Seçim sonrası ekonomistlerden dolar ve altın uyarısı! "Emekli maaşına zam gelebilir"

Ekonomi haberleri dolar Euro Altın Emekli maaşı zammı Şifa Kaymak
Seçim sonrası ekonomistlerden dolar ve altın uyarısı! "Emekli maaşına zam gelebilir"

Türkiye yerel seçim tercihini yaptı. Sonuçlarında ekonomik etkilerin de görüldüğü seçimlere ilişkin ekonomistler yeni düzenlemelere dikkat çekti. Ünlü ekonomist Murat Özsoy altın ve doların yanı sıra emekli maaşlarıyla ilgili yeni düzenlemeler de yapılabileceğini belirtti.

Türkiye 31 Mart 2024 yerel seçimleri ile yeni yerel yönetimlerdeki tercihini yaptı. Gözler Yerel seçimler sonrası ekonomideki beklentilere çevrildi. Peki yerel seçim sonuçlarının ekonomideki yeri nasıl olacak? Emekliye zam gelir mi?

Ünlü ekonomist Murat Özsoy seçim sonuçlarının ardından emekli maaşlarıyla ilgili düzenleme yapılacağını öngörerek dolar, euro ve altında neler olacağını haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a değerlendirdi.

"EKONOMİK FAKTÖRLER SEÇİME DAMGA VURDU"

Özsoy seçimin ekonomiye etkisini değerlendirerek "Tam anlamıyla ekonomik faktörlerin damga vurduğu ve siyasi dengeleri değiştirdiği seçim sonuçları ile karşılaştığımızı düşünüyorum. Yerel seçim sonuçlarının ekonomiye etkisi daha çok yabancı yatırımcıların Türkiye’deki siyasi görünümün geleceğine ilişkin nasıl bir beklenti içine girecekleri ile alakalı olacaktır. Siyasi iktidarın, erken seçim beklentilerinin kuvvetlenmesine ortam yaratacak hatalar yapmamaya gayret göstereceğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

ENFLASYONLA MÜCADELE VE FAİZ BEKLENTİSİ

Özsoy açıklamasında "TL’nin dolara karşı değerinde aniden bir devalüasyon türünde aşırı hızlı bir kayıp beklemiyorum. Sıkı para politikası duruşu devam edecektir. Enflasyon ile mücadele devam edecektir ancak yine de yüzde 50 civarında bir yıl sonu enflasyonu ile karşılaşacağımızı düşünüyorum.  Mayıs ayından sonra baz etkisi kaynaklı kendiliğinden bir dezenflasyon süreci başlayacağı için Merkez Bankası’ndan yeni bir faiz artışı beklemiyorum." şeklinde konuştu.

Ekonomist Murat Özsoy
Ekonomist Murat Özsoy

 

DOLAR VE ALTINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Özsoy dolar ve altındaki beklentisini şu sözlerle açıkladı:

Ons altın ve dolar/TL kurundaki artışlar devam edeceği için gram altın fiyatının bu yıl içerisinde önce 2.700TL ve ardından 3.000TL’yi görebilir. Yalnız bu tahminlerimin yerel seçim sonuçları ile tam bir ilişkisi yok çünkü geçtiğimiz yıl sonundan bu yana, gram altın henüz 1.600TL seviyelerinde iken bile 2024 yılında bu seviyelere geleceğini benim kadar net ve vurgulu dile getiren yoktu. Daha da artmaya devam edecek. Nisan ve Mayıs aylarında artış hızlanabilir. Dolar/TL kuru şu anda zaten normal gidişatta yıl sonu 40TL’yi görür. Ekonomi yönetimi kur üzerindeki baskısını bırakması gerektiğini görecektir ve yıl sonu gelmeden 40 TL seviyesini rahatlıkla görürüz"

Seçim sonrası ekonomistlerden dolar ve altın uyarısı! "Emekli maaşına zam gelebilir" - Resim : 2
 

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM GELEBİLİR

Özsoy emekli maaşlarına düzenleme yapılabileceğini belirterek şunları söyledi: 

Bütçe dengesinin tutturulabilmesi için yeni zamlar gelecektir. Yılın ikinci yarısı için de emekli maaşları ile yeni bir düzenleme yapılacaktır. Tüm ekosistem içerisinde bu seçim sonuçlarından en büyük faydayı sağlayacak kesim emekliler olacaktır. Yılın ikinci yarısında emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeler olacağını düşünüyorum.