"Psikolojileri hazır değil" İlkokul yaşı 7 olmalı mı?

Türkiye Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı Yaşam Haberleri Sağlık Sağlık Haberleri Çocuk Sağlığı
"Psikolojileri hazır değil" İlkokul yaşı 7 olmalı mı?

Danimarka’da yapılan son araştırmaya göre, 7 yaşından önce ilkokula başlamanın çocuklarda ciddi psikolojik ve duygusal handikaplara yol açtığı gündeme gelmesi Türkiye'de de tartışma yarattı. Ülke genelinde halihazırda 1 milyon 885 bin okul öncesi eğitim alan çocuk bulunurken, bu çocukların hangi yaş diliminde ilkokula başlamaları gerektiği ise kafa karışıklığına yol açmış durumda.

Eğitim sistemine yönelik tartışmalara, okula başlama yaşı da eklendi. Tartışmanın fitilini ateşleyen ise Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Veysi Çeri oldu. Danimarka’da yapılan son ve kapsamlı eğitim araştırmasının sonuçlarına atıf yapan Prof. Dr. Çeri, sosyal medya hesabında paylaşımda bulunarak; "Danimarka'da tüm çocukların gözden geçirildiği bir araştırmada ilkokula 7 yaşından önce başlamanın ciddi psikolojik ve duygusal handikaplara yol açtığı ve bu olumsuz etkinin ömür boyu sürdüğü görülmüş. Ülkemizde 6 yaşından sonra çocuğu okula göndermemek mümkün değil. Zorunluluk yaşı, zaman kaybetmeden 7 yaşına çekilmeli" ifadelerini kullandı.

"Psikolojileri hazır değil" İlkokul yaşı 7 olmalı mı? - Resim : 1
Prof. Dr. Çeri'nin gündeme taşıdığı araştırmada okula başlama yaşının öğrenci sonuçlarını etkileyip etkilemediği incelendi. Doğrulanmış zihinsel ölçümleri içeren analizler sonucunda, ilkokula 7 yaşından önce başlamanın psikolojik ve duygusal handikaplara yol açtığı öne sürüldü.

GELİŞİMLERİ YAVAŞLADI 

''Haberglobal.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çeri, "Ülkemizde 6 yaşından sonra çocuğu okula göndermemek mümkün değil. Zorunluluk yaşı, zaman kaybetmeden 7 yaşına çekilmeli" ifadelerini kullandı. Çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve psikolojik gelişimlerinin  birbirinden farklı olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çeri, "Okul öncesi eğitim dediğimiz kreş eğitimi ile ilkokul eğitimini birbirinden ayırmamız gerekir. Nitekim araştırmalar okul öncesi eğitimin erken başlamasının yararına işaret ediyor. Ancak günümüzde duygusal gelişimin giderek yavaşladığını düşünüyorum" dedi.

TEK KALIBA İNDİRGENİYOR

7 yaşından önce okula başlamanın uygun olmadığına dair 10 farklı neden sayabileceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çeri, "Ders başlama saatinden, tüm gün masada oturma zorunluluğuna; bireysel farklılıkları görmezden gelen ağır müfredattan, teneffüslerin çok kısa olmasına kadar birçok etken küçük çocukların ilkokul döneminde duygusal ve sosyal açıdan baş etmesi gereken zorluklar. Oysa her çocuğun gelişiminin sosyal, duygusal, nöromotor ve entelektüel gibi farklı geliştiğini bilip ona göre hareket etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Psikolojileri hazır değil" İlkokul yaşı 7 olmalı mı? - Resim : 2
Prof. Dr. Çeri'den farklı düşünen uzmanlar ise 6 yaş diliminin okula başlangıç için doğru dönem olduğunu belirtiyorlar.

UZMANLAR NE DİYOR?

"7 YAŞ OLMALI"

Hülya Bingöl Çağlayan (Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı)

"Henüz soyut kavramların gelişmediği bir dönemde, çocukların okuma, yazmayı öğrenmelerini bekliyoruz. Oyun dönemindeki miniklere akademik başarı kaygısı yerleştiriliyor. Erken okula başlamak ruhsal gelişim açısından uygun değil. Bir diğer sorun da okul öncesi hazırlık sınıflarında belli bir standart olmaması. Bu nedenden birçok çocuk okula adaptasyonda güçlük yaşıyor. Kaldı ki, çoğu çocuk da zaten anaokuluna gitmeden ilkokula başlıyor. Bu durum çocuğun hazırlıksız olması, okulda beklenen disiplin ve akademik başarıya ulaşmamasına sebep oluyor. Okula başlangıç yaşı mutlaka 7'ye çekilmeli."

"6 YAŞ ABARTI DEĞİL"

Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi)

"Çocukların okula başlama yaşından ziyade esnekliğe odaklanılması gerekir. Birçok ülkede ilkokula başlama yaşı 6’dır. İyi ve etkili bir okul öncesi eğitim sürecinden geçmiş çocukların, ilkokula 6 yaşında başlaması bir handikap veya iddia edildiği gibi abartılı değil. Asıl önemli olan okul öncesi eğitim."

OKUL ÖNCESİ ÇOK ÖNEMLİ

Turgay Polat (Eğitim Analisti)

"Okul eğitimi aslında erken çocukluk dediğimiz 3 yaşından itibaren başlayan bir süreç. Dolayısıyla İlkokula başlama yaşı ise ince motor davranışı dediğimiz kasların oluşumu ile başlamış oluyor. Bilim insanlarının çok farklı yaklaşımları var. Ancak 6 yaşın ince motor, parmak kasının gelişiminin yeterli olduğunu biliyoruz. Çocukların kaç yaşında okula başlamasından  daha çok erken çocukluk ve okul öncesi eğitimi olmalı."

[email protected]

Kaynak: Web Özel