Navalni’yi Rus istihbaratı mı öldürdü?

Rusya Vladimir Putin Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Kremlin Moskova Cinayet Avrupa Birliği Joe Biden ABD Gündem haberleri Yaşam Haberleri Silahlı saldırı haberleri
Navalni’yi Rus istihbaratı mı öldürdü?

Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin cezaevindeki şüpheli ölümünün arkasındaki sır perdesi aralanıyor. İddialara göre Navalni, Rusya İç Güvenlik Birimi FSB tarafından öldürüldü ve vücudundaki cinayet izleri temizlenmeye çalışıldığı için cesedi ailesine teslim edilmiyor.

Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki izole bir cezaevinde tutuklu bulunduğu esnada şüpheli şekilde yaşamını yitiren Aleksey Navalni'nin sözcüsü, Rus muhalif siyasetçinin “öldürüldüğünü” iddia etti. Sözcü, Cuma günü hayatını kaybeden etkin muhalif lider Navalni'nin cesedinin nerede olduğunun bilinmediğini ifade etti. Muhalif Rus basınında ise Navalni'nin FSB tarafından öldürüldüğü ve cesedindeki cinayet izlerinin temizlenmeye çalışıldığı öne sürülüyor.

Navalni’yi Rus istihbaratı mı öldürdü? - Resim : 1
Rusya'daki kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Navalni'nin ölümünün ardında Rus İç Güvenlik İstihbarat Birimi FSB'nin ölüm timleri yer alıyor.

CİNAYETİ TEMİZLİYORLAR

Rusya'nın en büyük muhalif yayın organı olan The Moscow Times'in “özel kaynaklardan” elde ettiği bilgilere göre Moskova, “Navalni'nin cesedinde öldürüldüğünü ortaya çıkaracak tüm izleri silmek için çalışırken, sessiz kalıyor. Elde edilen bilgilere göre Navalni'nin cesedi bu sebepten dolayı ne eşine ne de annesine teslim edilmiyor.

Yayın organının iddiasına göre 3 yıldan fazla bir süredir Sibirya'nın kuzeyinde Kuzey Kutbu'na yakın 'Kutup Kurdu' adlı cezaevinde tutulan muhalif ismin öldürülmesinin arka planında ise önümüzdeki ay ülkede gerçekleştirilecek olan genel seçimlerde Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “hiçbir muhalif ismin kendi adaylığının önüne çıkmasını istememesi” yer alıyor.

MUHALİFET AYAĞA KALKTI

Navalni'nin ölümü batı dünyasında olduğu gibi Rus muhalifleri de ayağa kaldırmış durumda. Ölüm haberinin gelmesinin ardından Rusya genelinde 36 kentte düzenlenen protesto gösterilerinde şu ana kadar 500'e yakın kişi tutuklandı. Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansı'nda toplantısında G-7 ülkeleri dışişleri bakanları bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken ABD Başkanı Joe Biden muhalif liderin ölümünden Putin'i sorumlu tuttu.

İŞKENCE İDDİALARI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Navalni'nin ölümünden Kremlin'in sorumlu olduğunu dile getiren isimlerden.

Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya, Putin'in “cinayet dolayısıyla” cezalandırılması gerektiğini ifade ederken, Nobel Barış Ödülü sahibi Rus gazeteci ve yapımcı Dimitri Muratov ise Navalni'nin 3 yıl boyunca cezaevinde işkence gördüğünü iddia etti. Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen özel oturumda ise aralarında İlya Yaşin, Vladimir Kara-Murza ve Liliya Chanysheva'nın olduğu ünlü Rus muhalif isimler, AB'ye Rusya'daki seçimleri tanımama kararı alması yönünde çağrıda bulundular.

AÇIKLAMA İNANDIRICI DEĞİL

Rusya Federal Cezaevi Servisi'nden Navalni'nin “yürüyüşün ardından kendisini kötü hissettiği ve sonrasında ani ölüm sendromu yaşadığı” yönünde bir açıklama yapılırken avukatları ise muhalif ismin ölümünden önceki gün son derece sağlıklı göründüğünü ifade ettiler. Navalni'nin ölümünden önceki gün mahkemedeki görüntüleri de Rus muhalif ismin güldüğü ve şakalaştığını ortaya koymakta. Sağlık uzmanları ise cezaevi yetkililerinin ileri sürdüğü 'ani ölüm sendromu' ifadesinin tıpta karşılığı olmadığının altını çizmekteler.

Navalni’yi Rus istihbaratı mı öldürdü? - Resim : 2
Aleksey Navalni'nin ölüm haberine tüm dünyadan tepki geldi.

FSB Mİ ÖLDÜRDÜ?

Rusya'daki kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Navalni'nin ölümünün ardında Rus İç Güvenlik İstihbarat Birimi FSB'nin ölüm timleri yer alıyor. Navalni daha önce cezaevinde işkence gördüğünü ve donduran soğuk altında uzun saatler boyunca yürümek zorunda bırakıldığını iddia etmişti. Navalni daha önce de Rus yapımı ölümcül zehir Novichok ile zehirlenmiş ancak iyileşmeyi başarmıştı.

TÜM DÜNYA TEPKİLİ

Aleksey Navalni'nin ölüm haberine tüm dünyadan tepki geldi. Ölüm haberinin ardından Polonya, Ukrayna, Gürcistan, Baltık ülkeleri, İsrail, Almanya, Fransa, Sırbistan ve diğer birçok Avrupa ülkesinde protesto gösterileri düzenlendi. Navalni'nin ölümüne ilişkin Vladimir Putin'den hiçbir açıklama gelmezken, Putin daha önceki demeçlerinde de ısrarla Navalni'nin adını kullanmamasıyla dikkat çekmişti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel