En pahalı proje, İşte geleceğin savaş uçağı!

ABD Teknoloji Haberleri Dünya haberleri Pentagon boeing Rusya Almanya
En pahalı proje, İşte geleceğin savaş uçağı!

ABD, havacılık tarihindeki en pahalı savaş uçağı projesi için yakın zamanda ihale açacak. Bugüne kadar kamuoyuna açıklanmayan teknolojilerin kullanılacağı savaş uçağı için dünyanın en büyük havacılık şirketleri ihaleyi almak amacıyla hazırlıklara başladılar. Proje ise sır gibi saklanıyor.

ABD tarihindeki en pahalı ve en gelişmiş savaş uçağı projesinin ihalesini yakında yayınlayacak. ABD'nin havacılık devlerinin talip olduğu Next Generation Air Dominance Program (Yeni Jenerasyon Hava Hakimiyet Programı – NGAD) projesiyle oluşturulacak dünyanın ilk Altıncı Jenerasyon Savaş Uçağı'nın tek başına çok sayıda İHA/SİHA'yı yönetebileceği ifade ediliyor. Uçağın ayrıca bir komuta merkezi görevi yapıp 30 ayrı savaş uçağını yönetebilme kabiliyetine sahip olacağı da açıklanan bilgiler arasında.

En pahalı proje, İşte geleceğin savaş uçağı! - Resim : 1
Lockheed Martin firmasının NGAD projesi çizimi.

GİZLİ TEKNOLOJİLERE SAHİP

ABD merkezli küresel savunma yayın organı Military Times'in haberine göre NGAD'nin üretimi için ihale 2024 yılında gerçekleştirilecek. Yayın organının ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından aldığı bilgilere göre NGAD “fütüristik ve daha önce kamuoyuna hiç açıklanmamış” teknolojilere sahip olacak ve dünyada üretimi tamamlanmış ilk Altıncı Jenerasyon Savaş Uçağı olacak.

SÖZLEŞME GÖNDERİLDİ

İhalenin ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2024 yılı başında gerçekleştirileceği ve ABD Senatosu'ndan geçmesinin beklendiği ifade edilirken ihaleye girmek için daha önce Pentagon'a başvuran şirketlere 'gizli' ibareli mühendislik ve üretim geliştirme sözleşme şartnamesinin gönderildiği bilgisi de verilmekte. Kaynaklara göre NGAD'nin ilk etapta F-22 Raptor savaş uçaklarının yerine üretileceği ve ilk test uçuşunun 2027 yılında gerçekleştirilmesi için askeri planlamalar yapıldığı da ifade ediliyor.

EN GİZLİ PROJE

ABD Hava Kuvvetleri'nin “en gizli projesi” olarak kabul edilen NGAD projesi hakkında kamuoyuna çok fazla bilgi verilmemesine karşın belirgin bazı üstün özelliklere sahip olması bekleniyor. Bunlar arasında uçağın kabin bölümünün iki kişilik olacağı ve bir pilotun savaş uçağını diğer pilotun ise “uçağa entegre edilmiş çok sayıda SİHA ve İHA'yı yöneteceği” bilgisi verilmekte. Diğer yandan eldeki bilgiler ABD'nin yeni uçağının “ileri teknoloji gizli sensör”, “uydularla doğrudan bağlantı halinde savaş görevlerini yerine getirme” ve “tek bir sistemle en az 30 uçağı yönetebilme” gibi özelliklere sahip olacağı yönünde

En pahalı proje, İşte geleceğin savaş uçağı! - Resim : 2
Northrop Grumann firmasının NGAD çizimi.

EN PAHALI UÇAK PROJESİ

ABD Hava Kuvvetleri'ne NGAD ve motor programı için federal bütçeden 595 milyon dolarlık bir bütçe ayrılmış durumda. Ancak yayın organına konuşan uzmanlara göre NGAD'de ciddi bir ilerleme kaydedildi ve programın aşırı gizli tutulması dolayısıyla bu gelişme kamuoyuyla henüz paylaşılmıyor. Uzmanlar NGAD'nin ABD tarihindeki en pahalı savaş uçağı projesi olacağının da altını çizmekteler.

İLK ETAPTA 200 ADET

ABD hükümeti Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall da yaptığı basın açıklamasında uçağın daha önce üretilen savaş uçaklarından daha ölümcül olacağını ifade ederek “Hayatta kalma becerisi daha yüksek, tüm hava ve savaş koşullarında aynı etkinlikle görevini yerine getirebilen” bir uçak olacağı bilgisini verdi. ABD Hava Kuvvetleri NGAD uçaklarından ilk etapta 200 adet üretmeyi planlıyor.

DÜNYADA 6 PROJE VAR

Havacılık sektöründe altıncı nesil uçaklar ülkeler arasında uluslararası bir teknoloji yarışı olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde projesine başlanmış olan altı adet 6. nesil savaş uçağı tasarımı bulunuyor. Bu projeler ise şu şekilde sıralanmakta: 'Global Combat Air Programme/BAE Tempst/Mitsubishi FX Programı' (Japonya-İngiltere-İtalya ortaklığında), 'Future Combat Air System Programı' (Fransa-Almanya-İspanya ortaklığı), 'Mikoyan PAK DP Programı' (Rusya), F/A-XX Programı (ABD), 'Next Generation Air Dominance – NGAD Programı' (ABD) ve 'Mitsubishi F-X Programı.' (Japonya)

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel