Psikolojimiz bozuluyor, ergenlerde öfke patlaması

Sağlık Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Çocuk Sağlığı Diyarbakır İstanbul
Psikolojimiz bozuluyor, ergenlerde öfke patlaması

İstanbul ve Diyarbakır'da iki önemli merkeze başvuran 18 yaş altı çocuk ve ergenlerin yaşadıkları ruhsal sorunlar endişe yarattı. İstanbul'daki ergenlerde en çok aşırı tepki ve öfke sorunu, Diyarbakır'da suça karışan çocuklarda ise Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite sorunları yaşanıyor.

Pandeminin sona ermesinden sonra, psikiyatrik sorunlar nedeniyle acil servise başvuran 18 yaşından küçük çocuk ve ergenlerin durumunu ortaya koyan kapsamlı araştırmada endişe verici bulgulara ulaşıldı. İstanbul Erenköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine son bir yılda başvuran 18 yaşından küçük 898 hastanın yüzde 46.1'inde aşırı tepki ve öfke (irritabilite) sorunu yaşadığı anlaşıldı.

YÜZDE 15 OKULA DEVAM ETMİYOR

Uzman Doktor Cemre Yaşöz tarafından gerçekleştirilen araştırmada vakaların yaş ortalamasının ise 15 ile 17 arasında değiştiği saptanırken, bu kişilerin yüzde 15.6'sının ise okula devam edemediği belirtildi. Yapılan araştırma sonucunda son bir yılda acil servise başvuran 18 yaşından küçük çocukların yüzde 28.1'inde anksiyete, yüzde 26.3'ünde de kendine zarar verme davranışı olduğu ve 18 yaşından küçük hastaların yüzde 92.9’unun ise ilaç kullandığının altı çizildi. Araştırma ile sorun yaşayan çocukların yüzde 57.5’inin antidepresan, yüzde 15.6’sının dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisine yönelik ilaç aldığı dikkat çekti.   

Psikolojimiz bozuluyor, ergenlerde öfke patlaması - Resim : 1
Psikiyatri kliniğine başvuran çocukların yüzde 26.2’sinin ailesinde psikiyatrik hastalık öyküsü bulunuyor

EN SIK ANKSİYETE 

Sorun yaşayan çocuklar arasında majör depresif bozukluk yüzde 29.6, anksiyete bozukluğu yüzde 24.1 ve borderline kişilik bozukluğu oranı ise yüzde 23.6 olarak kayda geçerken, ergen hastaların yüzde 53.9’unun acil servise bir kez başvurduğu, yüzde 14.7'sinin ise ek tıbbi hastalığı olduğu belirlendi.  Araştırma bulgularına göre acil psikiyatri kliniğine başvuran çocukların yüzde 26.2’sinin ailesinde psikiyatrik hastalık öyküsü olduğu da anlaşıldı.  

HIRSIZLIK VE YARALAMA İLK SIRADA

Öte yandan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri polikliniğine son pandemi döneminde adli makamlar tarafından yönlendirilen 12-18 yaş arası 97 çocuğun da durumuna ilişkin veriler de uzmanlar tarafından yayımlandı.  Bu çocukların yüzde 75.8'inin tek suçtan, yüzde 24.2'sinin ise aynı anda birden fazla suç nedeniyle adli psikiyatrik değerlendirilme için kliniğine yönlendirildiği belirlenirken, suça karışmış çocukların yüzde 95.6'sının erkek olduğu, en sık işlenen suçların ise yüzde 36.3 hırsızlık, yüzde 17.6 yaralama ve konut-işyeri dokunulmazlığını ihlal etme, yüzde 16.5 cinsel istismar olduğunun altı çizildi. 

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE

Adli merciler tarafından psikiyatri kliniğine sevk edilen 18 yaşından küçük çocukların yüzde 41.8'inin en az bir aktif psikolojik sorunu olduğu belirlenirken, aktif psikopatolojisi olan çocuklarda en sık saptanan sorunlar ise yüzde 50 ile Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yüzde 44.7 ile Davranım Bozukluğu olarak kayda geçti.

KORUYUCU TEDBİRLER GELİŞTİRİLMELİ

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan Masum Öztürk, Yağmur Güzel, Mustafa Erhan Demirkıran, Zehra Akan, Davut Akbalık ile Sevgi Gökcüoğlu tarafından gerçekleştirilen araştırmada psikiaytri kliniğine sevk edilen çocukların ailesinde suça karışma oranı yüzde 16.5 olurken, tekrarlayan suç oranı ise yüzde 39.6 olarak belirtildi. 

Psikolojimiz bozuluyor, ergenlerde öfke patlaması - Resim : 2
Temmuz 2023 itibarıyla 1.496’sı erkek ve 63’ü kız olmak üzere toplam 1.559 çocuk tutuklu bulunuyor.

KORKUTAN İSTATİSTİKLER 

Sağlık merkezlerinden yansıyan verilerin dışında,  resmi rakamlar da Türkiye’de suça sürüklenen çocuk sayısının hızla arttığını ortaya koyuyor. Türkiye'de 2022 yılında 200 binden fazla çocuk suça sürüklenirken, 2010-2022 arasındaki 12 senede suça sürüklenen çocuk sayısı yüzde 148 artmış durumda. İsnat edilen üç suçtan ikisi yaralama ve hırsızlık olurken, bu olaylarda çocukların 259 bin 106'sı mağdur olarak, 206 bin 853'ü ise suça sürüklenme sebebiyle güvenlik birimlerine geldi veya getirildi. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü sitesinde paylaşılan son verilerde ise Temmuz 2023 itibarıyla 1.496’sı erkek ve 63’ü kız olmak üzere toplam 1.559 çocuk tutukluyken 975’i erkek ve 38’i kız olmak üzere toplam bin 13 çocuk ise hükümlü bulunuyor.”

 mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Psikiyatri psikoloji ergen Diyarbakır İstanbul anksiyete depresyon suç öfke hırsızlık acil servis