Kıbrıs Fatihi kim? Kafa karıştıran anılar

KKTC Kıbrıs Gündem haberleri Yaşam Haberleri TSK Türk Silahlı Kuvvetleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye Akdeniz CHP yunanistan
Kıbrıs Fatihi kim? Kafa karıştıran anılar

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında koalisyon hükümetinde Başbakan Bülent Ecevit; Başbakan Yardımcısı ise Necmettin Erbakan'dı. İki liderin anılarından yansıyanlar ise 50 yıl sonra da kafa karıştırıyor. Her iki lider de anılarında, Kıbrıs'a askeri harekat emrini kendisinin verdiğini söylüyor.

Kıbrıslı Türkleri, Rum mezaliminden kurtaran 'Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50.yılı yarın coşkuyla  kutlanacak. 20 Temmuz 1974 günü gerçekleştirilen harekatın parolası, "Ayşe tatile çıksın" olarak hafızalara kazınsa da 'askeri harekat kararını' kimin verdiği ise yıllardır tartışılmaya devam ediyor. CHP-MSP koalisyonu döneminde gerçekleştirilen 'Kıbrıs Barış Harekatı'nda; Başbakanlık görevini merhum Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcılığı görevini ise merhum Necmettin Erbakan yürütürken, iki siyasetçi de anılarında talimatı kendisinin verdiğini öne sürüyor.  'Büyük Zafer'in 50.yılında da 'Kıbrıs Fatihi kim? sorusu yanıt arıyor...   

Kıbrıs Fatihi kim? Kafa karıştıran anılar - Resim : 1
Erbakan, anılarında şunları aktarıyor: "Ne Bakanlar Kurulu, ne Millî Güvenlik Kurulu olarak kesin bir karara varılmıştı. Bununla beraber olayın gecikmemesi gerektiği için havaalanında askerlere, 'Yükleyin ve bu harekâtı başlatın!' dedim."

Erbakan anlatıyor:

"YÜKLEYİN VE BAŞLATIN"

Dönemin Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, anılarında askere kendisinin talimat verdiğimi belirterek, şu ilginç notları kaleme alıyor: "1974’te hükümet olduğumuz zaman, Kıbrıs’ı, huzursuzluklar ve katliamlar içerisinde bir ada olarak bulduk. Ecevit, İngiltere’ye gidecek. İngilizlerin ne diyeceği belli değil. Biz Hükümetin MSP kanadı olarak Genel İdare Kurulu toplantımızı yapmış ve 'Mutlaka müdahale edilmesi lazım' kararını almıştık." 

KESİN EMİR VERİN 

Erbakan, anılarında dönemin başbakanı Ecevit’i, Londra’ya uğurladıktan sonra Kuvvet Komutanları ile havaalanında yaptığı görüşmeyi şöyle anlatıyor: "Kuvvet Komutanları dedi ki: 'Bize kesin emir verilmesi lazım. Çünkü bizim askerimiz iki defa bir nevi düş kırıklığına uğramıştır. Bugün siz, bize yükleyin ve yola çıkın derseniz ve ondan sonra da yoldan geriye çevirirseniz, biz artık bu askeri hiçbir zaman hakiki harekâtın yapılacağına inandıramayız."

"KAYIKLA GİDERİM"

"Ecevit, Londra’dan döndüğü zaman gemiler yüklenmişti. Komutanlarla beraber Ecevit’i ikna noktasında hazırlık yapmıştık. Ve sonunda da dedik ki: 'Şu an gemiler yüklenmiştir. Ok yaydan çıkmıştır. Bunun dönüşü yoktur. Eğer dönülecek olursa askerler Bir daha bu harekâtı yapamayız’ diyorlar. Sayın Ecevit, 'Harekâta girersek muhabereyi yürütecek gücümüz var mı?' diye sorduğu zaman Deniz Kuvvetleri Komutanımız 'Ben Karadeniz çocuğuyum. Bir kayıkla bile gider oraya çıkarım.' dedi. Onun bu sözü çok güven verici bir söz oldu.

Kıbrıs Fatihi kim? Kafa karıştıran anılar - Resim : 2
Ecevit anılarında şu bilgileri de aktarıyor: "Temmuz’un 16’sını 17’sine bağlayan gece Londra’da İngiltere Başbakan’ı James Callahan ve Dışişleri Bakanı ile bir araya geldik. Uzun bir görüşme yaptık İngilizlerle... Beraber müdahale etme düşüncesini kabul etmediler." 

Ecevit anlatıyor:

İLK YAPTIĞIM İŞ 

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in anılarından yansıyanlar ise Erbakan'ın anlatımlarını tersine bilgiler içeriyor. Ecevit, Kıbrıs Türklerinin varlığını korumak için başbakan olduğu ilk günden itibaren çalışmalara başladığını şöyle anlatıyor: "Aslında hükümeti kurduğumuzda ilk yaptığım işlerden biri, Kıbrıs’ta Türkler bir saldırıya uğrarsa, tehditlerle karşılaşırlarsa, ne gibi tedbirler alınabileceği ile ilgili incelemeler yapmıştım. İçim rahattı… İncelemeler sırasında, TSK'nın bu işin üstesinden gelebileceği sonucuna varmıştım."

"Üç garantör devlet; Türkiye, Yunanistan ve İngiltere. Bir adım atmadan önce mutlaka onlarla görüşmem gerekiyordu. Yunanistan saldırgan ülkeydi. Derhal İngiltere’ye gitme kararı verdim, 16 Temmuz’da Londra’ya gittim."

"HAZIRLIKLAR BAŞLASIN" 

"Bunun öncesinde de harekat için hazırlıkların hemen başlamasını söyledik. Çok kısa sürede çıkarma yapabilecek duruma gelmemiz gerekiyordu. Gerekli birliklerin, hava ve deniz kuvvetlerinin hazırlıklarının üç gün içinde gerçekleşmesini istemiştik. Hazırlıklarımız tabii göz önünde gerçekleşiyordu, çünkü uzaydan da izliyorlardı. Fakat daha önceki yıllarda benzer hazırlıkları yapıp, çıkarma yapmadığımızı gören Yunanistan, İngiltere, Amerika, ciddi bir harekatta bulunmayacağımızı düşünüyorlardı. Böyle düşünmeleri de bizim işimize geliyordu."

[email protected] 
.

Kaynak: Web Özel