rüyasında bile görmediğini söylemişti. Bulgaristan'ın son diktatörü Todor Jivkov yönetiminde Türklerin baskılara maruz kaldığını hatırlatan Süleyman, "Biz Türkleri valiliğin kaldırımından bile yürütmezlerdi. Ama ben şimdi vali koltuğunda oturuyorum. Hem Türkler'in hem de Bulgarlar’ın valisiyim" ifadelerini kullanmıştı.

Targovişte kenti valisi Behçet Kerim de görevi boyunca iki ülke arasında köprüler kuran çalışmalara imza attı. Targovişte'nin o dönemde en az yatırım alan şehir olduğunu söyleyen Kente Türk yatırımcıları davet etmişti.

TECRÜBELİ VALİLER

Kırcaali Valisi olarak atanan Resmi Murat'ın mesleği ise maliyecilik. Murat, 2007 - 1019 yılları arası Ardino Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuştu. Haskovo Bölge Valisi olarak atanan HÖH Haskovo İl Başkanı Mehmed Ataman 42. ve 43. Ulusal Meclisler'de üye olarak yer almıştı. Ataman daha önce Haskovo Vali Yardımcılığı ve Haskovo Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. Tırgovişte Bölge Valisi olarak atanan Gürsel Hasanov'un eğitimli bir iktisatçı olduğu belirtiliyor. Çeşitli görevlerde yönetim tecrübesine olan Hasanov, Mayıs 2018'den bu yana Tırgovişte'de bir belediye işletmesinin müdürlüğünü yürütüyordu.

Soydaşlar yönetiyor, Bulgaristan'da 5 Türk vali - Resim : 2
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in HÖH'e hükümet kurma görevi vereceği belirtiliyor. 

DEVLET TÜRKLERE AÇILDI

Bulgaristan'da hem HÖH'ün seçim zaferi hem de atanan Türk valiler, Bulgaristan'daki Türk toplumu arasında memnuniyetle karşılandı. Bulgaristan Türkleri ilk defa devlet düzeyinde etkin görev alma imkanına kavuştular. HÖH'ün aldığı seçimler sonuçları Türkleri ülkenin kilit toplumu konumuna taşıdı.

HÖH KİLİT PARTİ OLDU

HÖH'te bugünlerde hükümet kurma çalışmaları tartışılıyor. Bulgaristan'da kulislerinde partinin ikinci hükümet kurma görevini reddedeceği konuşuluyor. HÖH Genel Başkanı Delyan Peevski, hareketin onursal başkanı Ahmed Doğan'ın hükümete katılmayı desteklememe yönünde bir tavsiyesi olduğunu açıkladı. Peevski'nin de hükümet kurma konusunda Ahmed Doğan ile birlikte davranacağını söylediği belirtiliyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel