Saldırılarda ABD-İsrail izi mi? Hain saldırının küresel kodları

Kuzey Irak suriye PKK/YPG TSK PKK Türk Silahlı Kuvvetleri Sınır Ötesi Operasyon Pençe operasyonu Pençe operasyonları ABD İsrail
Saldırılarda ABD-İsrail izi mi? Hain saldırının küresel kodları

Son günlerde artan PKK saldırıları “bir yerlerden düğmeye mi basıldı” sorusunu akıllara getirdi. Terör örgütünün kış şartlarında eylem yapmak için lojistik destek aldığını belirten güvenlik uzmanları terör dalgasının küresel bağlantılarını anlatırken, "ABD-İsrail" izine dikkat çektiler.

Pençe Kilit Harekatı’nın yapıldığı alanlarda TSK birliklerine yönelik terör saldırıları son dönemde artıyor. Tüm Türkiye şehitlerin yasını tutarken, PKK'nın saldırılarla neyi hedeflediği ise merak ediliyor. Güvenlik uzmanları, artan PKK terörü ile Türkiye'nin Gazze ve Filistin konusundaki insani tutumunun hedef alındığı görüşünde. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan emekli kurmay albay ve güvenlik politikaları uzmanı Gürsel Tokmakoğlu, Suriye'de terör örgütüne silah, lojistik ve eğitim veren ABD'yi işaret ederek, son terör dalgasının küresel bağlantılarını yorumladı. 

Saldırılarda ABD-İsrail izi mi? Hain saldırının küresel kodları - Resim : 1
Türk Hava Kuvvetleri sınır ötesindeki terör hedeflerini vurdu.

LOJİSTİK DESTEK ALDI

Tokmakoğlu, son saldırıların Irak'ta, Türkiye sınırına yaklaşık 25-30 km mesafede gerçekleştiğini belirtirken, "Terör örgütü eylemini kötü hava ve arazi şartlarında kullanabileceği silah, malzeme ve teçhizatla gerçekleştirdiği ortaya çıktı. PKK başından beri bir aparat bir maşa olarak kullanılıyor. Bu örgütün bölgedeki fonksiyonu istikrarsızlaştırılan her noktada ona görev verilmesi. İsrail'in kuzey kesimini korumak için İran hattından Doğu Akdeniz'e uzanan bir koridorda terör örgütüne görev verilmiş. İsrail'i korumak için bu hatta bir terör devletçiği kurma projelerini destekler mahiyette çabalar ortada; bunu görüyoruz” dedi.

TİCARET YOLU REKABETİ

Ticaret yollarıyla ilgili gelişmelerin de hesaba katılması gerektiğini belirten Tokmakoğlu, “Hindistan'dan Doğu Akdeniz'e uzanan bir ticaret yolu gündeme gelmişti. Türkiye de aynı zamanda Basra'dan Türkiye'ye uzanacak, Irak ticaret yolu kurulduğunu açıkladı. Bu aslında Türkiye'nin daha pratik bir projesi olarak kabul gördü. Burada Türkiye'nin inisiyatif alması, rakiplerini de harekete geçirdi. ABD'nin özellikle Demokratlar cephesinin öteden beri PKK terör örgütünü, son dönemde de Suriye kanadını bir aparat olarak kullandığını görüyoruz" diye konuştu.  

Saldırılarda ABD-İsrail izi mi? Hain saldırının küresel kodları - Resim : 2
TSK, terörü kaynağında yok etme stratejisi uyguluyor. 

TÜRKİYE'NİN AMACI GÜVENLİK

Geçmişte Kuzey Irak'ta harekatlarda da yer almış olan Tokmakoğlu, PKK'nın son saldırılarıyla ilgili, “Terör örgütünün kış aylarında eylem yapma kabiliyeti yoktu. Destek aldıkları anlaşılıyor” dedi.

Tokmakoğlu, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bizim terörle mücadele stratejimizde bir taraftan terör örgütü ile mücadele ederken diğer taraftan ABD, İsrail gibi ona destek verenlere karşı da bir takım faaliyet gerekiyor. Türkiye bu terör devletine kesinlikle geçit vermeyecek. Türkiye bölgenin ve sınırlarının güvenliğiyle ilgili ne yapmak istediğini açıkça söylüyor.”

İSRAİL VE ABD PARMAĞI 

Emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin ise Türkiye'nin Gazze konusundaki açık tutumunun, ABD ve İsrail'i rahatsız ettiğini belirtti. Pekin, "ABD ve İsrail, terör örgütü PKK üzerinden yaptığı hesapları hızlandırdı" derken, "Sınırda yeni bir aşamaya geçildiğini görmek lazım. PKK'nın kış şartlarında terör eylemi yapmasının da kendisine verilen lojistik destek sayesinde. ABD ve İsrail PKK ile hem Suriye'de hem de Irak'ta birlikte çalışıyor. Bu saldırılar PKK'nın kış şartlarında da Türkiye'ye  karşı eylem yapabilmesini istediklerini gösteriyor" diye konuştu.     

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel