Ekonomide son durum, rezervler artarken büyüme yavaşlıyor

Ekonomi haberleri Türkiye Merkez Bankası Bankalar abd doları Gündem haberleri Kripto para Dünya haberleri Zam ÖZEL HABERLER işsizlik İstanbul
Ekonomide son durum, rezervler artarken büyüme yavaşlıyor

Ekonomide sıkılaştırma politikası etkisini gösterirken, dalgalı seyir devam ediyor. Merkez Bankasının swap hariç net rezervi +1.5 milyar dolar olurken, Dünya Bankası ise Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3.1’den yüzde 3’e düşürdü. Avrupa ekonomisi ise aşırı sağın yükselişinden olumsuz etkileniyor.

Ekonomideki dalgalı seyir sürerken, gözler ekonomik yansımaların nasıl seyredeceğine odaklandı. Avrupa’nın tamamında aşırı sağ partiler yükselişe geçerken, Fransa'nın erken seçim açıklamasının ardından, Belçika başbakanı da istifa edeceğini duyurması Euro ve Dolar paritesinde düşüşe neden oldu. Öte yandan kulislerden yansıyan bilgiler göre Alman Başbakanı Scholz ise topun ağzında! Avrupa'da bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye'de de hem olumlu hem de negatif sayılacak veriler ortaya çıkmış durumda. Son olarak Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3.1’den yüzde 3’e düşürürken, analistlere göre sıkılaştırma programının etkisi belirginleştikçe aşağı yönlü revizyon sayısı da artabilir. Olumlu gelişme ise Merkez Bankasından geldi. Swap hariç net rezervi +1.5 milyar dolar ile pozitif olurken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı son verilere göre, mevduat faizlerinde düşüş gözlemleniyor.

Ekonomide son durum, rezervler artarken büyüme yavaşlıyor - Resim : 1
Döviz mevduatlarının toplam mevduatlara oranı ise Kur Korumalı Mevduat hariç yüzde 36.9’a düşerken, dövizden çıkışın devam ettiği vurgulanıyor.

DÖVİZDEN KAÇIŞ 

Öte yandan son verilere göre TÜİK Ticaret Satış Hacim Endeksi yıllık yüde 2.5 artış gösterirken; aylık bazda yüzde 4.6 daralma söz konusu. Perakende satış hacmi ise yıllık yüzde 10.2 artış gösterirken aylık bazda yüzde 1.8 azalmış durumda. Dalgalı seyirde dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise dolar endeksinde yaşanıyor. Enflasyonda pozitif beklentilere karşın, dolar endeksi DXY, Salı günü yükselişini üçüncü güne taşıyarak son bir ayın en yüksek seviyesi olan 105,3'e çıktı. DXY’nın yükselmesi Dolar’ın değer kazanması anlamına geldiği belirtiliyor. 

6.6 MİLYAR DOLAR 

Bir diğer önemli veri ise Merkez Bankası'ndan yansıdı. Verilerine göre mayısta yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatında, 12 milyar 549 milyon dolarlık azalış oldu. BDDK verileri de aynı dönemde Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 113 milyar liranın üzerinde bir çıkışa işaret etti. Yurtiçi yerleşiklerin dövizden kaçışı hızlandı. Yabancılar, Mayıs ayında 6.6 milyar dolarlık tahvil alırken, diğer yandan yabancıların borsadan hızlı bir şekilde çıktığı da öne sürülmekte.

BORÇLAR ENDİŞE VERİYOR

Ortaya çıkan son verileri yorumlayan Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan ise, "Tüketici kredilerinde 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 29.5'ten yüzde 30.5'e çıkarken, ticari kredi büyümesi iki hafta sonrası ivme kaybıyla yüzde 37.1 olarak gerçekleşti" dedi.

Soykan şu görüşleri de gündeme taşıdı: "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz’da Kur Korumalı Mevduat için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini söyledi. Zaten Kur Korumalı Mevduatın ciddi bir getirisi kalmamıştı. Sıkı para politikası ve makroihtiyati önlemler kredi kartında büyüme hızını yüzde 50’li seviyelere çekse de borç sektörü endişelendirmeye başladı. Gecikmeye bırakılan borcun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı yüzde 22.9 ile tarihsel ortalamaların üzerine çıktı" diye konuştu.

Ekonomide son durum, rezervler artarken büyüme yavaşlıyor - Resim : 2
-İthalatta tüketim malı yüzde 22.7 artarken, ara malı yüzde 15.9 düştü. 

Piyasadan yansıyan son rakamlar ise şöyle:

-Merkez Bankası verilerine göre cari açık Nisan ayında 6.1 olan beklentilerin oldukça altında bir şekilde 5.3 milyar dolar geldi.
-Türkiye ’de işsizlik oranı, nisan ayında bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak yüzde 8.5 seviyesinde gerçekleşti.
-Geniş tanımlı işsizlik oranı ise aylık bazda 3.1 puan artarak yüzde 27.2 oldu.
-Sanayi Üretim Endeksi ise Nisan’da aylık bazda yüzde 4.9, yıllık bazda yüzde 0.7 azalış gösterdi.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel