İngiliz general yorumladı, “kontrolden çıkabilir!”

ABD İsrail İran Hamas Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Joe Biden Gazze Gündem haberleri Yaşam Haberleri
İngiliz general yorumladı, “kontrolden çıkabilir!”

İsrail ile İran arasındaki gerginlik büyük savaş noktasına yaklaşıyor. İki ülke için savaş çanları çalarken emekli İngiliz General J. David Shaw krizi Haber Global'e değerlendirdi. Shaw'a göre tehlikeli durumun artık mevcut stratejilerle kontrol altında tutulması mümkün değil.

İran'ın İsrail'e yönelik drone ve balistik füze saldırısı sonrası nefesler tutulmuş durumda. Hizbullah Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine çok sayıda füze fırlatmaya devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden ise İran'ın doğrudan saldırısının başladığını duyurdu. İki ülke liderleri de savaş tehditleri savururken, sürecin nereye evrileceği ise merak konusu. Başta Irak olmak üzere Orta Doğu'da çok sayıda savaşta görev alan ve İngiltere ordusunun elit birliği SAS'ın eski komutanı olan emekli Orgeneral J. David Shaw gerilimi Haber Global Web Özel'e değerlendirdi. Emekli komutan Shaw'a göre ülkelerin idarecileri birbirlerini “en büyük düşman” olarak nitelendirmelerine karşın halklar savaşı durdurabilecek tek güç durumundalar. Shaw'a göre İsrail'in Orta Doğu'da dengeleri gözeten, temkinli adımlar atması İran'ın ise bölgede kendi gücünü test etmekten vazgeçmesi gerekiyor. İşte bölgedeki çatışma dengelerini iyi bilen emekli SAS komutanı Shaw'ın çarpıcı açıklamaları:

İngiliz general yorumladı, “kontrolden çıkabilir!” - Resim : 1
Emekli Orgeneral J. David Shaw'a göre İran'ın mevcut stratejisini "kontrol altında tutması" mümkün değil.

KONTROLDEN ÇIKABİLİR

“Orta Doğu'da DAEŞ'le mücadele döneminde oluşan ve sonrasında bölgedeki farklı güçlerin ulusal ve ekonomik çıkarlarını korumak için destek vermeyi sürdürdükleri vekil ordular artık bölgenin yeni çatışma aracına dönüşmüş durumdalar. İsrail'in Gazze operasyonu ile sonuçlanan süreçte de İran kendi ordusunu değil vekil grupları kullanıldı ancak İran'ın bölgedeki yakın nüfusu kullanarak yayılma tehlikesi çok ciddi bir risk. İran'ın doğrudan müdahalesi en büyük risk. İran iki stratejiyi de harekete geçirmiş durumda ancak bu durumu kontrol altında tutması mümkün değil. Her an çıkar ya da güç savaşımı gerekçeleriyle kontrol dışına çıkma riski taşıyan tehlikeli bir tutum izleniyor.”

ORANTISIZ GÜÇ RİSKİ

“İsrail'in Gazze'deki özel amaçlı operasyonlarında hem askeri hem de istihbarat başarısızlıkları sergilemesi, başta esirler olmak üzere istenen sonuca ulaşılamaması, masum insan zayiatının çok yüksek olması gerekçelerinden hükümet halk ve dünya gözünde zayıf kalmış durumda. Buradaki risk ise İsrail ordusunun bu zafiyetleri kapatabilmek için orantısız ya da plansız güç kullanma olasılığı.”

İngiliz general yorumladı, “kontrolden çıkabilir!” - Resim : 2
Emekli İngiliz SAS komutanı Shaw, iki ülkenin de yakın zamanda özel operasyonlar gerçekleştireceğini ifade etmekte.

OPERASYONLAR BAŞLAYABİLİR

“Büyük bir çatışma riskini iki ülke de göze almak istemez ancak ülkeden-ülkeye doğrudan gerçekleşen orta seviyeli çatışma uzun bir süre devam edecektir. Gerginliğe bölgedeki diğer güçlerin müdahil olacağını düşünmüyorum. En sonunda iki ülke de aralıklarla özel operasyonlar gerçekleştirerek gerginliği belirli bir seviyede tutmaya çalışacaklardır. Bu çatışmaları durdurabilecek yegane güç savaşı istemeyen iki ülkenin halkıdır.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel