Haberglobal'e konuştu, demir yumruğu indirecek mi?

Terör saldırısı Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Moskova Kremlin Kiev Vladimir Putin Dünya haberleri Gündem haberleri Ukrayna DEAŞ
Haberglobal'e konuştu, demir yumruğu indirecek mi?

Moskova'da 150 insanın hayatını kaybettiği kanlı terör saldırısının ardından Rusya'nın nasıl tepki vereceği tüm dünyada merakla bekleniyor. Haber Global Web Özel'in sorularını cevaplandıran ülkenin önde gelen tarihçilerinden Prof. Yuriy Pivovarov'a göre Kremlin çok sert dış müdahalede bulunabilir.

Rusya'nın başkenti Moskova'da meydana gelen ve 150 insanın hayatını kaybettiği, 180'den fazla insanın yaralandığı Crocus City Hall terör saldırısının ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin'den beklenen açıklama geldi. Putin saldırıyı terör örgütü DEAŞ'ın Afganistan merkezli Horasan kolunun (DEAŞ-H) gerçekleştirdiğini ifade ederken hedefinde ise Ukrayna vardı. Küresel kamuoyunun da kafasını karıştıran açıklamada Putin, “herkesin cezalandırılacağını” ifade etti. Haber Global Web Özel'in sorularını cevaplandıran Rusya eski İçişleri Başdanışmanı ve Rusya tarihi uzmanı Prof. L. Yuriy Pivovarov ise ülke tarihinde terör saldırılarına karşı son derece sert önlemler alındığına dikkat çekerek “Putin'in sözleri halkı yatıştırma olarak değil ne yapacağını açıklamak olarak yorumlanmalı” ifadesini kullandı.

Haberglobal'e konuştu, demir yumruğu indirecek mi? - Resim : 1
Prof. L. Yuriy Pivovarov'a (fotoğrafta) göre Moskova müttefik arayışına girip örgütün merkezi olan Afganistan'da yapılanmanın olduğu noktalara müdahale edebilir.

UKRAYNA'YI İŞARET ETTİ

Tüm dünya Moskova'da gerçekleşen kanlı terör saldırısının ardından Rusya'nın nasıl bir tepki vereceğini ölçmek için ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamasını bekledi. Putin saldırıdan saatler sonra çok sert bir demeç yayınladı. Saldırının arkasında DEAŞ'ın Afganistan'daki Horasan kolu olduğunu ifade eden Putin açıklamasında şu sözlerle Ukrayna'yı da işaret etti: “Kaçmaya çalıştılar ve Ukrayna'ya doğru ilerliyorlardı. İlk bilgilere göre teröristlere Ukrayna tarafından devlet sınırını geçmeleri için bir pencere hazırlandı.”

Putin ayrıca saldırıdan sorumlu olan herkesin cezalandırılacağını da kamuoyuna duyurdu. Rusya eski İçişleri Başdanışmanı, Rusya tarihi uzmanı Prof. L. Yuriy Pivovarov'a göre Rusya'nın '11 Eylül'ü olarak adlandırılan saldırının ardından Moskova müttefik arayışına girip örgütün merkezi olan Afganistan'da yapılanmanın olduğu noktalara müdahale edebilir.  

Haberglobal'e konuştu, demir yumruğu indirecek mi? - Resim : 2
Prof. Pivovarov'a göre “Putin'in sözleri halkı yatıştırma olarak değil ne yapacağını açıklamak olarak yorumlanmalı”

DİZ ÇÖKTÜRENE KADAR

“1998 yılından bu yana Rusya'da özellikle radikal dinci grupların saldırılarına verilen tepkilere bakılırsa Vladimir Putin'in bu örgütler yok olana ya da diz çöküp saldırgan tutumlarından vazgeçene kadar üstlerine gittiğini görürüz. Bu yapılanmalar arasında şimdi Putin'e itaat eden müttefikler de bulunmakta. Ancak Crocus Binası'ndaki saldırının kaynağı yabancı ülkedeki bir örgüt durumunda. Bu halkın da saldırıya karşı daha büyük tepki verilmesi yönündeki beklentisini tetikleyen bir durum dolayısıyla Putin'in sözleri halkı yatıştırmak için değil ne yapacağını açıklamak olarak yorumlanmalı.”

EYLEMLER BAŞLATTI

“Rusya'nın Gürcistan, Ukrayna ve hatta SSCB dönemindeki Afganistan savaşlarına mercek tutulduğunda çatışmaların Moskova'ya karşı gerçekleştirilen büyük terör saldırılarının ardından başlatıldığı açıkça görülür. Putin'in Ukrayna iddiası küresel kamuoyuna inandırıcı gelmiyor dolayısıyla Kremlin ilk sert tepkisini Kiev'e karşı gösterse de ne içeride ne de dışarıda bir karşılığı olmayacağı için öfkenin yönü kısa zaman içinde gerçek kaynağa dönecektir.

Haberglobal'e konuştu, demir yumruğu indirecek mi? - Resim : 3
Rus birliklerin Afganistan'a yönelik operasyonlar düzenleyeceği de iddialar arasında 

NOKTA OPERASYONLAR

“Rusya'nın DEAŞ-H olarak bilinen Afganistan'daki radikal dinci örgüte karşı operasyon başlatacağını tahmin ediyorum. Elbette bu zaman alacak zorlu bir süreç olacaktır. Rusya'nın dış müdahaleleri de genellikle FSB'nin istihbarat ve özel kuvvetlerin (Spetsnaz) hedef operasyonlarıyla başlatılır. Moskova bu müdahalesinde Afganistan ve Pakistan hükümetlerinden de destek alacağını hesaplayacaktır çünkü bu örgüt iki ülkedeki sivillere yönelik saldırılarına aralıksız devam ediyor. Rusya ayrıca Orta Asya ülkeleri ve İran'ın da ortak düşman kabul ettikleri bu örgüte müdahale için geniş katılımlı bir operasyon ittifakı kurmaya da çalışacaktır.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel