Gürcistan'da Karadeniz savaşı, Kafkaslar'da "2.Ukrayna" krizi

Gürcistan Gündem haberleri Rusya Ukrayna Savaşı Rusya ABD
Gürcistan'da Karadeniz savaşı, Kafkaslar'da "2.Ukrayna" krizi

Gürcistan’da seçim sonrası başlayan krizin 'Kafkaslar'a sıçramasından endişe ediliyor. ABD-İngiltere ittifakı ile Rusya'nın örtülü güç savaşına sahne olan ülkedeki belirsizlik sürerken, uzmanlar göre siyasi kriz Karadeniz'e hakimiyet savaşından kaynaklanıyor.

Gürcistan’da düzenlenen parlamento seçimleri sonrası, ülke içinde tırmanan gerilim bir kez daha uluslararası güç mücadelesine sahne oluyor. Seçimi, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi kazanırken, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ise "Biz, Rus özel operasyonu olarak tanımlanabilecek bir olayın kurbanı olduk. Halkımıza, ülkemize hibrit savaşın yeni türünden biri uygulandı" sözleri büyük yankı uyandırdı. Zurabişvili, ayrıca seçim sonuçlarını tanımayan muhalefet partileri ve halkı başkent Tiflis'te Parlamento Binası'nın önüne toplanmaya davet etti. Yaşanan gelişmelerin ardından "Gürcistan, ikinci Ukrayna mı olacak?" sorusu gündeme gelirken, strateji uzmanları ise Kafkasların ABD ve İngiltere eliyle yeni çatışma alanına dönüştürülmek istediğini söylediler.

Gürcistan'da Karadeniz savaşı, Kafkaslar'da "2.Ukrayna" krizi - Resim : 1
Doç. Dr. Dürre: "Batı bloğu Karadeniz'e hakim olmak istiyor. Gelinen noktada protestoların ve tepkilerin seçim sonuçlarını değiştireceğini düşünmüyorum. Genel durumun ilerde nasıl bir evrim geçireceğini Ukrayna savaşının nasıl biteceği belirleyecek.”

UKRAYNA BELİRLEYECEK

Doç. Dr. İkbal Dürre (Uluslarası İlişkiler Uzmanı)

“Anglo-Sakson devlet aklı, Rusya’ya karşı Kafkasya politikası için düğmeye bastı. Gürcistan'daki gelişmeler Ukrayna’da izlenen siyaset ile paralellik gösteriyor. Gürcistan; SSCB dağıldıktan sonra ABD-İngiltere koalisyonunun mercek altına aldığı ilk ülke oldu. 2008'deki Güney Osetya ve Abhazya olaylarını bu pencereden değerlendirmek gerekir. Moskova, SSCB dağıldıktan sonra kendisinden kopan coğrafya için bir çekim merkezi olamayınca; bu durum ABD ve İngiltere tarafından kullanıldı."

HAYATİ ÖNEMDE

Ümit Nazmi Hazır (Siyaset bilimci)

“İkinci Karabağ Savaşı ve Ukrayna savaşı sonrası, Güney Kafkasya’da denge tamamen değişti. Ermenistan Rusya’dan uzaklaşıp, hızlı bir şekilde Batı’ya yönelmeye başladı. Gürcistan ise tam tersi iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi ile Rusya ile tekrar ilişki kurmaya başladı. Ermenistan’ın Rusya’dan uzaklaşması sonrası Gürcistan, Moskova için önem arz etmeye başladı. Ermenistan’dan sonra Gürcistan’ın da Batı çizgisine geçmesi, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki etkisinin bitmesi, Batı’nın ise Güney Kafkasya’da hegemon güç olması demek. Kafkasya’daki durum, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın nasıl sonuçlanacağına bağlı. Türkiye olarak Gürcistan’ın iç meselesine hiçbir şekilde müdahil olmamalıyız. İkili ilişkileri bozma lüksümüz yok.”

Gürcistan'da Karadeniz savaşı, Kafkaslar'da "2.Ukrayna" krizi - Resim : 2
Gürcistan'da Ağustos 2008 başlayan kriz ise çatışmaya dönüşmüştü. Çatışmalar sonunda Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya'daki kısıtlı kontrolünü yitirip savaşı kaybetmiş, Güney Osetya ve Gürcistan'da milyon dolarlık zarar oluşmuştu. Rusya ise tek yanlı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıdığını açıklarken, Gürcistan, Moskova ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.

YENİ CEPHE AÇACAKLAR

Prof. Dr. Sait Yılmaz (Dış Politika Uzmanı)

“Gürcistan'da uzun zamandır İngiliz devlet aklıyla yürütülen bir proje var. Rusya’nın iki tane yumuşak karnı var. Biri Ukrayna diğeri Gürcistan. Gürcistan’daki hareketliliği biz uzun zamandır izliyoruz. Ruslar da Ukrayna’da olduğu gibi buranın bir Batı yanlısı olmasını istemiyor. Çünkü Gürcistan başından beri NATO’ya üye olmak istediği gibi Avrupa Birliği’ne girmek istiyor. NATO, Ukrayna’daki harekat başlayınca, 'ikinci cepheyi açacağız' dedi. Bu yeni cephe Kafkasya. Gürcistan merkezli bölgede ayaklanma provası sahneleniyor. Yani, Kafkasya yeni çatışma alanı olacak. ABD-İngiltere ortaklığı bölgede en az 50 tane devlet çıkacağını biliyor. Gürcistan’daki olayların büyümesi risk ama asıl Kafkasya’da karışık ve güç çatışmalarının kazanı kaynıyor.”

[email protected]

Kaynak: Web Özel