Ruslar bu şarkıyı dinliyor, sözleri Türk-Rus Savaşı'nı anlatıyor

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Türkiye Osmanlı Kültür Sanat haberleri Gündem haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Sarıkamış Azerbaycan Yaşam Haberleri
Ruslar bu şarkıyı dinliyor, sözleri Türk-Rus Savaşı'nı anlatıyor

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yaralı Rus askerleri, hastanelerde veya evlerine dönerken ülke tarihini ele alan anlamlı bir şarkıyı dinliyorlar. Savaşın korkunçluğunun cephede yaralanmış iki kardeşin ağzından anlatan şarkıyı ilginç kılan ise 1914-1917 Türk-Rus Savaşı'nda yazılmış olması...

Kırım'ın ilhak edildiği 2014 tarihinden bu yana 10 yıldır devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin şaşırtıcı bir bilgi gün yüzüne çıktı. Savaşta yaralanan askerler sahra hastanelerinde ya da evlerine dönerken ülkede oldukça iyi bilinen bir folklorik şarkıyı söylüyorlar. Şarkı 1. Dünya Savaşı'nda yaralanan iki kardeşi ve kardeşlerden birinin ölümünü betimlerken, söz konusu eseri ilginç kılan ise sözlerinin 1914-1917 Türk-Rus Savaşı'nı ve cephede yaşananları ele alması. “İki kardeş oraya gidiyorlardı” adlı folklorik şarkıdaki temalar, Rus askerlerin savaştaki psikolojilerini de yansıtıyor.

Ruslar bu şarkıyı dinliyor, sözleri Türk-Rus Savaşı'nı anlatıyor - Resim : 1
1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı tarihte iki ülkede de büyük bir yıkım yarattı.

KAFKAS CEPHESİNDE YAZILDI

Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesinde Osmanlı Devleti'ne karşı savaşan iki Rus kardeşin hikayesini anlatan şarkı ölümcül yaralar almalarına karşın bir kardeşin evine geri dönebilmesi diğerinin ise hayatını kaybetmesini anlatıyor. Şarkının sözlerinde, her iki kardeşin de Osmanlı ordularına karşı Kafkasya cephesinde aldıkları ölümcül yaralara da yer veriliyor. Her iki kardeşin de hastanede söylediği hüzünlü ifadelerle dolu folklorik şarkının sözleri ise şu şekilde:

“İki kardeş oraya gittiler

Türk cephesinden dönüyorlar

Türk cephesinden eve dönüyorlar.

Sınırdan geçer geçmez orduları bize üç kez saldırdı

Saldır! Saldır!

Göğsümden yaraladılar beni

Yaralarım çok acıyor.

Yaralarımdan birisi toparlıyor diğeri ise bana lanet okutturuyor

Üçüncü yaram ise ölümcül

Ancak evde çocuklarım var

Genç karım var

Sabırsızca beni bekliyor.

Hemşire bana birkaç temiz sayfa ver

Yakınlarıma mektup yazacağım.

Babam da okuyacak

Ancak ne acı ki annem bilmeyecek

Oğlunun sağ elini kaybettiğini...

Çocuklarım büyüyecek ve annelerine soracaklar:

“Sevgili babamız nerede” diye

Anneleri ise arkasını dönecek ve ağlamaya başlayacak

“Babanız Rus-Türk savaşında hayatını kaybetti.”

İki kardeş oraya gittiler

Türk cephesinden dönüyorlar

Türk cephesinden eve dönüyorlar.”

YIKIMA SÜRÜKLEYEN SAVAŞ

100 yıl sonra da askerlerin diline dolanan şarkının çıkış noktası olan 1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı ise iki ülkede de büyük bir yıkım yaratmıştı. 1. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın müttefiki olan Osmanlı Devleti ile Rusya İmparatorluğu'nun Kafkasya cephesinde sürdürdükleri ve iki tarafta da büyük kayıpların yaşandığı cephede Rusya 1917 Ekim Bolşevik Devrimi'nin gerçekleşmesinin ardından savaştan çekildi. Cephenin kaderini ise savaşın genel sonucu belirledi. Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkarken bu savaş hem Türk hem de Azerbaycan halkları için de önemli bir toplumsal hafıza yarattı.

Ruslar bu şarkıyı dinliyor, sözleri Türk-Rus Savaşı'nı anlatıyor - Resim : 2
1918 yılında Bakü Muharebesi'nde ölen Osmanlı askerlerini anmak için inşa edilen Bakü Türk Şehitliği ve Anıtı

KARDEŞ İTTİFAKI

Bolşevik Devrimi'nin ardından Rusya savaşta dağılma süreci yaşarken daha önce Çarlık rejimiyle birlikte savaşan ancak 1918'de bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kardeş ülke Osmanlı'nın yanında yer alarak Bakü Muharebesi'nde müttefik oldu. Bu muharebe sonucunda ise Osmanlı birlikleri Bakü'ye girerek kentin Azerbaycan kontrolüne geçmesini sağladılar.

SARIKAMIŞ FACİASI

Ancak "Kafkasya Cephesi", Türkiye'nin hafızasında büyük bir yara olarak anılmakta. 22 Aralık-22 Ocak 1915 tarihlerinde Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Türk ve Rus orduları arasında gerçekleşen çatışmalarda yüz bin Osmanlı askeri hayatını kaybetti. Osmanlı Devleti'nin komuta kademesindeki yanlış kararlar sonucu askerlerin büyük bölümü donarak ya da hastalanarak yaşamını yitirdi. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel