Moskova'da Soçi umudu Rus uzman Haber Global'e yorumladı!

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Wagner Afrika Dünya haberleri
Moskova'da Soçi umudu Rus uzman Haber Global'e yorumladı!

Rusya'da son dönemde yaşananları “2024’de gerçekleşecek genel seçimler öncesi planlı hareketlilik” olarak yorumlayan ülkenin önde gelen dış politika uzmanlarından Profesör Andrey Zdrojewski, Soçi’de gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesinin de Moskova’da ümitle beklendiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmenin ana gündem maddesi ise Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden işler hale getirilmesi olacak.

Diğer yandan Rusya’da sular durulmuyor. Wagner isyanı, Afrika ülkelerindeki ayaklanmalarla Rus istihbaratı ve paralı askerlerinin bağlantısı ve şimdi de Moskova’nın Rusya – Ukrayna Savaşı’nda yeni askeri hamleler alacağı iddiaları gündeme gelen konular arasında. Rusya'da bulunan Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü eski Başkanı ve ülkenin önde gelen dış politika uzmanlarından Profesör Andrey Zdrojewski gelişmeleri Haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi. Soçi’de gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesinin Rusya’da ümitle beklendiğini dile getiren Zdrojewski son gelişmeleri şu sözlerle anlattı:

Moskova'da Soçi umudu Rus uzman Haber Global'e yorumladı! - Resim : 1
Profesör Andrey Zdrojewski'ye göre Rusya'daki gergin ortam önümüzdeki yıl genel seçimlere kadar sürebilir.

GERGİN ORTAM SEÇİMLERE KADAR KALACAK

“Wagner isyanı Rusya’nın askeri alanda, istihbarat sahasında ve uzun vadeli stratejisinde bölünmeler olduğunu ortaya koydu. Kremlin’in karar merkezi olarak etkisi halen çok büyük ancak gerek Duma (Rusya Meclisi) gerekse de istihbarat ve Genelkurmay-Savunma Bakanlığı kademelerinde farklı düşünceler var. Sahada ise bambaşka bir durum söz konusu. Ukrayna’daki cephede askerlerin ve komutanların bir kısmı mevcut duruma Wagner’in eski lideri Prigojin kadar öfkeliler. Tüm bu kararsızlık, belirsizlik politik bir hedefin görünür olmaya başlamasıyla yeniden tetiklenmiş durumda. Rusya’da önümüzdeki yıl genel seçimler yapılacak ve bürokraside kimse Rusya’yı saldırgan ya da başarısız gösterecek askeri ya da diplomatik bir hamlede bulunulmasını istemiyor. Kremlin bu konuda kararlı diğer yandan savaşanlar da artık bu durumu görmekte. Moskova'nın bu planlı hareketliliği seçimlere kadar değişmeden kalacaktır.”

 AFRİKA’DA ASKERİ HAMLELER ARTABİLİR

“Rusya’nın Afrika’daki askeri faaliyetlerinin yoğunlaşması ve geniş katılımlı Afrika zirvesi düzenlemesi de elindeki diğer seçenekleri geliştirmek yönünde atılan adımlar olarak görülmeli. Burada, tahıl anlaşmasında bir çözüm sağlanamazsa Rusya’nın hali hazırda kullandığı ve İran-Hindistan üzerinden Afrika ülkelerine kadar uzanan diğer tahıl rotası canlı tutulmak isteniyor. Diğer yandan Rusya’nın Afrika üzerindeki askeri ve ticari varlığının büyük bölümü Wagner’in girişimleriyle kurulduğu için Afrika’da da hem silahlı grup hem de ülke başkanları nezdinde ilişkilerin artık Kremlin tarafından yönetileceği gösteriliyor. Bu durumda ordunun ve kamuoyunun Ukrayna cephesindeki hoşnutsuzluğu Afrika’da kapatılmaya çalışılabilir. Dolayısıyla bölgede Batı’ya karşı daha yoğun askeri ve politik hareketlilik görebiliriz.

Moskova'da Soçi umudu Rus uzman Haber Global'e yorumladı! - Resim : 3
Zdrojewski: "Türkiye'den başka hiçbir ülke hem Ukrayna hem de Rusya’da üçlü diplomatik bağı kuramaz."

TÜRKİYE’DEN BAŞKA ARABULUCU OLAMAZ

“Dünya genelinde Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Kremlin tarafından ileride politik bir koz olarak kullanılması amacıyla kabul edildiği düşüncesi oluştu ancak bu yanlış. Tahıl Koridoru Anlaşması Kremlin için Batı’ya açılan kapı ve bağdı. Rusya başta bankaları üzerindeki ambargoların kaldırılması olmak üzere dile getirdiği taleplerin karşılanması durumunda hızla bu anlaşmaya dönmeye hazır. Türkiye’nin yapıcı rolü burada son derece önemli. Küresel diplomaside en kritik çatışmaların başında gelen bölgede, dünya için bu derece önemli bir anlaşmaya daha önce Türkiye arabulucu oldu. Başka hiçbir ülke hem Ukrayna hem de Rusya’da bu üçlü diplomatik bağı kuramaz. Bu sebeple Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek Soçi görüşmesi için Rusya’da büyük bir umut olduğunu söyleyebilirim.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Rusya Wagner Soçi Recep Tayyip Erdoğan Tahıl koridoru Wagner Afrika türkiye