Haber Global'e konuştu, ABD'li Amiral: 'Kızıldeniz'de İran-Çin tehlikesi'
ABD öncülüğündeki uluslararası deniz gücü Yemen'de çok sayıda Husi hedefini vurdu. Gelişmeleri 'Haberglobal.com.tr'ye değerlendiren ABD'li emekli Oramiral Scot Davidson'a göre operasyonunun arka planında Kızıldeniz'in "İran-Çin hegemonyasında bir korsan denizine dönüşme kaygısı" yer alıyor.
ABD ve İngiltere donanmalarının Yemen'de en az 20 Husi hedefini vurmasının ardından bölgede gerilim tırmanmaya devam ediyor. Hali hazırda İsrail-Gazze Savaşı'nın devam ettiği Orta Doğu coğrafyasının güneyinde, 2014 yılından bu yana devam iç savaşın tarafı olan Husiler'e yönelik gerçekleştirilen operasyonların devamının geleceği de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından ifade edildi. ABD öncülüğünde bölgede kurulan ve 'Refah Muhafızları Operasyonu' adı verilen çok uluslu deniz koalisyonunun ayrıca Kızıldeniz'de ticari gemileri korumak için devriye görevi de yapacağı açıklandı. ABD'nin Kızıldeniz ve Basra Körfezi'ni de içine alan 'Birleşik Devletler İndo-Pasifik Deniz Komutanlığı'nın (USINDOPACOM) eski komutanı, emekli Oramiral P. Scot Davidson gelişmeleri 'haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi.
Davidson'a göre ABD bir yandan küresel ticaretin sürmesini istiyor diğer yandan Kızıldeniz'in olası bir “İran-Çin hegemonyasındaki korsan denizi haline gelmesinin önüne geçmeye” çalışıyor. İşte bölgedeki ABD deniz gücünün eski komutanı P. Scot Davidson'ın açıklamaları:
ABD FİLOSU BÖLGEDE GÜÇLÜ
“ABD'nin hali hazırda Hint Okyanusu ve Basra Körfezi'nde 2, Akdeniz'de ise 3 büyük ana deniz üssü bulunuyor. Gazze'deki savaş dolayısıyla ek 2 uçak gemisi ve 20 yeni savaş gemisi de bölgede konuşlanmış durumda ve hazır haldeler. Bu rakamlar bölgedeki tüm ülkelerin savaş filolarından çok daha büyük bir deniz gücünü ortaya koyuyor. Dolayısıyla uluslararası filonun ABD çatısı altında toplanması anlaşılır bir durum olacaktır.”
AMAÇ TİCARETİN SÜRMESİ
“Birleşik Devletler'in Kızıldeniz'de stratejik ve ekonomik kaygıları bulunuyor. Aden Körfezi ve Kızıldeniz dünya deniz ticaretinin en büyük rotalarından birisi durumunda. Körfez bölgesi ayrıca Orta Doğu petrolünün dünyaya ulaştırıldığı stratejik bir konumu da ifade ediyor. Koalisyon filosunun böylesine yoğun bir uluslararası katılıma sahip olmasının gerekçesi de küresel ticaretin işlerliğini sürdürmek. Husiler hali hazırda çok sayıda ticaret gemisine saldırıyor ve ele geçiyorlar. Avrupa ticaret gemileri büyük oranda Kızıldeniz'i kullanmayı bıraktı ve Afrika'nın güneyindeki uzun rotayla Asya pazarına ulaşmaya çalışıyorlar. Bu durum küresel çapta petrol fiyatlarından nakliye ücretlerine kadar piyasaları etkiliyor.”
İRAN-ÇİN DENİZİNE DÖNEBİLİR
“Husiler'in İran destekli olduğu ve Tahran'ın bölgedeki ticareti ve istikrarı sabote ettiği biliniyor. Husiler'in ayrıca Çin'den gelişmiş savaş araçları ve roketler aldıkları da ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla eğer önüne geçilmezse, Kızıldeniz İran hakimiyetinde ve Çin'in ekonomik hegemonyası altında bir korsan denizine dönüşebilir. Husilerin ülkenin doğusunu yönettiği ve bu bölgeden Basra'yı da tehdit edebileceği düşünülürse bu kaygının gerçekçi olduğu ve acil önlem alınması gerektiği anlaşılır.”
Kaynak: Web Özel