Doğu Anadolu uyarısı! Büyük depremin ayak sesleri mi?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Deprem Kahramanmaraş Depremi Marmara Depremi Son depremler İstanbul depremi Bursa Çankırı Tunceli Erzincan Hakkari
Doğu Anadolu uyarısı! Büyük depremin ayak sesleri mi?

Peş peşe yaşanan orta büyüklükteki depremler korku yaratırken, akıllara 'öncü mü değil mi? sorusunu getirdi. Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan; Hakkari ve çevresi için büyük deprem riskine, Prof. Dr. Osman Bektaş ise 'Erzincan, Tunceli, Çankırı'nın stres yüküne dikkat çekti

Son bir haftada Bursa, Çankırı, Malatya, Elazığ, Hakkari ve Tunceli'de meydana gelen orta büyüklükteki depremler endişelere neden oldu. Farklı bölge ve fay segmentlerinde yaşanan depremlerin öncü olup olmadığı merak edilirken, son depremler ışığında yüksek riskli bölgeler de yeniden gündeme geldi. 'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Türkiye gergin, yeni büyük bir depreme hazırlanıyor. Doğusundan batısına; kuzeyinden güneyine Türkiye gergin" dedi.

Doğu Anadolu uyarısı! Büyük depremin ayak sesleri mi? - Resim : 1
Prof. Dr. Ercan, Hakkari ve çevresini etkileyecek büyük deprem riski olduğunun altını çiziyor. 

BÜYÜK DEPREM HAZIRLIĞI

Son bir haftalık süreçteki depremler arasında en dikkat edilmesi gereken sarsıntıların Hakkari'de olan yer hareketleri olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ercan, "Kentte büyük olmasa da, 2 tane eşit büyüklükte depremin ardı ardına olması kuşku yaratıyor. Hakkari'deki orta büyüklükteki sarsıntılar, büyük depremin hazırlık aşamasına yakınlaştığını gösterir nitelikte. 2011 Van depremi olduktan sonra, kırılan fay hattının güneyindeki Bitlis Kalkanı dediğimiz ve Hakkari'yi içine alan segmentin deprem boşluğu içerdiğini gördük" diye konuştu.

ARTÇILAR 2 YIL SÜRECEK

Prof. Dr. Ercan, Yüksekova'yı da içine alacak olası büyük depremin 6.8 ile 7.3 arasında bir büyüklükte olacağına dikkat çekerken, şu uyarılarda bulundu: "Bu depremin en zaman olacağını bilmiyoruz ancak bölge büyük bir depreme gebe. Elazığ, Malatya, Çankırı'daki orta büyüklükteki depremleri  önemsemiyorum. Malatya, Elazığ ve çevresinde 6 büyüklüğüne varan depremleri 2 yıl daha görmemiz mümkün."

BURSA'DAKİ KONUMLA ÇAKIŞIYOR

"Kuzey Anadolu fayının, Marmara'da 3 ana kolu var. Bu kollardan 2'si Marmara Denizi içinden, bir tanesi ise Bursa'dan geçiyor. 3 kol arasında kırılması en yüksek risk taşıyan kol kuzeydeki hat. İstanbul açıklarından Tekirdağ açıklarına uzanan segmentin büyük deprem üretme riski var. En az deprem üreten kol ise Gemlik, İznik, Akyazı hattı. Ancak Bursa Göksun'da 3.4 büyüklüğünde depremin konumu Bursa için beklediğim 7'lik depremin olacağı konumla çakışıyor."

Doğu Anadolu uyarısı! Büyük depremin ayak sesleri mi? - Resim : 2
Yılda 24 binden fazla küçük veya büyük deprem kaydedilirken, Türkiye'nin yüzde 70'i 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer alıyor.

PROF. DR.BEKTAŞ NE DİYOR?

"HAKKARİ VE BİNGÖL"

Deprem Bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş ise merak edilen soruları yanıtlarken, son bir haftada yaşanan orta büyüklükteki depremlere ilişkin, "1999 Gölcük depreminden sonra birçok yerde deprem ölçüm cihazlarının sayısı arttırıldı. Karadeniz dahil her yerden çok fazla sismik hareket alıyoruz. Bu durum, 'her yerde deprem olacak' anlamı taşımıyor ancak Doğu Anadolu'da enerji biriken bölgeler Hakkari ve Bingöl olarak öne çıkıyor. Bu bölgelerde 6 ve üzeri büyük depremler olabilir. " bilgisini paylaştı.

Doğu Anadolu uyarısı! Büyük depremin ayak sesleri mi? - Resim : 3
Asrın felaketinden sonra Doğu'daki sismik aktivitenin arttığı belirtiliyor. 

Prof. Dr. Bektaş, uyarı ve görüşlerini şöyle aktardı:

"7.6'lık Pazarcık ve 7.5'lik Elbistan depremlerinden sonra bölgede sismik aktivitenin artması gayet doğal. Büyük iki depremin enerjisi yer altına indi. Bölgeyi çevreleyen kentlerde orta büyüklükte sarsıntılar 2 yıl daha sürecek Ancak kırılmayı bekleyen segmentler için tetiklenme riski de söz konusu."

ERZİNCAN, TUNCELİ, ÇANKIRI 

"Asrın felaketi Doğu Anadolu'nun depremselliğine format attı. Doğu bölgemizde sismik aktivite artmış durumda. 1999 Gölcük depremi sonrası büyük depremlerin doğuya doğru ilerlediğini görmekteyiz. Erzincan, Tunceli, Çankırı Ilgaz'da riskli ve enerji yükü artan bölgeler olarak dikkat çekiyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel