Mossad'ın Netflix'ten ajan devşirme planı elinde mi patladı?

İsrail Netflix Hamas
Mossad'ın Netflix'ten ajan devşirme planı elinde mi patladı?

Yaklaşık 3 yıl önce Mossad dijital kanallar üzerinden hem eleman kazanmak hem de imajını güçlendirmek için harekete geçti. Dönemin Mossad Başkanı Yossi Cohen, bütçeyi birkaç milyar şekel artırdı ancak tüm bu çabalara rağmen Hamas'ın 7 Ekim saldırıları, Mossad'ın "başarı"sını yeniden tartışmaya açtı.

2020 yılı aralık ayında İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın, dijital yayın kanalları üzerinden yeni eleman kazanmaya ve imajını güçlendirmeye çalıştığını yazdı. Haber yayınlanır yayınlanmaz dünyada geniş yankı uyandırdı. Peki, İsrail bunu nasıl başaracaktı?

Plan çok basit... Mossad; Netflix, Hulu ve Apple TV gibi yayın platformları üzerinden yaptığı belgesel ve filmlerle hem imajını iyileştirecek hem de kendisine daha fazla ajan katılmasını sağlayacaktı.

İsrail bunu daha önce de yapıyordu. Mesela Hollywood stüdyoları için danışmanlık yapan bir şirketin sahibi Avner Avraham, 28 yıl boyunca Mossad’a ajanlık yapmış birisi ve İsrail’in bu çağrısının en büyük destekçilerinden. Öte yandan yine İsrailli yönetmen Eytan Fox, ABD’den İsrail’e göç eden ve Mossad’da görev yapmaya başlayan bir karakterin hikâyesini anlattığı bir film üzerinde çalıştığını duyurdu.

Yine aynı Eytan Fox bir konuşmasında ülkedeki yazar ve yapımcıların cemaate benzer bir topluluğun parçası olduğunu, "Herkesin bir arkadaşının ya da bir amcasının Mossad'da çalıştığını" söyledi.

Dönüp baktığımızda Apple TV Plus'taki Tahran, Netflix'teki The Spy ve Hulu'daki False Flag gibi yapımlarda Mossad acımasız ve başarılı bir teşkilat olarak gösterilmeye çalışılıyor.

Bugün dahi Netflix’e sadece “Filistin” yazdığınızda ilk sırada İsrail yapımı bir film olan Fauda'yı göreceksiniz. Film, emekli olan İsrail ajanının bir Filistinliden intikam almasını işliyor. Hatta dizinin oyuncularından Idan Amedi, geçtiğimiz aylarda Hamas'a karşı İsrail Ordusuna katıldığını açıklamıştı. Filmin yapımcılarından Matan Meir'in ise Gazze'de Hamas'la çatışma sırasında öldüğü açıklandı.

"İSRAİL İSTİHBARATININ ÇÖKÜŞÜ"

Mossad her ne kadar dijital ajanlarını kullanarak yaptığı belgesel ve filmlerle imajını iyileştirmeye çalışsa da 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği saldırı, teşkilatın "başarı"sını yeniden tartışmaya açmış durumda.

7 Ekim saldırılarının hemen ardından İsrailli uzman ve analistler, Aksa Tufanı'nı "İsrail istihbaratının çöküşü" olarak yorumladı.

İsrail menşeli birçok gazete bunun siyasi sonuçlarının da olacağını yazarken, yaşanan istihbarat zafiyetinin Mossad'ın imaj çalışmalarına büyük darbe vurduğu görülüyor.

Kaynak: Haber Global TV