Kanser yaşı 16'ya düştü, Sahte zeytinyağı detayı

Sağlık Haberleri Türkiye Kanser Yaşam Haberleri Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER Sağlık Çocuk Sağlığı çocuk ölümleri
Kanser yaşı 16'ya düştü, Sahte zeytinyağı detayı

Mesane kanserinde korkutan oldu. Genelde 50'li yaşlarda saptanan mesane kanseri artık 16 yaşındaki gençler de bile saptanıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir ise "Zeytinyağının hiçbir şekilde palmiye yağı, pamuk yağı gibi yağlarla karıştırılmaması lazım" uyarısında bulundu.

Kanser vakaları her yıl artmaya devam ederken, mesane tümörü görülme yaşının 16'ya kadar düştüğü ortaya çıktı. Korkutan tabloyu Prostat Kanseri Derneği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir açıkladı. Genelde 50’li yaşlarda ortaya çıkan mesane tümörünün artan sigara kullanımı, düşük sıvı tüketimi, katkı maddeli yağ tüketimi gibi nedenlerden dolayı artık 16 yaşındaki gençler de bile görüldüğünü belirten Prof. Dr. Özdemir, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmasının bile hastalığı tetiklediğine dikkat çekti.

ORTAM ZEHİRLİYOR!

Artan mesane tümörü vakalarının belirtileri arasında; sık idrara çıkma, kasık bölgesinde ağrı, acil idrar yapma ihtiyacı, idrarda kan pıhtısı, sırt ağrısı, kilo kaybı, halsizlik yer alırken; çarpğıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özdemir, "Kanlı idrar, sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve acıma hissi şikayetleriyle gelen 16 yaşında çocuk hastalar var. Sigara içilen ortamda bulunan çocukların pasif içici olarak yer alması da bu hastalığı tetikliyor. Toplum maalesef duyarsız ve bilinçsiz davranıyor” dedi.

Kanser yaşı 16'ya düştü, Sahte zeytinyağı detayı - Resim : 1
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. 

TAĞŞİŞ HASTALIK SAÇIYOR

Pamuk yağı, palmiye yağı gibi yağlarla karıştırılarak elde edilen zeytinyağlarının, birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi mesane tümörünü de tetiklediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özdemir, şu uyarıları sıraladı: "Pankreas iltihabı, pankreas kanseri, diyabet gibi hastalıkları da tetikleyen karıştırılmış zeytinyağları, mesane kanserine de davetiye çıkartıyor. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltan, sindirim sistemini düzenleyen, kanser riskini azaltan ve faydası saymakla bitmeyen zeytinyağının organik olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Zeytinyağının hiçbir şekilde palmiye yağı, pamuk yağı gibi yağlarla karıştırılmaması lazım. Aksi taktirde sağlıklı olalım diye tükettiğimiz yağlar, çeşitli hastalıklara neden olur. Aldığımız yağların içeriğine dikkat etmeli, cam şişede satılan ürünleri tercih etmeliyiz."

İDRARDA KANAMAYA DİKKAT 

Mesane tümörünün en yaygın belirtisinin idrardan gelen kan olduğunu da sözlerine ekleyen  Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özdemir, ayrıca; “İdrarından kan gelen herkeste mesane tümörü görülebilir. En yaygın semptom kanlı idrardır. Diğer belirtiler ise; iştahsızlık, kilo kaybı, sık sık idrar yapma isteği, idrar yaparken zorlanma ve acı hissidir. Bu belirtileri taşıyan kişilerin en kısa zamanda bir uzman tarafından tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

Kanser yaşı 16'ya düştü, Sahte zeytinyağı detayı - Resim : 2
Sigara tüketiminde dünya sıralamasında ilk üçte bulunan Türkiye'de bir diğer halk sağlığı sorunu da akciğer kanserindeki artış. 

RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL

Öte yandan Türkiye'de sigara kullanımı, obezite, hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı kanser vakaları artıyor. Öyle ki, ülke genelinde ortalama her 100 bin kadından 177'sine, her 100 bin erkekten 247'sine kanser teşhisi konuluyor. Tütün ve tütün ürünlerine bağlı kanserler ağırlıklı olarak erkekleri, obezitenin etken olduğu kanserler ile meme kanseri ise daha çok kadınları etkiliyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel