Emekli hava general sordu, yapay zeka F-35'in fiyakasını bozdu!

f-35 S-400 ABD Yapay Zeka Türkiye TSK Türk Silahlı Kuvvetleri FETÖ Rusya Gündem haberleri Askeri teknoloji Yaşam Haberleri Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER Ekonomi haberleri Teknoloji Haberleri
Emekli hava general sordu, yapay zeka F-35'in fiyakasını bozdu!

Türkiye'nin elindeki S-400 hava savunma sistemlerine yönelik ABD ve Yunanistan merkezli iddiaların arkasında FETÖ izine de rastlanırken, F-35'lerin kusurları ise yapay zeka programı GROK tarafından saptandı. Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, X’in yapay zekası GROK’a F35'ler hakkında sorular yöneltirken, ilginç cevaplar aldığını söyledi. F-35'leri uçurabilmek için sürekli ABD'den şifre gelmek zorunda olduğunu belirten uzmanlar ise; "Tek çare milli uçak Kaan" dedi.

Yunan Kathimerini Gazetesi'nin, Türkiye'nin S-400 füzelerini İncirlik üssüne yerleştirilmesi karşılığında F-35 programına geri döneceğini iddia etmesi ile başlayan tartışmalar sürüyor. 15 Temmuz hain darbe girişimi ve FETÖ elebaşını destekleyen isim olan ABD'li Michael Rubin'in, Kathimerini'deki iddiaları doğrulamasından sonra, 'haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar, Türkiye'ye yönelik algı operasyonlarına dikkat çekmeye devam ediyorlar. Öte yandan, kamuoyunda ısrarla "kusursuz savaş uçağı" olarak lanse edilen F-35'in teknik kusurları ise yapay zeka programı GROK tarafından saptandı. 

Emekli hava general sordu, yapay zeka F-35'in fiyakasını bozdu! - Resim : 1
Emekli Hava General Karataş; " Birilerinin mucize diye gündeme getirmeye çalıştıkları uçaklar aslında bir takım ciddi sorunlar barındırıyor."

GROK KUSURLARI SIRALADI

Emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, X’in yapay zekası GROK’a F35'ler hakkında sorular yöneltirken, ilginç cevaplar aldığını belirtti. Karataş, şu bilgileri verdi: "Yapay Zeka uygulaması GROK bile, F-35 ile ilgili, uçağın motoru, güç ve termal yönetim sistemi ile ilgili sorunlar ve bakım zorlukları da dahil olmak üzere çeşitli teknik sorunlara ilişkin raporlar bulunduğunu belirtiyor. GROK, ayrıca F-35 için  yüksek maliyet ve bakım zorlukları cevabını da verdi. Yapay Zeka'nın F-35'lerin tasarım ve geliştirme sorunlarına ilişkin verdiği yanıtlar da benzer şekilde. Yani ortada kusursuz bir savaş uçağı yok."

F-35 SORUNLU 

'F-35 programında, tasarım ve geliştirme sorunları nedeniyle önemli gecikmeler ve maliyet aşımları yaşandığını sözlerine ekleyen Karataş, "GROK F-35 için ayrıca, 'uçağın karmaşık tasarımı ve geliştirilmesinde eş zamanlılığın kullanılması, tam operasyonel kapasite ve güvenilirliğe ulaşma konusunda süregelen zorluklara yol açmıştır' cevaplarını sıraladı. Yapay zeka programı, F-35 programında, pilot ve bakım görevlilerine yeterli eğitim ve destek sağlama konusunda zorluklarla karşılaşıldığını da aktarıyor" dedi.

RUBİN VARSA FETÖ VARDIR

"F-35 ekonomik olarak çok pahalı, teknik olarak faaliyet oranı düşük bir uçak" diyen Karataş, şu uyarıları da sıraladı. "F-35 uçan bir bilgisayardır. Uçuşa başlarken, sisteme girebilmek için kullanıcı adı, şifre veya parola kullanılır. Her sortide ABD'den şifre gelmek zorunda. Yani F-35'i uçurmanız için her defasında üretici firmadan şifre beklemek zorundasınız. Michael Rubin, benzer senaryoları daha önce de yazmıştı. Rubin varsa FETÖ vardır. Türkiye'yi baskı altına almak isteyen Amerikancı gruplar, S-400 üzerinden Rusya ile kriz de planlıyor." 

Emekli hava general sordu, yapay zeka F-35'in fiyakasını bozdu! - Resim : 2
F-35 teslimatı için sorun olarak öne sürülen S-400'ler, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Füzelerin azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa ise 30 kilometre.

ASIL MESELE KORİDOR 

ABD ve Yunan medyası üzerinden ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve Türkiye'ye yönelik yaptırımın S-400 hava savunma sistemleri ile ilintili olmadığını belirten Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ise ABD'nin, Suriye'nin kuzeyindeki sözde 'Kürt Koridoru' projesine dikkat çekti. Karakuş, "Bu planı bozmak ABD'yi ülkeyi rahatsız etti. Birileri tarafından yaptırımların gerekçesi olarak sürekli S-400 bahanesi gündeme getiriliyor ancak asıl mesele Irak'ın kuzeyinden Akdeniz'e uzanacak koridorun önlenmesi" ifadelerini kullandı. 

F-16 Block 30 yerine block 70'lerin envanterde olması gerektiğini sözlerine ekleyen Karakuş, "ABD'nin engellerine karşı Milli uçak projelerimiz sürüyor. Ancak tamamı yerli ve milli uçaklardan oluşacak 300 uçaklık kuvvet için önümüzde 15 yıllık bir süre var" bilgisini verdi.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel