Kredi notu görünümü yükseldi, KKM cazibesini yitiriyor mu?

Ekonomi haberleri Türk lirası Merkez Bankası abd doları ABD Merkez Bankası Gündem haberleri
Kredi notu görünümü yükseldi, KKM cazibesini yitiriyor mu?

Şirketlerin, TL mevduatlarına yönelimi sürerken, Merkez Bankası önemli bir karar daha aldı. Bankaların 'döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara' politika faizinin altında faiz verebileceği duyurulurken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitife çevirdi.

Merkez Bankası'nın şirketlerin 'Kur Korumalı Mevduat' hesaplarından çıkışına ilişkin verilerinden sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den Türkiye’nin kredi notuna ilişkin önemli bir açıklama geldi. Geçtiğimiz gün Merkez Bankası uzmanları tarafından yayınlanan verilerde 28 Ağustos öncesi yüzde 23.4 seviyesinde hesaplanan şirketlerin nette dövize yönelimi, günümüzde yüzde 15.4 seviyesine düştüğü ortaya konulmuştu. Türkiye'de bu gelişme yaşanırken kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise Türkiye'nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etti.

Kredi notu görünümü yükseldi, KKM cazibesini yitiriyor mu? - Resim : 1
Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3.7, 2024'te de yüzde 2.4 büyüyeceği tahmin ediliyor.

REZERV ARTIYOR 

Takvim dışı açıklanan kredi notu raporunda iktidarın ekonomiyi soğutmak konusunda ilerleme kaydettiği, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın net döviz rezervi stoğunu yavaş yavaş yeniden inşa ettiğine dikkat çekildi. Yayınlanan rapora göre ödemeler dengesinin iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltileceği de vurgulandı.

BÜYÜME YÜZDE 3.7

Raporda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3.7, 2024'te de yüzde 2.4 büyüyeceği tahmin edilirken, Eylül ayında "negatif"ten, "durağan"a çıkarılan kredi notu 2 aylık sürede pozitife döndüğüne dikkat çekildi.

Kredi notu görünümü yükseldi, KKM cazibesini yitiriyor mu? - Resim : 2
S&P Türkiye'nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etti.

TL MEVDUAT DESTEKLENECEK

Türk Lirasının değer kazanması için Merkez Bankası'nın aldığı yeni kararlar da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak. Böylece standart TL mevduat desteklenirken döviz dönüşümlü kur korumalı mevduata (KKM) verilen faizin cazibesi azaltılacak.

Alınan kararla KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesap açma tebliği yenilenirken, buna göre şirketler sadece Haziran sonundaki döviz bakiyeleri kadar KKM yapabileceği ve sonradan edinilen dövizlere artık ticari DDKKM (Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı) yapılamayacağı duyuruldu.

Kredi notu görünümü yükseldi, KKM cazibesini yitiriyor mu? - Resim : 3
Türk Lirası'nın değerlenmesi için alınan kararların uzmanlar ve piyasa tarafından olumlu karşılanıyor. 

FED'İN YÜZDE 2 HEDEFİ

Para piyasalarındaki son gelişmeler Türkiye ekonomisi yıllık bazda beklentilerin üzerinde büyüdüğü şeklinde yorumlanırken, bir diğer gelişme ise ABD'den yansıyan rakamlardan ortaya çıktı. ABD Merkez Bankası FED’in izlediği en önemli gösterge olan Çekirdek #PCE endeksi ekim ayında beklendiği gibi yüzde 0,16 ve bir önceki yıla göre yüzde 3.5 arttı.

OPEC'TE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

6 aylık yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon oranının yüzde 2,5'e düştüğü değerlendirilirken, bu da Fed'in yüzde 2 hedefinden çok da uzak olmadığını gösterdiği belirtiliyor. Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)‘teki belirsizlikler ise petrol fiyatlarını dalgalandırmaya devam ederken,  Brent petrol varil başına 80 dolar seviyesinde seyrediyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel