Ekranda epilepsi riski! "1 saati" geçmesin

Gündem haberleri Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Türkiye Video oyunları Çocuk Sağlığı son dakika haber Eğitim çocuk ölümleri ÖZEL HABERLER
Ekranda epilepsi riski! "1 saati" geçmesin

Son yıllarda çocuklarda bağımlılık haline dönüşen teknolojik cihazların epilepsiyi tetikleyeceği öne sürüldü. Ekran karşısında geçirilen her fazla sürenin çocuklardaki beyin fonksiyonlarına zarar verdiğine dikkat çeken uzmanlardan, "1 saati geçmesin" uyarısı geldi.

Teknolojik cihazlar ve fazla ekrana maruz kalmanın gelişim çağındaki çocuklarda 'epilepsi hastalığını' tetikleyeceği' gündeme getirildi. Ekran ve oyun bağımlılığının çocuklarda psikolojik ve nörolojik sağlık sorunlarına yol açtığını gündeme taşıyan isim Çocuk Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri olurken, "Yanıp sönen ışıklar, desenler veya hızlı renk değişiklikleri gibi görsel uyaranlar epilepsiyi tetikleyebilir" ifadelerini kullandı. Ailelere seslenen Doç. Dr. Çeri, epilepsi hastası çocukların ışığa duyarlı olduklarına da değinirken, "Nöbet riskini en aza indirmek için ekran parlaklığını azaltmak, ekranla güvenli mesafeyi korumak, hızlı yanıp sönen veya renk değiştiren içeriklerden kaçınmak önemli. Ekran bağımlılığının yanı sıra, uykusuzluk ve yorgunluk da ciddi risk etkenleri çünkü epilepsiyi tetikleyebiliyor" dedi.

Ekranda epilepsi riski! "1 saati" geçmesin - Resim : 1
Pandemi dönemi ile birlikte dijitale bağımlılık oranı da adeta katlanarak arttı. Uzmanlar ise saatlerce hareketsiz şekilde ekran karşısında olmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

FARKINDA DEĞİLLER

Son yıllarda giderek artan sosyal medya ve dijital oyun kullanımının çocuk ve gençlerde adeta bağımlılığa dönüştüğünü de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Çeri, şu uyarıları sıraladı: "Bu durum,  çocuklarda çeşitli duygusal, bilişsel, davranışsal ve epilepsi ile obezite gibi tıbbi sorunlara yol açacak düzeye ulaşmış bulunuyor. Dahası maalesef birçok aile dijital dünyanın çocuklar için bu olası zararlarının farkında değil. Hatta bir kısmı faydalı olduğunu sanıyor."

BİR SAATİ GEÇMESİN

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Bingöl Çağlayan da ekrana bağımlı kalmanın, çocukların psiko-nörolojik gelişimine sekte vurduğunu dile getirirken, yapılan son araştırmalar üzerinden şöyle konuştu: "Araştırmalar yüksek ekran süresine maruz kalmanın epilepsili çocuklarda bozulmuş uyku düzenleri ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ekran süresinin günde bir saatten az olması gerekiyor. Ekran süresi, aşırı erken doğmuş çocuklarda olumsuz bilişsel, yürütücü işlev ve davranış sonuçlarıyla ilişkilendiriliyor. Yapılan çalışmalarda nadir de olsa video oyunları oynayarak refleks nöbetlerinin tetiklendiği vakalar da bildiriliyor."

UYKUSUZLUĞA YOL AÇIYOR

Uzm. Dr. Sema Öztürk (Nöroloji Uzmanı )

"Epilepsi beyinde bir grup hücrenin istem dışı elektrikli aktivitesidir. Bu aktivite yayıldığı bölgeye göre epileptik nöbeti oluşturur. Tüm beyine yayılırsa şuur kaybı, kasılma, bayılma tablosu oluşur. Epilepsiyi tetikleyen etkenlerden en önemlisi uykusuzluktur. Telefon, tablet veya televizyon maalesef uzun uykusuzluğa yol açıyor. Yani ışıklı uyaranlar epilepsiyi tetikleyebilir."

Ekranda epilepsi riski! "1 saati" geçmesin - Resim : 2
 Doç. Dr. Osman Özgür Yalın, "Çok fazla ekrana bakmak; sosyalleşme, sorun çözme ve özbenlik saygısı oluşturmayı olumsuz etkileyebilir." 

KONTROL EDİLMELİ

Doç. Dr. Osman Özgür Yalın (Nöroloji Uzmanı)

"Elektronik aletlerin epilepsiye yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yok. Ancak epilepsi hastalarında çok fazla ekrana maruz kalmanın yanı sıra, parlak ve yanıp sönen ışıklar da nöbeti tetikleyebilir. Epilepsi hastası olmayanlarda böyle bir durum beklenmez. Çocuk ve ergenlerin henüz kendilerini kontrol etme ve sınırlama yetenekleri gelişmediği için, ekran süresinin sınırlandırılması, beyinsel gelişimleri için gereklidir. Türkiye'de 800 binden fazla epilepsi hastası bulunuyor. Hastaların yüzde 70’den fazlası tek ilaç kullanarak nöbetsiz, sağlıklı yaşam sürdürebiliyor."

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel