Irak'ta kılıçlar çekildi! Kalkınma Yolu'na ABD sabotajı mı?

Irak Kuzey Irak PKK PKK/YPG ABD Türkiye Terör saldırısı TSK Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dünya haberleri Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER MİT Recep Tayyip Erdoğan
Irak'ta kılıçlar çekildi! Kalkınma Yolu'na ABD sabotajı mı?

Basra'dan başlayarak Türkiye'ye uzanan Irak Kalkınma Yolu için temaslar hızlandı. ABD'nin, rakip olarak gördüğü ticaret yolunu sabote etmek için Irak'taki terör yapılanmalarının önünü açtığı belirtilirken, askeri ve siyasi uzmanlar yakın gelecekteki olasılıklar hakkında önemli bilgiler verdi.

Irak'ın Basra bölgesinden başlayacak; 1.200 kilometrelik demiryolu-otoyol hattı ile tüm Irak'ı kat ederek Türkiye'ye uzanacak 'Irak Kalkınma Yolu' ile ilgili temaslar devam ediyor. Türkiye ve Irak merkezi yönetiminin hız verdiği proje öncesi bölgenin terörden arındırılması için de adımlar atılıyor. Bu doğrultuda Türkiye'nin hedefinde, son dönemde terör örgütü PKK'ya alan açan KYB yönetimi var. Irak'taki temaslarda KYB yöneticileri Kubat ve Bafel Talabani'yi net bir şekilde uyaran Ankara, Irak'ın kuzeyinde bir güvenlik koridoru oluşturmayı da planlıyor. 

Irak'ta kılıçlar çekildi! Kalkınma Yolu'na ABD sabotajı mı? - Resim : 1
ABD, Irak ve Suriye'de teröristlere destek veriyor

TALABANİ SORUN ÇIKARIYOR

ABD'nin kendi çıkarları doğrultusunda, Türkiye'nin öncülük ettiği Kalkınma Yolu girişimine karşı olduğunu belirten Güvenlik Politikaları uzmanı Gürsel Tokmakoğlu, Irak'ın kuzeyinde, Barzani ile ilgili kısımda bir denge oluşmuş olmasına rağmen Talabani ile ilgili güney bölgesinde güvenlik sorunlarının devam ettiğini söyledi.

Tokmakoğlu uyarılarını şöyle sıraladı: "Irak'taki merkezi yönetimin bütünüyle bir çaba içerisinde olduğunu ancak Irak'ın geneline ilişkin hem güvenlik hem de gelişmeye dayalı bazı politikalarda ileriye gidemediğini görüyoruz. Merkezi yönetimin içerisindeki sorunlar başka sorunlara da sebep oluyor. Tüm bunlar ABD'nin bu bölgeye yapmış olduğu müdahale ve devamında gelen yeni anayasanın getirmiş olduğu problemler bunlar.”

KYB'YE KARŞI ADIMLAR

Türkiye'nin KYB yönetimini net bir şekilde uyardığını hatırlatan Tokmakoğlu şöyle devam etti: “Hem İran hem de ABD ile paslaşan KYB yönetimi kendilerine alan açmak istiyor ve bunun için çok taraflı davranıyor. Bu da bölgede dengesizliğe sebep oluyor. Sebep olduğu dengesizliklerin içerisinde hem Irak'ın kuzeyi ile ilgili güvenlik zafiyeti hem de PKK ile paslaşması sebebiyle bölgenin istikrarsızlaşması var."

"Talabani'nin çocuklarının meydana getirmiş olduğu istikrarsızlık Türkiye'yi de etkiliyor. Türkiye'nin önerisi olan ve Irak'ın tamamını kapsayan Kalkınma Yolu çabaları baltalanıyor. Teröristlerle bir şekilde iltisaklı olan Irak'ın içerisindeki bu yapıya yönelik politikaların artacağını düşünüyorum.

Irak'ta kılıçlar çekildi! Kalkınma Yolu'na ABD sabotajı mı? - Resim : 2
Irak Kalkınma Yolu 1.200 km. uzunluğunda

ABD'NİN İŞİNE GELMİYOR

ABD'nin, Kalkınma Yolu projesine karşı olduğunu belirten Tokmakoğlu, ABD'nin Hindistan'dan başlayan Suudi Arabistan ve İsrail üzerinden Akdeniz'e çıkan bir ticaret yolu projesi olduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin önerdiği bu proje bütünüyle bölgeye istikrar getireceği gibi aynı zamanda pratik ve elverişli bir yol. ABD önümüzdeki dönemde bu iki yol üzerinde hangisi daha efektif olacak diye müzakereleri çok taraflı yürütecektir. ABD'nin son günlerde başlattığı bir tartışma daha var; Irak'tan askerlerini çekmek. Güvenlik sorunlarıyla baş başa kalacak bir Irak merkezi yönetiminin nasıl bir yol alacağını da görmemiz gerekiyor" dedi. 

ABD DİNLEME ÜSSÜ KURUYOR

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni ise Irak Kalkınma Yolu Projesi'nin bölgeyi birleştirecek bir kapasiteye sahip olduğunu dile getirirken, şu bilgileri veriyor: 

“Bu hat hem asker ve mühimmat sevkiyatı hem lojistik hem de ticaret için kullanılacak. Yani bütün bölgeyi birleştiren bir hat olacak. Barzani tarafı 1990'lardan beri ABD tarafından korunuyordu. Diğer grupla da ABD'nin ilişkileri var. ABD şimdi Irak'ın kuzeyinde, Barzani'nin bölgesinde büyük bir dinleme üssü kuruyor. Bunun orada bizim son dönemdeki hareketliliğimize yönelik bir hamle olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Suriye'de de ABD ile ilgili bazı gelişmeler var. Bu hattın oluşturulması ne kadar sürer bu gelişmeleri izlemek gerekiyor. Henüz somut bir durum oluşmadı."

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel