Geleceğin süper SİHA'ları, uçak kadar hızlı olacaklar

SİHA İHA Askeri teknoloji ABD Pentagon Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Teknoloji Haberleri boeing Çin Üçüncü Dünya Savaşı
Geleceğin süper SİHA'ları, uçak kadar hızlı olacaklar

Geleceğin süper SİHA'ları belli oldu. ABD Savunma Bakanlığı'nın onayladığı 6 proje ile her türlü zeminden kalkabilen, bir helikopter gibi atik ve savaş uçağı kadar hızlı yeni SİHA'lar üretilecek. Savaş araçlarının kanata entegre fanlar ve pervaneli çift motor özellikleri de dikkat çekmekte.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) ileri seviye teknolojileri geliştirme birimi olarak kabul edilen Gelişmiş Araştırma Proje Ajansı (DARPA) çok sayıda proje içinde XBSGSG öneriyi seçerek geleceğin SİHA'larını üretmeye hazırlanıyor. Yeni SİHA'larda bugüne kadar denenmemiş tasarımlar kullanılacak. 2026 yılında uçuşa hazır hale gelecek SİHA'ların her yerden kalkış yapabilecekleri ve “bir uçak kadar hızlı uçabilecekleri” de ifade ediliyor.

İKİ ŞİRKETLE ANLAŞILDI

ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Defense One DAPRA'nın iki havacılık firmasıyla süper SİHA yapımı için anlaşma imzaladığını duyurdu. Yüksek hıza sahip ve her türlü pistten dikey olarak kalkabilen süper SİHA'lar ise havacılık devi Boeing firmasının alt şirketi olan Aurora ve Bell Textron şirketleri tarafından üretilecek. DARPA'nın 'SPRINT' adını verdiği süper SİHA programı kapsamında üretilecek olan SİHA'larda “bir helikopter gibi her yerden havalanabilme” ve “bir uçak kadar hızlı uçabilme” özellikleri de bir arada olacak.

ÇİN'E KARŞI ÜRETİLECEK

Yeni SİHA'ların öncelikli olarak Hava Kuvvetleri Özel Operasyonlar Komutanlığı'na teslim edileceği ve Çin'e karşı, Pasifik Okyanusu'ndaki askeri üslere konuşlandırılacağı da savunma kaynakları tarafından paylaşılan bilgiler arasında. Yeni süper SİHA'ların Pasifik Okyanusu gibi çok geniş bir alanda görev yapabilmesi ve kolay hedef haline gelmeyecek bir manevra kabiliyetine sahip olması da hedeflenmekte.

Geleceğin süper SİHA'ları, uçak kadar hızlı olacaklar - Resim : 1
Bell Textron firmasının 'Bell Sprint X-Plane' isimli süper SİHA'sı bükülebilir çift kanat ve çift motor konsepti ile dikkat çekmekte.

FANLI KANATLAR

Bell Textron firmasının DARPA'ya sunduğu 'Bell Sprint X-Plane' isimli süper SİHA'sı bükülebilir çift kanat ve çift motor konsepti ile dikkat çekmekte. SİHA'nın saatte 740 km'den daha büyük bir hıza sahip olacağı da ifade edilmekte. Boeing firmasının alt kuruluşu olan Aurora'nın geliştirdiği 'X-Plane' konseptinin getirdiği yenilikler arasında ise SİHA'nın kanatlarında yer alan açılır kapanır dört fan özelliği bulunmakta. SİHA'ya manevra gücü ve ek hız katan fanlar sayesinde aracın saatte 833 km'den daha hızlı hareket edebileceği de şirket tarafından iddia edilmekte.

GEMİLERDEN DİKEY KALKACAKLAR

ABD merkezli bir başka küresel savunma yayın organı The Defense Post'un paylaştığı bilgilere göre DARPA'nın süper SİHA projesi toplam altı ayrı insansız hava aracını kapsamakta. Bu araçlar arasında Northrop Grumman şirketinin ürettiği 'VTOL Plane' ve Sikorsky şirketinin ürettiği 'HEX' SİHA'sı gibi tüm deniz araçlarından dikey olarak kalkabilen ve bir savaş uçağı kadar mesafe kat edebilen SİHA'lar da bulunmakta. Süper SİHA'ların ayrıca hiçbir ek donanım ya da özel bir altyapıya ihtiyaç duymadan dikey olarak kalkış yapabileceği de Pentagon kaynaklarının paylaştığı detaylar arasında yer almakta.

Geleceğin süper SİHA'ları, uçak kadar hızlı olacaklar - Resim : 2
Aurora firmasının geliştirdiği 'X-Plane' konseptinin getirdiği yenilikler arasında SİHA'nın kanatlarında yer alan açılır kapanır dört fan özelliği bulunmakta.

İLK UÇUŞ 2026'DA

Geliştirilecek süper SİHA'ların tüm kara ve deniz koşullarında faaliyet göstermesi de beklenmekte. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Pentagon anlaşmaya vardığı 6 şirketten süper SİHA'larını 10 ay içinde ilk gösterime hazır hale getirmesini bekliyor. Anlaşmalar dahilinde SİHA'ların 2026 yılı başına kadar ilk uçuş testlerini tamamlaması ve aynı yıl içinde seri üretime hazır hale gelmesi de talep edilmekte.

SIR GİBİ SAKLANIYOR

Yayın organları DARPA'nın 'SPRINT' programına dahil edilen süper SİHA'lara ilişin yalnızca belirli özelliklerin paylaşıldığının altını çizmekteler. SİHA'ların elektronik sistemleri, dijital yazılımları, mühimmatları, kullanacağı silahlar, ne tür kompozit maddelerden yapılacağı ve ağırlıkları hakkındaki tüm bilgiler ise sır gibi saklanmakta.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel