Döviz, altın, borsa, arsa... Birikimlerimizi nasıl koruyacağız?

Ekonomi haberleri Borsa İstanbul Hisse senetleri Zam faiz faiz indirimi döviz abd doları dolar Altın yorumları Gram altın çeyrek altın ONS altın Altın Euro Türk lirası Gündem haberleri
Döviz, altın, borsa, arsa... Birikimlerimizi nasıl koruyacağız?

Yıl sonu yaklaşırken enflasyon oranları da netleşmeye başladı. Peki küçük birikimi olan vatandaşlar neye yatırım yapmalı, elindeki paranın değerini nasıl korumalı? Yatırım uzmanları ve ekonomistler yıl sonu tahminleri ile yatırım değerlendirmelerini paylaştı.

Yıl sonuna sayılı günler kala yüksek seyreden enflasyon, parasını değerlendirmek; en azından birikimlerini korumak isteyen vatandaşı düşündürüyor. Döviz ve altındaki hareketler, artan konut fiyatları ve yükselen faizler arasında bocalayan küçük yatırımcılar önlerini görmeye çalışıyorlar. Haber Global Web'e Özel'e yıl sonu tahminleriyle ilgili değerlendirmeler yapan ekonomistler yatırım tavsiyesi vermekten uzak dursalar da vatandaşın nelerle karşılaşabileceği konusunda uyarılarda bulundular.

GELİŞMELERE GÖRE DEĞİŞİR

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Ceyhun Elgin insanların ekonomi politikasının henüz stabil hale gelmediğini bilmesi gerektiğini söyledi. Elgin, bugün mantıklı gelen bir yatırımın kısa süre sonra mantıksız olabileceğini belirterek şunları kaydetti: “Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak da yatırım konusunda değişiklikler yaşanabilir. Şu an süren savaşların etkisi büyür mü, büyümez mi, bölgeye yayılır mı yayılmaz mı bakmak gerekiyor."

Döviz, altın, borsa, arsa... Birikimlerimizi nasıl koruyacağız? - Resim : 1
Son dönemdeki panik satışların borsada endeksi düşürdüğü belirtiliyor. 

SAVAŞTA ALTINA TALEP OLUR

Elgin şöyle devam etti: “Savaş dönemlerinde altın gibi metalara ilgi olur. Altın yatırımı biraz daha mantıklı gelebilir. Yatırımcıların, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin para politikalarını takip etmeleri gerekiyor. ABD Merkez Bankası kararlarını takip etmelerinde fayda var. Öyle görünüyor ki gelişmiş ülkeler yüksek faiz politikalarına devam edecekler. Elbette gelişmekte olan ülkeler de bu politikaları izleyecek. Faiz sunan araçlar bu sebeple bana daha mantıklı gibi geliyor. Yatırımcılar Eurobond gibi araçları da değerlendirebilir.

Döviz, altın, borsa, arsa... Birikimlerimizi nasıl koruyacağız? - Resim : 2
Konut fiyatlarındaki düşüşün önünüzdeki dönemde de süreceği tahmin ediliyor. 

GAYRİMENKUL OLARAK ARSA

Ceyhun Elgin, “Şu anda konut alımında zorluklar var. Fiyatlar çok yükseldi, konut yatırımı yapmak için belli bir meblağın üzerinde birikiminiz olması gerekiyor. İstanbul'da şu anda kabul edilebilir bir konut 2,5-3 milyon TL civarında. Ama konut yatırımı yapmak için çok mantıklı bir dönemde miyiz bu da tartışılır. Ufak yatırımcı için gayrimenkul olarak arsa, tarla daha mantıklı bir yatırım aracı olabilir” dedi.

HALKA ARZLARA DİKKAT!

İktisatçı Doç. Dr. Baki Demirel ise borsayla ilgili şu uyarılarda bulundu: “Türkiye'de enflasyonun artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Emek gelirleri hızla eriyor. Borsada şu sıralar sürekli halka arzlar var. Firmalar nakit akışı konusunda sıkışınca halka arzlarla temin etmeye çalışır. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı. Maalesef piyasa derinliği olmayan bir borsa var."

"KONUT FİYATLARI GERİLER"

"Ani fiyat hareketleri, spekülatif faaliyetler küçük yatırımcıyı zarara uğratabilir" de diyen Doç. Dr. Demirel, "Altının önemli bir getiri aracı olduğunu düşünüyorum. TL üzerindeki baskı da devam ediyor. Yatırımcıların bunu da dikkate almaları gerekiyor. Türkiye'de özellikle parasal sıkılaştırma devam ederken konut fiyatlarında gerileme olacağını bekliyorum. Otomobilde de gerileme başladı” uyarılarını sıraladı. 

Döviz, altın, borsa, arsa... Birikimlerimizi nasıl koruyacağız? - Resim : 3
Uzmanlar devam eden savaşlar ve dövizdeki yükselişin altını da yükselteceğini söylüyor. 

ALTIN BASKIDAN KURTULUYOR

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de altındaki artış beklentisine dikkati çekerek, yıl sonu için şunları söyledi: “Faiz baskısında olan altının bu baskıdan kurtulacağını, altın fiyatının sene sonu hem içeride hem de dışarıda yükseleceğini düşünüyorum. Zaten vatandaş bir buçuk yıldan beri enflasyonu dikkate alarak fiziksel altına yöneldi. Altın için belirleyici olan bir başka şey de dövizin yukarı yönlü seyir izlemesi."

GRAM ALTIN 2 BİN OLABİLİR

"Doların sene sonunda 30'un üzerine çıkması, şimdi 1850 TL olan gram altının da 2 bin liranın üzerine çıkması olasılığı var. Borsada ise bilanço dönemi olmasına rağmen, yeni girmiş olan 4 milyon küçük yatırımcının panik satışlarının olduğunu, bu nedenle endekslerin gerilediğini görüyoruz. Yatırım amaçlı olarak borsada da pozisyon alınabilir. Yüzde 40 altında, yüzde 30 da borsada değerlendirme yapılabilir. Bunlar orta vadeli olarak düşünülebilir. Yıl sona kadar ise TL faizi üzerinden bir yatırım yapılabilir.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel