Mazi kalbimde yaradır, timsahın gözyaşı

Bursa Bursaspor Gündem haberleri Yaşam Haberleri Spor haberleri ÖZEL HABERLER Beşiktaş Fenerbahçe Galatasaray futbol son dakika haber son dakika Web Özel transfer haberleri başka gündem TFF
Mazi kalbimde yaradır, timsahın gözyaşı

Bir zamanların efsane futbol kulübü olan ve İstanbul'un 3 büyüklerine kök söktüren Bursaspor, adeta çöküş döneminde. Trabzonspor'dan sonra Anadolu'dan çıkan 2.şampiyon Bursaspor'un, 3. lige düşmesi kesinleşirken, Türkiye'nin dördüncü büyük şehri kelimenin tam anlamıyla futbol travması yaşıyor.

Futbolda bir zamanlar fırtına gibi esen Bursaspor efsanesinin yerinde artık yeller esiyor! Gol kralları çıkartan, Avrupa'da çeyrek final oynayan ve 4 büyüklerden sonra şampiyonluğu müzesine götüren Bursaspor, maziyi mumla arıyor. Süper Lig'in "olmazsa olmazı" sayılan Bursaspor'da büyük çöküşe giden süreçte yaşananlar ise bir camianın değil, bir kentin hazin öyküsü gibi...

EFSANELER GELİP GEÇTİ 

Ateşli Teksas ve Radikal taraftar grupları ile bilinen, 2009-2010'un Süper Lig şampiyonu Bursaspor, 1974-1975 yılında UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek final, 1995'de ise UEFA İntertoto Kupası'nda çeyrek final oynama başarı göstermişti. 2000-2001 sezonu ile 2002-2003'de Okan Yılmaz'ı 2014-2015'de Fernandao'yu gol kralı çıkartan Bursaspor, en güzel yıllarını ise 1988-1992 ve 2007-2013 yıllarında görev yapan merhum İbrahim Yazıcı döneminde yaşadı. Bugüne kadar Nejat Biyediç, Pingel, Elvir Baliç, Okan Yılmaz, Mususi, Ersel Altıparmak, Sercan Yıldırım, Pablo Batalla gibi isimlerin forma giydiği Bursaspor'da aslında ne olduysa 2003-2004 sezonunda oldu.

Mazi kalbimde yaradır, timsahın gözyaşı - Resim : 1
Bursaspor'da son 5 yılda 6kez başkan ve yönetim değişirken, bu kan değimleri de yeşil-beyazlılardaki kötü gidişatı durduramadı.

KARTAL-TİMSAH HUSUMETİ 

Beşiktaş, 100.yıl şampiyonluğundan bir yıl sonra olaylı Samsunspor maçına kadar ligde fırtına gibi esiyor, rakiplerine havlu attırıyordu. Ancak olaylı Samsunspor maçı dönüm noktası olmuş, Kara Kartallar, ligin ikinci yarısında hüsran yaşamaya başlamıştı. 2003-2004 sezonu Beşiktaş için olduğu kadar Bursaspor için de kabus gibi geçiyordu. 18 takımlı Süper Lig'de 40 puan toplayan Bursaspor o dönem küme düşerken, İstanbulspor 41, Çaykur Rizespor 42, Akçaabat Sebatspor 42, Diyarbakırspor ise 43 puan ile lige tutunmayı başarmıştı. Bursaspor camiası büyük şoktaydı.

38 SEZON SONRA 

Olaylı Samsunspor maçından sonra çöküşe geçen Beşiktaş ligin son 4 haftasında Bursaspor'un ligde kalıp kalmayacağını belirleyecek 3 takım olan; Adanaspor, Akçaabat Sebatspor, Çaykur Rizespor'un yanı sıra 19 Mart 2004 günü Diyarbakırspor'a da 3-1 yenilmişti. 
Bursalılar, küme düşmenin faturasını Beşiktaş'a kesiyor, "Bizi bilerek düşürdüler" iddialarını gündeme getiriyorlardı. Hatta 15 Mayıs 2004 tarihindeki ligin son maçı olan Rizespor-Beşiktaş müsabakasının şaibeli olduğunu öne sürenler bile vardı. Artık olan olmuştu. 1963'de kurulan, 1967'de Birinci Lige (Süper Lig) yükselen yeşil-beyazlılar 38 sezon sonra küme düşmüştü. 2003-2004 sezonunda yaşanan bu düşüşün faturası Beşiktaş'a kesilecek, dahası bu tarihten sonra iki kulüp ve taraftarları arasında husumet oluşacaktı.

Mazi kalbimde yaradır, timsahın gözyaşı - Resim : 2
Türkiye'nin en büyük ve ateşli taraftar kitlesine sahip Bursaspor için eski güzel günler geride kaldı.

ENERJİYİ TÜKETTİLER

Bursaspor, 2006-2007 sezonunda Süper Lig'e dönerken, 2009-2010 sezonunda kazandığı şampiyonlukla tarih yazsa da, camia tüm enerjisini Beşiktaş'a yöneltiyordu. Adeta her sezona Beşiktaş'ı yenme hedefiyle lige başlanıyordu. Beşiktaş "antipatisi" camianın enerjini içten içe kemiriyordu. Yanlış transfer politikaları, teknik tercihlerdeki hatalar da bu sürece eklenince 2018-2019 sezonunda ikinci şok yaşandı. Bu tarihte Süper Lig'den 1.Lige düşen Bursaspor, 3 sezon mücadele ettiği 1. Lig'de de tutunamadı. Süper Lige "hemen geri döneceği" umulan Yeşil-beyazlılar için kabus sürüyordu. Bursaspor, 2021-2022 sezonunda tarihinde ilk kez 2. Lig'e düştü.

NE ZAMAN DÖNECEK?

Ancak gerileme süreci bununla da sınırlı kalmadı 1.lig sonrasında Süper Lig hayalleri kuran camia son umutlarını da geçtiğimiz hafta yitirdi. Bursaspor gelecek sezon 61 yıllık tarihinde ilk kez 3.ligde mücadele etmeye hazırlanırken, Türkiye'nin dördüncü büyük şehrinin insanlarının sorduğu tek soru ise ihtişamlı yıllara ne zaman dönüleceği?

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel