Rusya işgali hızlandı, savaş kazandıran korkunç bomba

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Üçüncü Dünya Savaşı Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Askeri teknoloji ABD Pentagon
Rusya işgali hızlandı, savaş kazandıran korkunç bomba

ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre Rusya, Ukrayna'da hızla ilerliyor ve endüstriyel bölge Donetsk düşmek üzere. Kaynaklar Rusya'nın kullandığı ve ürpertici bir tahrip gücüne sahip olan yeni stand-off bombasının da işgalin hızlanmasında etkili olduğunu ifade etmekteler.

ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarının paylaştıkları bilgilere göre Rusya son dönemde Ukrayna'da kritik yerleşim yerlerini ele geçirmeye ve Donetsk bölgesinin endüstri ve lojistik kalbine ilerlemeye başladı. Askeri istihbarat kaynakları Rusya'nın savaş alanında kullanmaya başladığı ve ürpertici bir yıkım gücüne sahip olan yeni stand-off bombalarının da Ukrayna'daki ilerlemeyi hızlandırdığının altını çizmekteler.

Rusya işgali hızlandı, savaş kazandıran korkunç bomba - Resim : 1
Pentagon kaynaklarına göre Rusya'nın yeni 'FAB-3000 M54' Stand-off bombası (fotoğrafta) savaşın gidişatını Moskova lehine değiştiriyor.

GÜNDE 150 SALDIRI

ABD merkezli uluslararası savunma haber sitesi The Warzone (TWZ) Rusya'nın son 1 ayda en az 8 stratejik noktayı ele geçirdiğini ve hedefinin de Ukrayna'nın Donetsk bölgesini tutan ana lojistik merkez Pokrovsk kenti olduğunu iddia etti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarına dayandırılan analiz yazısında Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Rus birliklerin Donetks bölgesindeki endüstriyel ve lojistik merkeze ulaşmak için hızla ilerlediği bilgisine yer verildi. Rus birliklerin bir günde 150'den fazla saldırı gerçekleştirdikleri bilgisi paylaşılan analiz yazısında Ukrayna ordusunda panik havasının hakim olmaya başladığı iddi edildi.

ZAYIF BİRLİKLERE SALDIRIYORLAR

ABD askeri kaynakları Rusya'nın özellikle organizasyon ve savaş deneyim eksikliği olan Ukrayna birliklerine saldırarak ilerleme kaydettiklerinin altını çizerken Kiev'in deneyimli birliklerini bölgeye kaydırdığı da ifade edilmekte. Pentagon verilerine göre savaşa 100 bin asker ile başlayan Rusya'nın hali hazırda cephede 520 bin askeri bulunuyor ve bu sayının yıl sonuna kadar 690 bine yükselmesi bekleniyor. Cephedeki Rus tank sayısı da savaşın başından bu yana 1700'den 3500'e yükselmiş durumda. Zırhlı savaş araçlarında da rakam 4500'den 8900'e çıkarak büyük bir artış göstermiş durumda.

3 TONLUK BOMBA

Diğer yandan askeri kaynaklar Ukrayna birliklerinin elindeki İHA ve SİHA'lar ile elektronik savaş araçlarını da etkili kullanamadığını paylaşmaktalar. Pentagon kaynaklarının altını çizdiği bir başka önemli nokta ise Rusya'nın “savaşı kazandıran yeni bir bombayı kullanmaya başlamış olması.” Askeri istihbarat kaynaklarına göre Rusya cephede 3 ton ağırlığındaki yeni stand-off bombaları kullanmaya başladı. Çift amaçlı üretime sahip olan bombalar ya hedefe yaklaşırken havada belilrli bir mesafede ya da özellikle binalarda hedefe vardıktan belli bir süre sonra patlıyorlar. Kullanımı uluslararası toplum ve kuruluşlar tarafından eleştirilen bomba düştüğü binaları ya da stratejik noktaları bütünüyle yok edebilme gücüne sahip. Kaynaklara göre Rusya'nın kullandığı 3 tonluk 'FAB-3000 M54' Stand-off bombası ise bu sınıfın açık ara tahrip gücü en yüksek bombası. Rus bombası ABD'deki muadilinden 1 ton daha ağır.

Rusya işgali hızlandı, savaş kazandıran korkunç bomba - Resim : 2
'FAB-3000 M54' Stand-off bombasının korkutucu bir tahrip gücüne sahip olduğu ifade edilmekte.

BÜTÜNÜYLE HAVAYA UÇURUYOR

Rusların yeni stand-off bombasının yüksek bir binayı çevresindeki üç bina ile birlikte “bütünüyle havaya uçurabilme gücüne sahip olduğu” askeri uzmanlar tarafından dile getirilmekte. Askeri istihbarat raporlarına göre Rusya bir yıl öncesine kadar 500 kilogramlık stand-off bombaları kullanırken Ocak ayında bir buçuk tonluk bombalara geçti. Oldukça ağır olan bu bombaları ise Rusya'nın MİG-31 savaş uçakları taşımakta. Rus Hava Kuvvetleri yeni stand-off bombalarını stratejik noktalara ise Tu-22M3 bombardıman uçakları ile atıyor. Ukrayna'yı endişelendiren bir başka nokta ise Rusya'nın Mart ayından itibaren FAB-3000 M54 bombalarının seri üretimine geçmiş olması.

PATRIOT OLMADAN İMKANSIZ

ABD merkezli küresel savunma yayın organı Defense News'in uzmanların görüşüne dayandırdığı analize göre başta ABD olmak üzere NATO üyesi ülkeler Kiev'e daha çok Patriot hava savunma sistemi göndermezse Ukrayna'nın dayanabilmesi “çok mümkün görünmüyor.”

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel