Odessa Operasyonu! Karadeniz'de büyük savaş

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Karadeniz Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER İstihbarat Yaşam Haberleri Askeri teknoloji Vladimir Putin Ekonomi haberleri Moskova Romanya
Odessa Operasyonu! Karadeniz'de büyük savaş

Vladimir Putin'in Rusya'da yeniden Devlet Başkanı seçilmesiyle Batı ülkelerinde Ukrayna ile savaşın ne yönde seyredeceği endişesi de yükselmeye başladı. ABD Kongre üyelerine gelen raporlara göre Rusya, 'Odessa Operasyonu' adı altında Ukrayna'nın Karadeniz kıyılarını tamamen ele geçirmeyi planlıyor.

ABD'de Cumhuriyetçilerin yazılı basındaki kalesi kabul edilen The National Interest'de (NI) Rusya'nın Ukrayna ile savaşında yakın zamanda hayata geçireceği iddia edilen yeni stratejisi masaya yatırıldı. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi Cumhuriyetçi senatörlerden alınan kulis bilgilerine göre Rusya yakın zamanda 'Odessa Operasyonu' adını verdiği ve Ukrayna'nın tüm Karadeniz kıyılarını ele geçirmeyi planlayan deniz savaşını başlatabilir.

Odessa Operasyonu! Karadeniz'de büyük savaş - Resim : 1
Senato'nun iki kritik komitesine gelen istihbarat ve askeri raporlarda Rusya'nın 'Odessa Operasyonu' adını verdiği strateji ile Ukrayna'nın tüm Karadeniz kıyısını ele geçirmeyi planladığı iddia ediliyor.ta

NATO ÇEKİNCESİ

Senato'nun iki kritik komitesine gelen istihbarat ve askeri raporlara göre Rusya 'Odessa Operasyonu' adını verdiği strateji ile çoğunlukla karada devam eden savaşın seyrini değiştirmeyi planlıyor. Rusya'nın beklenmedik büyük bir saldırı ile Ukrayna'nın tüm Karadeniz kıyısını ele geçirmeyi planladığını iddia eden raporlara göre Moskova bu stratejisini “erkene almak zorunda kalmış durumda.” Rusya'nın bu büyük askeri girişimi erkene alma sebebi ise Karadeniz'de olası bir NATO ikmal ve destek noktasının bu yıl açılabileceğine ilişkin Kremlin'e ulaşan raporlar.

ROMANYA TEHLİKEDE Mİ?

Diğer yanandan ABD Senatosu'ndaki raporlara göre NATO yöneticileri de Romanya ve Moldova'nın da bu strateji ile tehlike atına gireceğini ileri sürerek acil bir önlem planı yapılması talebinde bulunuyorlar. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in 22 Şubat tarihinde Ukrayna'nın doğusundaki en büyük kıyı kenti Odessa'yı “Rusya'ya katacaklarını” açıklamasının ardından NATO'nun önceden haberdar olduğu plan hakkındaki endişelerinin arttığı ifade edilmekte.

Odessa Operasyonu! Karadeniz'de büyük savaş - Resim : 2
Putin'in, yeni savaş konseptinde daha sert hamlelere başvurması bekleniyor. 

KÜRESEL TAHIL KRİZİ

Elde edilen bilgilere göre raporlarda planın uygulamaya konması halinde küresel gıda krizinin de tetikleneceği ifade ediliyor. Odessa daha önce küresel krize de neden olan Ukrayna tahılının yüzde 65'inin dünyaya açıldığı Karadeniz'deki en kritik liman kenti olarak kabul edilmekte. Ukrayna savaş başladıktan sonra iki küçük limanından (Izmail ve Reni limanları) tahılını ihraç etmeye çalışmış ancak sonradan Romanya limanlarının kullanılmasıyla günlük 3 milyon tahıl dünya piyasalarına gönderilebilmişti. Rusya ise 2022 yılından bu yana Odessa kentini ablukada tuttuğu için Kiev'in kaybı günlük 170 milyon dolara yaklaşmış durumda. Raporlara yansıyan bilgilere göre Rusya Elit Özel Harekat Birlikleri Spetsnaz'ların da yakın zamanda hem Odessa kenti liman bölgesinde hem de Romanya ticaret limanlarında “operasyon gerçekleştirme ihtimali de var.”

MOLDOVA'YA MÜDAHALE OLASILIĞI

Rusya'nın hali hazırda Karadeniz'in kuzeyindeki Azov Denizi'ni de işgal etmiş olması dolayısıyla Ukrayna'nın bölgedeki diğer önemli kentlerini de işgal edebileceğine inandığı raporda altı çizilen unsurlar arasında.

Raporlar Karadeniz limanlarının ticaret desteği olmadan Ukrayna'nın savaşı sürdürecek kaynaklara ulaşmasının imkansız olduğunu da vurguluyorlar. Yine raporlardaki iddialara göre Rusya'nın “ayrımcılığa uğradıklarını iddia ettiği yüz binlerce Rus vatandaşının yaşadığı Moldova'ya da müdahale etme olasılığı bulunuyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un sıklıkla dile getirdiği bu iddiayı analiz eden uzmanlar yabancı ülkelerdeki Rusların baskı altına alınmasına ilişkin Rusya Anayasası'nda ve askeri doktrininde “çok dikkat çekmeyen” maddeler yer alıyor.

Raporlarda Rusya'nın 'Odessa Operasyonu'nu gerçekleştirirse Ukrayna'da daha önce Herson, Zaporijya, Donetsk, Kırım, Luhansk ve Kırım bölgelerinde yaptığı gibi referanduma giderek hızla topraklarına katmayı da planladığı iddiasına yer veriliyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel