Milli teknoloji ADVENT, savunma dünyasına damga vurdu

Türk Savunma Sanayii Dünya haberleri Askeri teknoloji Teknoloji Haberleri SİHA İHA Suudi Arabistan Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri TSK Türk Silahlı Kuvvetleri
Milli teknoloji ADVENT, savunma dünyasına damga vurdu

Küresel denizcilik yayın organlarından Naval News, Suudi Arabistan'da düzenlenen uluslararası WDS Savunma Fuarı'nda Türkiye'nin bir ilki gerçekleştirdiğini yazdı. Türk firmalar bu kez ileri seviye askeri teknolojilerini gözler önüne serdiler. Teknolojiler fuarın da gözdesi haline geldiler.

Dünyanın en saygın denizcilik yayın organı Naval News Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'da gerçekleştirilen Dünya Savunma Fuarı-WDS 2024'de tüm gözlerin Türkiye'nin üzerinde olduğunu yazdı. Yayın organının elde ettiği bilgilere göre bu yıl ikincisi düzenlenen fuara Türkiye 63 savunma sanayi firması ile katılım sağladı. Dünyadaki büyük savunma sanayi ihracatçı ülkelerin üst düzey delegasyonlarla katıldığı fuarda Türkiye bu kez savunma sektöründe bugüne kadar ön plana çıkmayan askeri teknoloji platformlarını gözler önüne serdi.

Milli teknoloji ADVENT, savunma dünyasına damga vurdu - Resim : 1
Türkiye, WDS 2024'de askeri teknoloji platformları ile ön plana çıktı.

İLERİ SEVİYE TEKNOLOJİ

Yayın organı Türkiye'nin daha önceki küresel savunma fuarlarında İHA, SİHA, savaş sistemleri, mühimmatlar, zırhlı savaş araçları ya da ileri düzey mühimmat ve roketlerle ön planda olduğunu ancak Suudi Arabistan'da farklı bir strateji izlediğini ifade etti. Türk firmalar fuarda bu kez entegre ve ileri savunma teknoloji platformları ve sistemlerini ön plana çıkardılar. Bu platform ve teknolojiler ise küresel ölçekte yapay zeka ile birlikte savunma sektörünün en ileri seviyeleri kabul edilmekte.

86 ÜLKE KULLANIYOR

Türk Aselsan firmasının fuarda “yaratıcı savunma çözümleri teknolojileri” ile ön plana çıktığını ifade eden yayın organı WDS 2024'de Aselsan'ın hava savunma, iletişim, güvenlik, elektronik harp ve elektro optik yaratıcı sistemlerini gözler önüne serdiğini vurguladı. Yayın organının analizinde “Bu ileri düzey teknolojik çözümler bugün 86 farklı ülke tarafından kullanılıyor. Aselsan savuma sektöründe daha hızlı ve güvenli sistemler üzerine çalışıyor” yorumuna da yer verildi.

HAVELSAN ŞOV

Yayın organı ayrıca HAVELSAN tarafından geliştirilen ve alanında dünyanın en iyilerinden kabul edilen ADVENT sisteminin de fuardaki en etkileyici elektronik savaş sistemlerinden birisi olarak göze çarptığını ifade etti. Yayın organı ayrıca HAVELSAN'ın fuarda 'Güvenilir Geleceği Kodlama' temasıyla sunduğu ADVENT sisteminin yanı sıra DOOB C4I sistemi, TICSS hava güçleri kumanda ve kontrol sistemi, MATRA denizcilik güvenlik çözümü, BAHA İHA/SİHA sistemi ve SANCAR zırhlı insansız su üstü deniz aracı gibi platformları da sergilediği bilgisine yer verdi.

Milli teknoloji ADVENT, savunma dünyasına damga vurdu - Resim : 2
Naval News, ADVENT sisteminin sensör data ve operasyonel görüntüleme yeteneğine dikkat çekti.

TÜRK SİSTEMLERİNE ÖVGÜ

“HAVELSAN'ın savunma teknoloji platformları istihbarat, isabet ve etkinlik olarak geleceğin savunma teknolojilerine de yol açıyor” yorumunda bulunulan analiz yazısında söz konusu platformlar hakkında şu ifadelere yer verildi:

ADVENT'in sıra dışı sensör data kabiliyeti ve operasyonel görüntüleme yeteneği bulunuyor. DOOB C4I'ın hava, kara ve denizden elde ettiği görüntüler ile daimi bilgi akışı sağlayabilirken TICCS sistemi ise hava kuvvetleri stratejik planlamadan görevin yerine getirilmesine kadar olan tüm süreçlerde kumanda kontrolü yönetebiliyor. MATRA sayesinde kıyı gözlem ve arama kurtarma çözümleri sağlanıyor. BAHA ile insansız hava araçlarına bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir görev yelpazesi sağlanıyor. SANCAR ise insansız deniz araçlarında otonom çözüm getirerek deniz savaşlarında yeni bir dönemi açıyor.”

ADVENT NEDİR?

Ağ Destekli Veri Entegre sistemi anlamına gelen ADVENT tek bir deniz unsuru yerine birden fazla gemide ağ odaklı ve destekli operasyona imkan veren son nesil komuta ve kontrol yazılımı olarak ön plana çıkmakta. 2019 yılından itibaren MİLGEM projesi kapsamında yerli savaş gemilerinde kullanılmaya başlanan ADVENT sistemi hem gemideki personel ve komutanın daha hızlı karar vermesini sağlıyor hem de gemiye entegre silah, elektronik harp sistemleri gibi sistemlerin kolaylıkla entegre edilebilmesini sağlıyor. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel