KKTC en stratejik ülke, Türkiye'nin sabit uçak gemisi

İsrail Türkiye Kıbrıs Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Amerika Birleşik Devletleri KKTC TSK Türk Silahlı Kuvvetleri Dünya haberleri Filistin Gazze yunanistan
KKTC en stratejik ülke, Türkiye'nin sabit uçak gemisi

İsrail’in, Gazze soykırımından sonra Lübnan’a saldırması; Ortadoğu'daki sınırların değişeceğinin işareti sayılıyor. İsrail'in terör örgütü PKK/YPG ile komşu olma stratejisinin bile masada olduğu iddialar arasında. Artan gerilimin büyük savaşa dönüşme riski bulunurken, KKTC'nin varlığı ve konumu ise Türkiye için hayati önem taşıyor.

İsrail'in Gazze soykırımından sonra Lübnan'a saldırması endişeleri artırırken, diplomasi koridorlarında "soykırım devletinin" sınırlarını genişletme projesi de konuşuluyor. İsrail'in  kuzeye doğru topraklarını genişletme projesi ile terör örgütü PKK/YPG ile sınır olma stratejisi iddiaları yüksek sesle dillendirilirken; son gelişme ve çatışmalardan sonra gözler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) stratejik önemine çevrildi. Lübnan sahillerine 150 km mesafedeki Karpaz Burnu ile güney kıyılarının, Ortadoğu ve Akdeniz'deki en önemli stratejik alan haline geldiğini belirten uzmanlar ise;  "KKTC, Türkiye’nin ileri hattını koruyan sabit uçak gemisidir" benzetmesinde bulundu. 

KKTC en stratejik ülke, Türkiye'nin sabit uçak gemisi - Resim : 1
Gazze'deki soykırımdan vazgeçmeyen İsrail, Lübnan'da da kan döküyor. Lübnan kıyıları ile KKTC kıyıları arasındaki mesafe ise sadece 150 km.

ABD YIĞINAK YAPIYOR

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Amerika'nın  Güney Kıbrıs’a yaptığı askeri yığınağa dikkat çekerek, "Amerika, Ortadoğu'dan sonra Doğu Akdeniz'e de hakim olmak istiyor. KKTC'nin bağımsız bir ülke olarak yoluna devam etmesi hem Türk varlığı hem de Türkiye'nin varlığı açısından çok önemli. KKTC; Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki varlığının yanı sıra, deniz sularının genişliğini, münhasır ekonomik bölgeyi koruyan ileri hat konumunda" dedi. 

"Türk askeri adadan çekilemez" ifadelerini kullanan Prof. Dr. Köni, "Yoksa deniz hatlarının yarısını Güney Kıbrıs’a kaybederiz. Kaldı ki, Suriye, İsrail, Filistin, Mısır denkleminde KKTC en önemli, en stratejik yer konumunda" diye konuştu.

SABİT UÇAK GEMİSİ 

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Kamer Kasım ise KKTC'nin adeta sabit bir uçak gemisi konumunda olduğuna değinirken, şunları söyledi: "Ülkenin, Doğu Akdeniz’deki stratejik konumunun yanı sıra  enerji kaynaklarının varlığını da düşündüğümüzde KKTC halihazırda dünyanın en stratejik ülkelerinden biri konumunda. Orta Doğu’daki çatışma bölgelerine yakınlığı Kıbrıs adasının önemini artırıyor."

MİLLİ MESELEMİZ

Türkiye’nin de bir süredir ısrarla vurguladığı ve benim de savunduğum Kıbrıs’ta, iki devletli çözüm için diplomasi trafiği artırılmalı. Gelinen aşama mevcut jeopolitik gelişmeler dikkate alındığında KKTC’nin varlığı, oradaki enerji kaynaklarının ve bunlar üzerindeki hakların savunulması Milli meselemizdir."

TÜRK VARLIĞININ GARANTİSİ

Orta Doğu’daki çatışmalardan dolayı Kıbrıs’ın askeri anlamda da Türkiye için önemi artıyor.  Türkiye, Kıbrıs’ta olmasa, Orta Doğu’daki krizlerde Kıbrıs adasının kullanılması noktasında hiçbir sözümüz olmayacaktı. Şimdi KKTC egemen bir ülke ve Türklerin kontrolünde. Bu da kuşkusuz hem stratejik bakımdan Türkiye’ye bir güvenlik sağlıyor hem de Kıbrıs’taki Türklerin varlığını garanti altına almış oluyor."

KKTC en stratejik ülke, Türkiye'nin sabit uçak gemisi - Resim : 2
Mehmetçikler, adadaki Türk varlığı ve Türkiye'nin güvenliği için sigorta olmaya devam ediyor. 

İNGİLİZLER'İN ÜS PLANI 

Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek ise Ortadoğu'daki gelişmeler üzerinden şu değerlendirmelerde bulundu: "Kıbrıs zaten önemliydi. Türkiye’nin adadan asker çekme gibi yanlış bir karar vereceğini sanmıyorum. Kıbrıs’ta İngilizler gibi kalıcı üs kurmak isteyebilir. Türkiye’nin uçak gemisi yok. Dolayısıyla KKTC, Doğu Akdeniz’de Türkiye için bir uçak gemisi ve bir öncü karakoldur. Burayı zayıflatmak ya da terk etmek Türkiye'yi doğrudan tehdit altında bırakır."

[email protected]

Kaynak: Web Özel