Mars'a uzay gemisi, ABD'nin çılgın projesi

ABD Dünya haberleri Bilim Haberleri Gündem haberleri Mars Uzay haberleri SİHA Yapay Zeka Teknoloji Haberleri Elon Musk NASA
Mars'a uzay gemisi, ABD'nin çılgın projesi

ABD'nin 1 trilyon 200 milyar dolarlık yeni savunma bütçesinde birbirinden çılgın projeler yer alıyor. Federal bütçeden pay istenen projeler arasında yapay zeka ile desteklenmiş "süper savaş uçağı pilotu" ve hedefi Mars'a ulaşmak olan bir uzay gemisinin inşası da yer alıyor.

ABD'nin 2025 yılı bütçe tasarısı açıklandı. 1 trilyon 200 milyar dolarlık bütçedeki çılgın projeler ise özellikle dikkat çekiyor. Bu projeler arasında hedefi Mars olan bir uzay gemisinin inşası, askeri ahlaki kuralları benimseyecek bir yapay zeka programı ve yapay zeka desteği verilecek “süper pilot” oluşturmak gibi sıra dışı çalışmalar da yer alıyor.

AJAN UYDULAR

ABD merkezli Defense News'in elde ettiği bilgilere göre Birleşik Devletler Uzay Kuvvetleri  uzayda yalnızca Rusya ve Çin gibi rakip ülkeleri değil aynı zamanda müttefik ülkeleri de izlemek için çok sayıda uydu yapmayı planlıyor. Bütçedeki talebin detaylarına ulaşan yayın organının elde ettiği bilgilere göre yerden 35 bin 405 kilometre yükseklikte sabit kalacak uydular hem dost hem de düşman olarak kabul edilen ülkelerin uydularını takip ederek istihbarat toplayacaklar.

Mars'a uzay gemisi, ABD'nin çılgın projesi - Resim : 1
ABD'nin yerden 35 bin 405 kilometre yükseklikte sabit kalacak yeni ajan uydularının diğer uydular hakkında istihbarat toplayacağı ifade ediliyor.

ÖNCÜ UYDULAR UZAYDA

ABD Uzay Güçleri Genel Komutanı Yardımcısı General Michael Guetlein'ın yeni proje için “uzaydaki tüm istihbarat faaliyeti ABD'nin elinde olmalı” ifadesini kullandığı da iddia edilmekte. Birleşik Devletler'in bu proje kapsamında uzayda öncü uydularının bulunduğu ve sıklıkla diğer ülkelerin uydularına yaklaşarak bilgi, gözlem ve istihbarat topladıkları da ifade edilmekte.

İNSANİ ÖZELLİKLİ YAPAY ZEKA

ABD merkezli bir başka küresel savunma yayın organı Defense One ise bütçedeki bir diğer çılgın projeyi masaya yatırdı. ABD ordusunun tüm gizli teknolojilerini yapan Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı – DARPA da bu yıl çarpıcı bir yapay zeka programı için 13 milyon dolarlık ek bütçe talebinde bulundu. Dikkat çeken iki projeden ilki “ordunun ahlaki tutumu ve davranışlarını öğrenip sergileyebilen bir chatbot (konuşup sohbet edebilen yapay zeka robotu)” yaratmayı amaçlıyor. 'REMA' koduyla adlandırılan program çerçevesinde yaratılacak etik ilke yapay zeka programının silahlı insanız hava araçlarına (SİHA) entegre edilmesi ve SİHA'ların insan etkisinden bağımsız otonom görevler yapabilmesi hedefleniyor.

Mars'a uzay gemisi, ABD'nin çılgın projesi - Resim : 2
DARPA'nın yeni projesi ile savaş uçağı pilotları komutanlık görevi yaparken hedef belirleme, tarama, keşif ve istihbarat ya da hedef imha etme gibi görevleri yapay zeka belirleyecek.

SÜPER PİLOTLAR

DARPA'nın bir diğer çılgın proje bütçe talebi ise yeni “süper pilot robotlar” yapmak yönünde. Yeni proje ile savaş uçağı pilotları komutanlık görevi yaparken hedef belirleme, tarama, keşif ve istihbarat ya da hedef imha etme gibi görevleri yapay zeka belirleyecek. Ancak görev ve direktiflerde son karar pilotlarda olacak.

MARS'A UZAY GEMİSİ

Bütçedeki en çılgın proje ise ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a ait. Pentagon, Mars'a göndermek üzere büyük bir uzay gemisi inşa etmek istiyor. Proje kapsamında 100-150 ton ağırlık taşıma kapasitesine sahip olacak uzay gemisinin çok sayıda uyduyu yüksek yörüngelere taşıması ve Mars'a kadar uzanabilecek bir “uydular ve istasyonlar ağı” kurulması hedefleniyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel